utorok 4. marca 2014

Zlatá lilie (Richelle Mead)

Originálny názov - The Golden lily
Séria - Pokrevní pouta
Diel - druhý
Vydavateľstvo - Domino
Rok vydania - 2012
Väzba - brožovaná
Počet strán - 336

Anotácia
Povinnost, nebo láska? Co zvítězí?
Alchymistka Sydney Sageová slouží jako jakýsi most mezi světem vampýrů a lidí: chrání tajemství prvních a životy druhých. Moc ráda by studovala univerzitu, ale místo toho byla vyslána na snobskou střední školu v Palm Springs. Má tam za úkol střežit morojskou princeznu Jill Dragomirovou před zabijáky, kteří chtějí ve světě Morojů rozpoutat válku.
Všichni ji považují za skvělou alchymistku, dokonce i ti, kteří o ní dříve pochybovali. Nyní však začíná pochybovat ona sama: opravdu jsou všichni vampýři zvrácené stvůry, anebo je to všechno jinak?
Všechno se ještě víc zkomplikuje, když bývalí Strigojové Soňa a Dimitrij zjistí, že právě Sydney by mohla být klíčem k objevení zázračného léku k proměně na Strigoje. A pak Sydney naváže milostný vztah s Braydenem… Má s ním mnoho společného, ale přesto jako by ji stále silněji přitahoval někdo jiný, na koho by kvůli jeho původu neměla ani pomyslet! Co teď? Má se řídit zákony alchymistů, anebo naslouchat hlasu vlastního srdce?

Obálka
Opäť sa mi páči hlavne spodok knihy, tie tváre ani nie, hoci to považujem za tie lepšie obálky s tvárami :)

***


Túto knihu som čítala hneď po jednotke (a teraz nemám poruke trojku, fňuk), ktorá sa mi moc páčila. Táto kniha bola máličko iná. Tiež bola veľmi dobrá - úprimne pochybujem, že by Richelle dokázala napísať niečo zlé, tá sa radí k mojím najobľúbenejším autorkám - ale celkovo ma zaujala o čosi menej ako jednotka. Neviem, čím to bolo, štýl sa nejako nelíšil. Len ma to už od začiatku bavilo akosi menej.


Sydney sa mi v jednotke naozaj páčila, tu začala u mňa upadať. Úprimne nechápem, čo na nej tak Adrian vidí. Ale dôverujem jeho úsudku :D Ona mi však liezla na nervy. Mágie sa bála ako čert kríža, ale zas beriem, že tak bola odmalička vychovávaná. Ale to, že nemôže zjesť ani jedinú kalóriu navyše, to bolo dosť otravné. Adrian mal na ňu dobrý vplyv, nemala sa od neho hnúť ani na krok. Pri ňom totiž nebola tak príliš nezmyselne "upjatá".
Ale páčilo sa mi, že ešte stále dokáže prekvapiť. Taktiež som súcitila s jej spoločenskou neschopnosťou, aspoň niečo máme spoločné. I keď ja sa ňou väčšinou netrápim. Pravda tiež je, že ani nemám kde.
Chýba mi Rose.Občas si človek povie, že ten Adrian ani nemôže byť perfektnejší. A potom bum! a zamiluje si ho ešte viac. Rozhodne patrí k mojim najmilovanejším knižným hrdinom vôbec. Aj keby bola kniha úplne o ničom (čo nehrozí), on by bol dôvod, prečo ju čítať. Nechcem byť hnusná, ale kam sa naňho hrabe Dimitrij, že. Mimochodom, aj on bol v tejto knihe a to dosť. Je úžasný a vždy ho budem mať rada. Ale ja som proste vždy Team Adrian.


Čo sa týka ďalších postáv, bol tu samozrejme Eddie, ktorého mám čím ďalej radšej, takisto aj Jill, ktorá je veľmi sympatická a milá dievčina, ktorá si uvedomuje, čo je dôležité. Mika bol veľmi zlatý chalan, bolo mi ľúto, že nemôže byť s Jill. A Brayden... To bola mužská verzia Sydney. Občas to bolo vážne desivé,


Autorkine knihy sú popretkávané nevtieravým humorom, ktorý proste vykúzli úsmev na tvári. Tak to bolo napríklad pri Sydneinom prvom rande, kedy chalanovi na rozlúčku podala ruku :)
Napriek tomu proste považujem knihu za slabšiu, čo mi je ľúto, lebo Richelle veľa krát dokázala, že dokáže stvoriť niečo neuveriteľné. Hoci koniec bol naozaj skvelý :) Áááááááááá! Ten koniec! Musela som to dočítať napriek tomu, že som ráno skoro vstávala :D Bojová úloha - čo najskôr potrebujem trojku! Skončilo to hrozne a ja proste potrebujem pokračovanie :D
Každopádne je to stále veľmi slušná kniha a každý autor má právo na to, že mu raz za čas niečo nevýjde tak, ako treba :)



Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi ďakujem vydavateľstvu Domino.

Vy si ju môžete objednať TU


Kam ďalej?

4 komentáre:

  1. Ako už o mne vieš:
    1. Som team Dimitri, ale v PP sa mi Adrian páči.
    2. Sydney mi nie je až taká sympatická, ale dokážem ju tolerovať a dať k Adrianovi.
    3. Podľa mňa sú prvé diely slabšie ako tie ďalšie. Viac sa mi páči 2ka ako 1tka a potom 3ka ako 2ka, stále sa to tak milo stupňuje u mňa 8)
    4. Čo sa týka Richelle Mead, na 1. mieste je u mňa VA, potom Sukuba (čo ma teraz veľmi dostalo, ale mám prečítaný zatiaľ len 1. diel) a na konci Pokrvné putá. Autorka je skvelá, tiež si myslím, že zlé ona nepíše 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 1. Ja som team Adrian, ale Dimitrij sa mi páči :D
      2. Stále by som bola radšej, keby bol s Rose, ale ani Sydney nie je zlá :D
      3. Možno tu mám takú medzeru a dúfam, že sa to tiež bude stupňovať :)
      4. Jedna z najlepších, aké poznám :) A Sukuba je super :)

      Odstrániť
  2. Zaújimavé. Je to young adult že? Už dávno som nečítala dobrú young adult, ale mňa osobne mrzí, že má pokračovanie, pretože vždy musím na ne čakať :(. Chcela by som knihu, ktorá má jednu časť, ale takú fajnú, na ktorú sa nedá tak ľahko zabudnúť. Nevieš odporučiť?

    inak sherylinlee.sk, nemám žiadny normálny účet, ktorý by sa dal pridať tu dole v komentároch, je to nastaveniami?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Súhlasím, nájsť niečo také nie je jednoduché. Toto je navyše rovnako ako Vampýrska akademie a Sukuba šesťdielná séria. Takže uff :)
      Jednodielná YA? Našla by som ti dvojdielnú, taká Anna krví oděná bola skvelá. Ale trebárs sloveneská kniha Gwind nezabiješ?, Chvíle před koncem od Lauren Oliver alebo Rebelové věčnosti. Nájsť niečo také nie je jednoduché :D

      Tu ti berie Google účet, anonymných uživateľov som kvôli spamom musela vyhodiť...

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.