piatok 22. mája 2015

Sherlock: Televízne prípady (Guy Adams)

Originálny názov - Sherlock: The Casebook
Vydavateľstvo - Slovart
Rok vydania - 2015
Väzba - hardcover
Počet strán - 160

Anotácia
Kniha pre fanúšikov úspešného seriálu BBC o Sherlockovi Holmesovi. Zápisky Johna Watsona o priebehu vyšetrovania jednotlivých prípadov obsahujú fotografie z miesta činu, ale aj zo stola patológa. Čitateľ si môže podrobne prehliadnuť výstrižky z novín, policajné správy, cestovné lístky, útržky e-mailových konverzácií, SMS a iné dôkazy. Zápisky sú okorenené vtipnými, neľútostne ironickými komentármi Sherlocka Holmesa a následnými reakciami Johna Watsona. Publikácia ponúka tiež pohľad do zákulisia natáčania. Z rozhovorov s tvorcami seriálu sa dozviete zaujímavé informácie od nápadu zasadiť dej do súčasnosti až po výber predstaviteľov hlavných hrdinov.


***

Keď som zistila, že u nás vyjde takáto kniha, vedela som, že ju musím mať. Sherlock je jeden z najgeniálnejších seriálov (pokiaľ ho nepozeráte, treba to veľmi rýchlo napraviť!) a ja by som bola blbá, keby si niečo také nechám ujsť.

 - Postavím si napríklad myšlienkovú chatku.

Čo som od knihy očakávala? Asi niečo také, ako som dostala v knihe Harry Potter a filmové čary. Informácie, fotky, pikošky z natáčania doplnené poznámkami a podobne.
Fotiek som sa dočkala a patrične si ich užila (lebo Benedict), ale viac-menej to boli zábery zo seriálu. 
Bol tam Johnov denník k prípadom (čo bolo dosť divné zvykať si na veci z Johnovho pohľadu), ale Sherlock mu tam lepil lístočky so svojimi komentármi. Na ktoré John reagoval. Niekedy z toho bola vlastne veľmi vtipná konverzácia, pri ktorej som neraz vyprskla smiechom. 

- Čokoľvek, čo napísal Anderson, je otázne. Ten chlap je stelesnením televízneho šumu.
- Aj on o tebe hovorí rovnako uznanlivo. Zdá sa, že si jediný človek, na ktorom by vykonal pitvu zaživa.
- Ak je jeho skalpel rovnako ostrý ako jeho dôvtip, pokojne môže navrhnúť termín.

Bolo tu tiež napísané, ako seriál vznikal, ako prišli k nápadu či informácie o Doylovi. Neviem, či som dostala,  čo som čakala, ale rozhodne neľutujem fakt, že som to čítala. Bola to taká fajn oddychovka, hoci je fakt, že pokiaľ ju neprečítate, tak vlastne o nič neprídete.
Čo mi však vadilo po estetickej stránke (ako pravdepodobne jednému z mála ľudí. To tá školská deformácia) bolo zarovnanie textu doľava. Jedna vec je vidieť/mať to na blogu, prípadne v nejakých krátkych článkoch, ale v celej knihe?! Nevyzeralo to vôbec pekne. 

Moffat a Gatiss mali geniálny nápad, ktorý ešte lepšie previedli. Pokiaľ to nesledujete, rozhodne by ste mali. Ale možno by som na vašom miete ešte chvíľu počkala. Nech nemusíte čakať tak dlho na ďalšie diely. 
A ja... dostala som obrovskú chuť na re-watching. Už ani neviem koľkatý. Dávno som prestala počítať.


Za knihu veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Vy si ju môžete objednať napríklad TU.

Kam ďalej?

2 komentáre:

  1. Sherlocka milujem a toto by nemuselo byť zlé vyplnenie času čakaním na ďalšiu sériu. :) Okrem toho, tie vtipné úryvky ma dostali. :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.