nedeľa 20. januára 2013

Upírska akadémia (Richelle Mead)

Originálny názov - Vampire academy
Diel - prvý
Vydavateľstvo - SLOVART
Rok vydania - 2012
Väzba - pevná
Počet strán - 319

Anotácia
Akadémia sv. Vladimíra nie je ďalšou z radu nudných internátnych škôl uprostred amerických hôr. Na tejto akadémii sa mladí upíri priúčajú tajom mágie a dampíri, v ktorých sa zmiešala krv upírov a ľudí, sa tu učia ich brániť. Upírka Lissa je morojská princezná, posledná zo svojho rodu, a jej najlepšia priateľka Rose je dampírka vycvičená na jej ochranu. Pred dvoma rokmi utiekli z Upírskej akadémie a pretĺkali sa naším svetom. No ich čas vypršal a skupina dampírskych strážcov ich priváža späť. Medzi múrmi akadémie na nich číha veľké nebezpečenstvo. Nielen zo strany závistlivých spolužiakov, ale hlavne Strigojov, najnebezpečnejších upírov, ktorých nikto a nič nezastaví.

Postavy
Rovno poviem, že som si obľúbila Rose. Je drzá, odvážna a nadovšetko si cení Lissino priateľstvo. A ocenila som, že ona boloa rozprávačkou príbehu. Lissu, som naopak veľmi nemusela, na môj vkus bola strašne... dobrá. A pripomínala mi ranenú srnku. No uznajte, keď upír povie toto, tak asi to nie je moc v poriadku: ,,Nie je to správne. Mágia je dar. Je mierumilovná." Ehm... Ale to ich puto bolo skvelé.
Dimitri. Ja nie som veľmi fanúšičkou Ruska a nič čo sa toho týka moc nemusím, ale Dimitri bol proste výnimka. Skvelý chlap :) Neviem, aký musí byť Adrian, ak by ho mal poraziť.
Natalie bola sprostá a zozaiatku nudná, Mason bol fajn a Mia mrcha. Ale Christian mi bol asi jediný odzačiatku sympatický.

Môj názor
Začnem tým negatívnym, pretože tam bolo pár drobností, ktoré mi (mierne) prekážali, poprípade som si na to musela zvykať, ale zvykla som si.
Spomenula som to už pri Lisse a spomeniem to zas, len to pojmem všeobecnejšie. Upíri nemajú byť takí dobrí, majú využívať, zneužívať, zabíjať. No veď chápete. Všetci okrem Strigojov (ktorí mi prišli docela normálni) boli dosť jemní. Ochrancovia prírody, ktorí nikdy nikomu neubližujú a tak...
Rasy. Moroji, dampíri, strigoji. No povedzte mi, načo je upírom toľko rás. Bola som jediná, komu to pripomínalo psov?
Teraz asi taká nepodstatnosť, ale... keď už je to americká kniha, nemohli byť tie mená americké??? Dimitri mi nevadil, ale bolo tam strašne veľa tých neamerických mien (ach áno, ruských).
Celý ten systém strážcovia - moroji, mi prišiel celkom na hlavu postavený. Ja by som svojho strážcu rozhodne nechcela. Pojem súkromie im veľa nehovoril. Ale proste, keď dampíri obetujú všetko len na ochranu mojorov, vrátane vlastných detí... logika u nich asi nebola na prvom mieste.
A to najhoršie - pobožní (!!!) upíri. Chápete??? Som bola pri tom taká zúfalá! Oh...

Zrejme ste práve nadobudli dojem, že sa mi kniha nepáčila. Zo začiatku to tak bolo. Fakt som nechápala, čo všetci na tých knihách vidia, podľa mňa to bol taký ten priemer. Možno to bolo úplne iným ponímaním upírov, ale určite som od knihy čakala viac. Je to prvá kniha, ktorú som od Rachelel čítala a veľmi neašpirovala na post mojej najobľúbenejšej autorky. Preto ma v polovici prekvapilo, že som si to čítanie začala užívať a chytilo ma to. Na konci ma fakt mrzelo, že kniha už končí a že bohviekoľko času bude trvať, kým sa dostanem k druhému dielu, ktorý si pravdepodobne tiež kúpim. Navyše tá kniha je dizajnovo moja najobľúbenejšia. Tie čierne okraje strán vyzerajú... luxusne. Je to taký klenot mojej knihovníčky.
Napriek tomu si nemyslím, že je to najlepšia upírska séria.

Najprv som bola v tom, že kniha dostane hodnotenie 3/5. Potom to stúpalo a stúpalo ale kvôli tomu začiatku žial nemôže mať plný počet



Kam ďalej?

8 komentárov:

  1. Presne tak to vidím ja u niektorých kníh - najprv sa mi až tak nepáčia a potom sa od nich nemôžem odtrhnúť..Upírsku Akadémiu som ešte nečítala, ale keď to bude v škole trochu voľnejšie, tak sa k nej určite dostanem

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Akadamie (vlastně všechno od Richelle) je moje srdcovka. ♥
    A Rose je doopravdy boží tím jak je drzá a prostě svá :D no a jelikož mám Rusko (hlavně ruzský jména :D ) ráda, tak mi tam ani nevadili :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ja som túto knihu začala čítať asi tak tri razy a stále som ju odložila. Po štvrtý raz som si povedala, že ju už konečne prečítam a čuduj sa svete je to moja top seria. Ako nehádam sa prvá časť je taká neslaná ale tie ďalšie časti? veď to som hltala až ma oči boleli :) Ten Dimitri je super postava a v ďalších častiach je proste number 1 :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mne túto knihu objavil oco :D a som s ňou nadmieru spokojná! :) jedna z mojich TOP :3 nemôžem sa dočkať filmu už o pár týždňov :33

    OdpovedaťOdstrániť
  5. To zas nie je to, čo ma najviac oslnilo na sérii :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.