nedeľa 3. apríla 2016

Daj mi, prosím, ešte jednu šancu! Ja sa zmením! | After: Sľub

Autor - Anna Todd
Originálny názov - After we collided
Séria -  After
Diel - 2/7
Vydavateľstvo - Yoli
Rok vydania - 2015
Väzba - paperback
Počet strán - 656
Hodnotenie na Goodreads - 3,75/ 15 487

Anotácia
Tessa sa dozvedá krutú pravdu o začiatkoch jej vzťahu s Hardinom. Už neraz sa presvedčila, že chlapec, ktorého miluje, býva krutý, ale také poníženie nečakala ani v najhoršom sne.
Musí sa zmieriť s tým, že Hardin navždy ostane...Hardinom. Že by sa v ňom až tak veľmi mýlila? Rozum aj blízki jej radia, aby dala od Hardina ruky preč, nebola by prvá, ktorú potupil a odkopol. Kvôli Hardinovi odstavila na vedľajšiu koľaj všetko, na čom jej záležalo – školu, kamarátov, mamu, priateľa... ďalšie sklamanie by nezvládla. Mala by sa zachovať rozumne a vykašľať sa naňho, skôr než sa popáli ešte viac.
No ľahko sa povie, ťažšie spraví, najmä pri pomyslení na vášnivé noci strávené v jeho náručí. Elektrizujúce dotyky. Nenásytné bozky. Hardin sa pred ňou kajá, vie, že sa dopustil najhoršej chyby v živote. Dokáže sa však naozaj zmeniť? Tessu čaká jedno z najťažších rozhodnutí.

***

Po tom cliffhangerovskom konci jednotky (ktorý vlastne nebol až tak strašne cliffhangerovský, pretože nie je šanca, aby nakoniec neskončili spolu.) som sa proste musela okamžite pustiť do pokračovania. V nejakej polovičke knižky v angličtine som sa zasekla a povedala si, že počkám, kým mi príde slovenské vydanie, aspoň to budem mať pekne na poličke. A potom to už išlo jedna radosť. (Nebola to radosť, verte mi!)

Od jednotky sa moje postoje k postavám zmenili. Tessa je síce stále neskutočne blbá, ale už som si na to zvykla a vlastne mi vôbec neprekážala. A svoju blbosť dotiahla do najvyššieho levelu, keď poprosila Landona, aby jej ukázal, ako sťahovať hudbu do mobilu. Akože vážne?! To znie veľmi uveriteľne, že dvadsaťročná baba niečo také nevie spraviť. Za chvíľku ju bude učiť zaväzovať šnúrky. 
Ale kvôli Hardinovi som neskutočne trpela. V jednotke som ho ešte zbožňovala, nech bol akýkoľvek veľký kretén, všetko som mu odpustila. Pretože mi stačilo predstaviť si Harryho Stylesa a toho milujem. Ale teraz už nezaberalo ani to. Tí dvaja majú totiž spoločných možno len pár tetovaní. Ale povahovo sú úplne rozdielní, takže som to už ani nevnímala ako fanfiction, ale ako "normálnu" knihu. Harry je úplné zlatíčko a Hardin je neskutočný kretén. Akože, mám ho celkom rada, ale je to blbec. Magor. Idiot. Horší ako Christian Grey čo sa týka kontroly, žiarlivosti, egoizmu a podobne. Lenže pri Christianovi vidíte nejaký ten vývoj. 
Ale som rada, že sme sa v tejto knihe dočkali aj jeho pohľadu. Teda asi. 
Zato jeho matka je neskutočne úžasná ženská a uvítala by som ju v príbehu častejšie.
Najlepšou postavou je zrejme Landon. Ten je také zlatíčko a najsympatickejšie na ňom je to, že mi ako jediný nelezie na nervy. 

,,A aké tetovanie by si chcela?"
,,To ešte neviem... možno slnko? Alebo smajlíka?"
,,Smajlíka? Teraz z teba bez debaty hovorí vodka."

Trištvrte tejto knihy bolo stále to isté dookola. Stále to isté dookola. Stále to isté dookola. Hardin niečo spraví. Ospravedlní sa, prosí o tisícu šancu, že tentokrát sa zmení a vždy ju dostane, lebo Tessa je blbá bez neho nevydrží. Človek by si myslel, že sa časom obaja poučia a nebudú robiť tie isté chyby znova a znova. Takže ja som trpela a bola som neskutočne otrávená. Nenávidela som to a milovala v tom istom momente. (Aspoň teda ešte v prvej polovici, v tej druhej to bolo bližšie k tej nenávisti. Pretože sa to opakovalo furt dookola.) Jeden bol kretén, druhý sa správal ako dieťa. Potom sa pre zmenu vymenili. Robili z komára vráskavca ozrutného. Akoby vám padla na zem vreckovka a vaše okolie by vám zavolalo záchranku a začalo kopať hrob, pretože podľa nich vám prestávajú fungovať ruky. Smutné je, že nepreháňam. Bol to veľmi výstižný príklad.
A keď sa spolu nehádali, spali spolu. To boli scény, pri ktorých sa autorka tiež veľmi nenarobila, nakoľko zas boli všetky rovnaké. Ako z Fifty shades. Niet divu, že sú tie knihy také hrubé a je ich tak veľa.
A potom prišiel šok. Niekedy okolo strany 460 sa začalo diať niečo nové! Naozaj, neklamem. Aj mňa to prekvapilo.

A myšlienky v mojej hlave sa tiež opakovali. Zvyčajne to bolo Are you f*cking kidding me, prípadne Prečo, Hardin, prečo?! a To je kretén! no a tak podobne.
Niekedy to zas bolo tak komicky absurdné, že som netušila, či sa smiať, alebo plakať. Faktom je, že ma celkom dosť bolela pri čítaní hlava, lebo som bola často tak zúfalá, že som si trieskala rukou alebo knihou o hlavu.
Celé to bolo veľmi naivné a hlúpe, strojené dialógy, ktorým teda preklad veľmi tiež nepomohol (frfloško?!). Ale na druhej strane často spomínali Pýchu a predsudok, z toho som bola nadšená.
Toto je proste tak neskutočná kravina, že objektívne by som ju mala hodnotiť tak o dve a pol hviezdičky nižšie, než naozaj hodnotím. A predovšetkým by ma to nemalo tak baviť a nemala by som sa tak tešiť na pokračovanie.
Ak ja zvládnem túto sériu bez nejakej psychickej či fyzickej ujmy, prežijem už všetko.



Za knihu ďakujem internetovému kníhkupectvu Pre školy.
Vy si ju môžete objednať TU.

Kam ďalej? 

6 komentárov:

  1. Četla (a z poloviny nečetla) jsem první díl a stačilo. Já při čtení tak neskutečně trpěla, že jsem prostě knihu po 150 stranách přetočila na konec (ale jelikož mi to bylo blbé, v průběhu jsem se navíc vracela k jakýmsi "důležitým" pasážím). Vážně to normálně nedělám, ale kdybych tuhle neskutečnou blbost měla přečíst celou, asi z toho nevyjdu úplně zdravá. :D Pochybuji, že se někdy pustím do druhého dílu... dokážu si představit, jak to skončí a fakt to utrpení nechci prožívat znovu. Na konci mě autorka naštvala - ano, Hardin sice udělal neskutečnou blbost a Tessa se určitě cítila blbě, ale - sakra! - proč to musela roztáhnout do dalších nekonečných dílů a neukončit všechno rovnou? :D Beztak všichni ví, jak to skončí, tak jaký je v tom rozdíl? :D (Asi peníze, no... :D)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máš vo všetkom pravdu. Ale aj tak ma to celkom baví, aj keď ma neskutočne rozčuľujú :D

      Odstrániť
  2. Asi tě zklamu, ale k této knize jsem se nikdy nedostala ☺. Vždycky jsem mohla, ale já si raději vybrala nějakou jinou. Vlastně ani nevím, jestli ji mám na wishlistu ☺☺. Tvoje recenze se mi ale moc líbí ☺☺. Díky za připomenutí☺.

    xoxo, Mimozemšťanka

    http://my-ideallife.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja ťa tak obdivujem, že si sa pustila aj do druhého dielu :D Ja by som zjavne prišla aj o tie nervy, ktoré mi zostali po dočítaní jednotky :D Ale úprimne klamala by som, ak by som povedala, že som nerozmýšľala nad tým, že to skúsim, ale keď si spomeniem na to malé utrpenie, ktoré som mala pri jednotke, tak ma to veľmi rýchlo prejde :D Ale musím uznať, že sa to číta veľmi rýchlo :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A to sa chystám aj na zvyšok :D Jop, nie som normálna :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.