pondelok 1. februára 2016

Skrytý poklad | Sedem minút po polnoci

Autor - Patrick Ness & Siobhan Dowd
Originálny názov - A monster calls
Vydavateľstvo - Slovart
Rok vydania - 2015
Počet strán - 216
Hodnotenie na Goodreads - 4,29 /63 680

Anotácia
Dojímavý román o láske, o strate a o nádeji.
Conora trápia desivé sny - každú jednu noc, odkedy mamu v nemocnici sužujú liečebnými procedúrami, ktoré aj tak nezaberajú. Ale tento sen je iný. Keď sa dnes v noci Conor prebudí, v okne ho niekto čaká. Niekto starodávny. Niekto, koho neočakával. Netvor starší ako ľudstvo samo, ktorý Conorovi porozpráva tri príbehy o láske, o strate i o nádeji. Ale na oplátku chce od Conora počuť to, z čoho má najväčší strach: chce počuť pravdu.
Patrick Ness sa v románe Sedem minút po polnoci majstrovsky zhostil námetu zosnulej spisovateľky Siobhan Dowd a napísal úchvatný a dojemný príbeh o strate, o ranách osudu a najmä o sile, ktorú si vyžaduje život po smrti najbližších.


***

Anotáciu na české vydanie tejto knihy som čítala asi miliónkrát. Nikdy ma to dostatočne nezaujalo a nelákalo. Ale toto nádherné slovenské vydanie, z ktorého boli všetci paf (a dosť som sa o tom napočúvala) ma motivovalo k tomu, aby som sa začala o knihu zaujímať aj ja. Tak som sa rozhodla dať knihe šancu s tým, že uvidím, ako ma to zaujme. Dávala som veľkú šancu tomu, že nezaujme.
Ale konečne sa konalo veľké prekvapenie, keď ma väčšina kníh čítaných v posledných dvoch mesiacoch sklamali...

,,Surovec s charizmou a najlepšími známkami je stále iba surovec. Jedného dňa možno skončí ako premiér."

Tá kniha má v sebe veľa. Viac, než sa na prvý pohľad zdá. Vtiahlo ma to do seba okamžite. Akurát som sa počas čítania snažila zistiť, prečo je tá kniha tak super a prečo si ma hneď získala. Svojim spôsobom tam nejde ani tak o samotný príbeh, ale o spôsob, akým je podaný.
... A koniec ma rozplakal. Je to tretia kniha, ktorej sa to podarilo. Ale nemohla som si pomôcť, to bolo tak... smutné, ale úžasné a oh... A hlavne - nebolo to žiadne citové vydieranie.
Príbeh je podaný veľmi pekne, citlivo a majstrovsky. Bolo tam množstvo hlbokých, pravdivých a krásnych myšlienok a nieslo to veľké posolstvo. Ukazuje, že nič nie je čiernobiele, vždy sa treba pozrieť na veci z viacerých strán a netreba byť obmedzený. Pretože všetko má dve strany, tak sa netreba zameriavať na jednu.
Navyše má kniha absolútne úžasné ilustrácie, ktoré nádherne dopĺňali príbeh a celkovú atmosféru knihy.
Jediné negatívum tejto knihy vidím v tom, že ten dojem zo mňa veľmi rýchlo vyprchal. Aj keď je možné, že je to tým, ako rýchlo som to prečítala. Určite si ju však rada prečítam niekedy znova a tentokrát pomalšie. Ale nemohla som si pomôcť, rýchlo sa to čítalo a ja som bola navyše veľmi zvedavá, čo bude ďalej.

Bola to moja prvá kniha od Nessa a rozhodne nie posledná. Veľmi sa teším na My ostatní tu len tak žijeme a veľmi dúfam, že Slovart vydá aj More than this.
Každopádne, ak ste knihu ešte nečítali, šup-šup do kníhkupectva po ňu. Neurobte takú chybu, ako som robila ja, keď som sa tejto knihe vyhýbala. Opäť raz sa mi potvrdilo, že knihy, ktoré vyzerajú obyčajne sú tie najneobyčajnejšie.


Za knihu ďakujem vydavateľstvu Slovart
Vy si ju môžete objednať TU.

Kam ďalej?

2 komentáre:

  1. Dokonalá knižka :). Strašne dlho som túžila prečítať si ju, no dostala som sa k nej až keď ju vydali v krásnom slovenskom vydaní a neľutujem :). Taktiež sa neviem dočkať aj na film, ktorý vyzerá že bude skvelý a tak dúfam, že sa nič nepokazí a prvý dojem neopadne :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som to zas neplánovala čítať a vidíš - dopadla som rovnako :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.