streda 6. januára 2016

I´m high-functioning sociopath | Sherlock: Príbehy zo zákulisia seriálu

Autor - Steve Tribe
Originálny názov - Sherlock: Chronicles
Vydavateľstvo - Slovart
Rok vydania - 2015
Väzba - hardcover
Počet strán - 320
Hodnotenie na Goodreads - 4.54 /340

Anotácia
Kniha pre fanúšikov obľúbeného televízneho seriálu prináša príbehy o Sherlockovi, ako ste ich doteraz nepoznali. Odomyká tajomstvá prípadov prostredníctvom hercov, členov štábu a vďaka neobmedzenému prístupu k archívom produkčného tímu aj cez doteraz nezverejnený scenár a umelecké návrhy scén. Odhaľuje, ako sa podarilo pretaviť klasické dobrodružstvá a záhady do úplne novej podoby, ako sa obyčajné miesta premenili na „obrovskú stoku" zločineckého Londýna a kto sú umelci a dizajnéri, ktorí ju zrealizovali.


***

Ako naozaj veľká fanúšička Sherlocka som si túto knihu nemohla nechať ujsť. Najmä teraz, keď sme sa po dvoch rokoch utrpenia dočkali nového dielu. A tak som na Nový rok pekne tématicky prečítala túto knihu. 

(Z vystrihnutej scény)
Sherlock: Kde je? Kam ste ho odviedli? Chcem Moriartyho! 
Lestrade: Nuž, chcete sa navzájom.

Kniha začína opisovaním toho, ako Moffat s Gattisom k tomuto nápadu prišli, ďalej sa postupne venuje hlavným hercom (ako a prečo boli vybraní... vrátane ich filmografie) a podrobne každej epizóde. Kde sa natáčala, ako, aké efekty boli potrebné k dosiahnutiu výsledku, nové postavy... Tiež tam boli rozprávania od ľudí, ktorí sú pre seriál nesmierne dôležití a napriek tomu ich väčšina ľudí nijako neeviduje. Režiséri, strihači, maskéri, skladatelia hudby. Každý z nich musí do toho vložiť obrovské množstvo námahy na to, aby vznikol taký úžasný výsledok. 
Tiež v tejto knihe nájdete scénare vystrihnutých scén (pri niektorých je veru škoda, že sa do seriálu nedostali, neraz to boli výborné hlášky) a porovnávanie istých scén medzi pôvodnými Doylovými dielami a moderným spracovaním v seriály.

(Z vystrihnutej scény)
Sherlock: Och, myslíš Mika Stamforda? Fajn chlapík, ale neviem, či by zvládol...
John: Mike je super, ale nie je to môj najlepší priateľ.
Sherlock: ...tvoja mama? 
John: Je mŕtva a je to žena.
Sherlock: Mŕtva? Rozprával som sa s niečou mamou. Nebola tvoja?

Množstvo informácií z tejto knihy boli už v knihe Sherlock: Televízne prípady, ktoré takisto vydalo vydavateľstvo Slovart. Avšak, tá kniha obsahovala len zlomok informácii oproti tejto, navyše končila druhou sériou. Pokiaľ chcete knihu o seriálovom Sherlockovi, jednoznačne siahnite po tejto. Je tam v podstate všetko dôležité z Televíznych prípadov a ešte aj veľa vecí navyše. (A véééľa fotiek Benedicta, čo ja osobne naozaj oceňujem). Dozviete sa tu naozaj rôzne zaujímavosti, ktoré ocení každý fanúšik Sherlocka. A navyše vám kniha zaberie maximálne tak pár hodín. 


Za knihu ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Vy si ju môžete objednať TU.

Kam ďalej? 

4 komentáre:

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.