piatok 10. marca 2017

Príbeh, ktorý skrýva Niečo viac

Autor – Patrick Ness
Originálny názov – More than this
Vydavateľstvo – Slovart
Rok vydania – 2017
Počet strán - 320
Hodnotenie na Goodreads – 4,04/ 27 830

Anotácia
Patrick Ness patrí k najtalentovanejším autorom súčasnosti. V románe Niečo viac búra hranice medzi žánrami a otvára tínedžerskú literatúru všetkým vekovým kategóriám.
Chlapec menom Seth zomiera. Život mu vezmú besniace morské vlny. No potom sa prebudí. Nahý, smädný a hladný. Ale živý. Ako je to možné? Spomína si na vlastnú smrť, ako sa mu trieštili kosti, ako si rozlámal lebku o kamenné morské dno. A ako to, že sa prebral? A kde sa vlastne nachádza? Ulice sú mu povedomé, ale všetko je opustené a zničené. Čo sa to deje? A prečo vždy keď zatvorí oči, podľahne spomienkam, ktoré mu pripadajú reálnejšie ako svet okolo. Čo je skutočné? Seth hľadá odpovede a dúfa, že tu nie je sám, že toto predsa len nebude jeho osobné peklo... A čoho sa najviac desí? Že tu je ešte niečo viac...

***

Na túto knihu som sa naozaj moc tešila. My ostatní tu len tak žijeme sa mi síce vôbec nepáčilo, ale Sedem minút po polnoci je jedna z mojich najobľúbenejších kníh vôbec. A toto vyzeralo výborne (hoci som si už nepamätala, o čom to má byť, lebo anotáciu som čítala strááášne dávno). Dalo by sa však povedať, že ho do to-read listu pridávam už automaticky. Každopádne som sa snažila nemať privysoké očakávania, aby som nebola sklamaná ako pri Ostatných. 

Pôvodne som sa do knihy pustila asi takto: Mala by som dočítať hentú knihu, ale radšej sa idem pozrieť aké je toto. Len to otvorím, áno? Už som sa neodlepila. Kniha je rozdelená na štyri časti. Prvá bola absolútne úžasná, brilantná a unikátna. Však koľko kníh začína smrťou hlavnej postavy? V podstate je to všetko Sethov vnútorný monológ, minimum priamej reči a aj to v podstate len vo flashbackoch. Bola to láska od prvej vety. Na jej konci však nastane taký zvrat, že sa príbeh zmení o 180°. Podľa mňa k horšiemu. Nechápte ma zle, kniha bola stále skvelá, ale prvú časť som si naozaj zamilovala a keby bola taká celá, možno by sa veľmi priblížila k Netvorovi (Nie príbehom, ale mojou láskou k tej knihe) a stala by sa jednou z mojich najobľúbenejších. 

Už mi to neprišlo tak originálne, taká tématika sa v knihách už neraz vyskytla, avšak to vôbec neprekáža, pretože je to napísané naozaj výborne. Je to unikátne, ale zároveň celkom obyčajné. Dôležitý je tu ten spôsob vyrozprávania príbehu. Ness má veľmi špecifický štýl písania (hoci ním Netvor napísaný nie je), ktorý vám buď sadne alebo nie. (A aj to vám môže v jednej knihe sadnúť a v inej nie.)
Navyše to bolo veľmi napínavé, väčšinu času vôbec netušíte, čo sa deje a kam to celé bude asi smerovať. Častokrát netušíte ani to, čo sa asi stane na ďalšej strane. Okrem toho táto kniha rozhodne nefunguje na príncipe, že dočítam kapitolu a idem robiť niečo iné. Väčšina kapitol končí nejakým cliffhangerom a vy proste musíte pokračovať. Keď už treba skončiť a robiť niečo iné, odporúčam tak urobiť uprostred kapitoly. 
Ešte aj LGBT tématiku to má a je to úplne kjút. A celkovo tam bolo veľa diverzity, čo ma naozaj teší.
Akurát niekedy bol výber slov v preklade veľmi... zvláštny? Na druhej strane netuším, ako to bolo v angličtine. 
Čo ma ale strašne štve je otvorený koniec!!! Neznášam, keď mi toto autori spravia. Kniha bez pokračovania, ktorá nie je uzavretá?! Tak podarilo sa to? Nepodarilo? Čo s ním bude ďalej? Prečo mi toto Patrick Ness spravil?! Prečo?! 

Mimochodom, čím menej o knihe viete, tým lepšie. Ale určite jej dajte šancu, pretože za to jednoznačne stojí. Je v nej viac, ako sa na prvý pohľad zdá. 
No čo, koho uvidím na besede? Už 30.3.!


Za knihu ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Môžete si ju objednať TU.
Vychádza už 20.3.!

Kam ďalej? 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.