utorok 25. februára 2014

Pokrevní pouta (Richelle Mead)

Originálny názov - Bloodlines
Séria - Pokrevní pouta
Diel - prvý
Vydavateľstvo - Domino
Rok vydania - 2011
Väzba - brožovaná
Počet strán - 336

Anotácia
Mladá královna Lissa Dragomirová si netradiční politikou nadělala u morojského dvora spoustu nepřátel, kteří by ji rádi odstranili. Je ale velmi dobře střežena, a tak se spiklenci zaměří na její nevlastní sestru Jill. Vědí totiž, že kdyby Jill zabili, Lissa by musela odstoupit a přenechat trůn někomu, kdo má alespoň jednoho žijícího příbuzného.
Po brutálním útoku na Jill se Morojové a dhampýři rozhodnou uklidit Jill někam do bezpečí. Kam ale? Po dlouhém zvažování dojdou k závěru, že mladou vampýrku by jistě nikdo nehledal ve světě lidí.
Jill má doprovázet a strážit alchymistka Sydney Sageová. Obě dívky se zapíší na lidskou školu, kterou navštěvují i Adrian Ivaškov a Eddie Castile. Kamarádi zpočátku řeší běžné problémy spojené se studiem na lidské škole, ale brzy začnou zjišťovat, že na téhle škole nejsou jediní, kdo potřebuje k životu krev…

Obálka
Veľmi sa mi páči spodná tretina obálky, kde sú tie ruže a názov. Každopádne ani ten zbytok nie je škaredý. Červená je skvelá a tie tváre na obálke nie sú tie najhoršie, aké som videla.
***


Keď som pred pol rokom prečítala celú Vampýrskou akademii, tak som chcela aj túto sériu. Žiaľ, skôr som sa k nej nedostala, čo je vážne škoda. ú jeho osobnosť, jeho ironické poznámky a celkovo jeho hlášky a proste jeho. Nikdy Rose neodpustím, že mu ublížila (Ale aj tak patrí k mojiUž len kvôli Adrianovi.


Áno, tak ako obrovské množstvo báb bolo úplne namäkko z Dimitrija, ja som z Adriana. On je absolútne dokonalý, napriek tomu, že za normálnych okolností také typy nemusím. On je ale výnimka, pretože si úplne získal moje srdce. Milujem celm najobľúbenejším knižným hrdinkám vôbec). Mimochodom, tá sa na začiatku objavila tiež, čo ma veľmi potešilo, takisto ako prítomnosť Abeho, ktorý tiež patrí k mojim najobľúbenejším postavám (série). Ale to nič nebolo oproti mojej reakcii, keď sa tu prvý krát objavil Adrian. A nie, vôbec som neposkakovala po izbe a stále opakovala jeho meno. Ako vás to vôbec napadlo?


Vzhledem k tomu, jaký život jsem vedla, by mě spoločenský život neměl děsit. Jenže mě desil. Tohle jsem se u alchymistů nenaučila.

Vo Vampýrskej akademii mi Sydney nijako k srdcu neprirástla, veľa pozornosti som jej nikdy nevenovala. Proste tam bola a basta. Tu je možnosť nahliadnuť do jej myšlienok, do jej života. Keď sme sa vo VA sústredili na upírov, tu sme nahliadli do života alchymistov. Bola to zmena. A rozhodne nie je dôvod sťažovať sa.
Sydney bola múdra a šikovná, rada študovala a vedela svoje vedomosti aj prakticky využiť. Pripomínala mi Hermionu. A ani tú si nejde neobľúbiť, takže Sydney dostihol rovnaký osud. Bola to skvelá hrdinka, i keď pravý opak Rose.
Eddie bol moc fajn, takisto aj Jill. Veľmi sympatické postavy.
Keith bol hnusný. Rozmaznaný chlapček, ktorému sa odjakživa všetko prepieklo a preto nadobudol dojem, že si môže dovoliť všetko.

U Richelle som zvyknutá, že naservíruje niekoľko prekvapení, ale tento raz som si bola istá, že som všetko odhalila. Na svoju obhajobu musím podotknúť, že moja teória dávala, vlastne dáva dokonalý zmysel. A čudovala som sa, že to Sydney ani nenapadlo.
Avšak Richelle tu zamiešala dve dejové línie, z toho jednu tak v pozadí. Vy sa sústredíte na tú prvú a tá druhá vám unikne. A nestihnete sa nad ňou ani zamyslieť a už to je. V mojej teórii som si zamiešala obe (SPOJLER! A tak niekto podrezáva upírov a zároveň v blízkom tetovacom štúdiu používajú upírsku krv? Z toho sa zdal len jeden záver!)a ani ma nenapadlo, že to spolu nesúvisí! A hoci neznášam, keď sa mýlim, aspoň vidieť, že Richelle to má naozaj všetko perfektne premyslené a že je to proste geniálna autorka.
Bola to úžasná, skvelá kniha. Čítala sa rýchlo a neskutočne dobre. Richelle píše plynulo, ľahko a ani na chvíľu nenechá čitateľov, aby sa nudili. Okamžite zaujme a ja ju proste zbožňujem. Jednoznačne jedna z najlepších autoriek.

Ja proste knihe nemôžem vytknúť ani jedinú vec. Bola proste úžasná, vtipná a ja som si čítanie hrozne užila. Každému odporúčam ako toto, tak aj VA.


Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi ďakujem vydavateľstvu Domino.
Vy si ju môžete objednať TU

Kam ďalej?


8 komentárov:

  1. Tušila som, že kvôli Adrianovi ťa to bude baviť viac 8D Až na to, že táto séria ma trochu odlišný priebeh ako VA a mne Sydney veru až tak sympatická nie je 8D Príde mi strašne premúdrelá bez akejkoľvek iskry. Ako nevadí mi tam a k Adrianovi sa aj hodí, ale ani neviem, čo na nej vidí 8D
    Ale teším sa na 4. diel, tam bude jeho pohľad a vyzerá to hneď zaujímavejšie, od diela k dielu je to stále lepšie 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa štvrtá časť trochu sklamala. Pecka to bola až ku koncu, ale skončila som to skôr, ako by som chcela :/:/ A teraz zase čakám.

      Maťa: Ja som bola už od VA totálne závislá na Adrianovi. Je to podľa mňa najsamlepšia mužská knižná postava :D :D BL je už len kvôli nemu super séria. Z jednotky a dvojky som bola mimo a čítala som ich furt dookola, to až od trojky sa začal pre mňa príbeh trochu kaziť. Dúfam, že autorka naberie druhý dych a dá tam niečo z potenciálu vo VA.

      Odstrániť
    2. Aj ja :D Mne sa Dimtrij páčil prvé tri diely, potom ho Adrian totálne prevalcoval :D

      Odstrániť
    3. Tak mne sa Dimitri veľmi nepáčil ani zo začiatku :D

      Odstrániť
    4. Mne ano :D Aj teraz. Ale oveľa menej :D

      Odstrániť
  2. Nehovorím, že viac, na takú VA 3 asi nikdy nezabudnem, to bola geniálna kniha.
    Od diela k dielu lepšie? Tak to aby som vytvorila vyššie hodnotenie :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. A stejně to číst nebudu! Nebudu a nebudu! :D :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.