utorok 28. júna 2016

Hessa je späť. A zas nie je. A zas je. | After: Tajomstvo

Autor - Anna Todd
Originálny názov - After we fell
Séria -  After
Diel - 3/5
Vydavateľstvo - Yoli
Rok vydania - 2016
Väzba - paperback
Počet strán - 832
Hodnotenie na Goodreads - 3,91/ 12 950

Anotácia

Tessa práve urobila najdôležitejšie rozhodnutie svojho života, no vzápätí sa všetko mení. Nečakané odhalenia o rodinách Tessy i Hardina naznačujú, že skutočnosť je iná, než si obaja mysleli. Čo bude s ich budúcnosťou, o ktorú doposiaľ tak tvrdo bojovali?
Tessin život sa rozpadáva. Nič nie je také, ako si myslela. Ani priatelia, ani rodina. Hardin – jediný človek, ktorý by mal za každých okolností byť jej spoľahlivou oporou –, zúri, keď zistí, čo dôležité pred ním Tessa zatajovala. Namiesto toho, aby ju v jej plánoch podporil, rozhodne sa jej ich prekaziť.
Tessa vie, že Hardin ju miluje a urobí všetko, aby ju chránil, avšak niekoho ľúbiť a dokázať s ním žiť nie je to isté. Tessu vyčerpáva nekonečný kruh záchvatov žiarlivosti, nepredvídateľného hnevu a odpúšťania. Silu jej citu k Hardinovi už nikdy neprekoná iný muž, žiaden iný bozk jej neposkytne toľko radosti ako Hardinov – stojí však neskrotná vášeň medzi nimi za ten nekonečný boj? Kedysi im na prekonanie problémov stačilo, že jeden druhého ľúbia. Ak sa však Tessa rozhodne poslúchnuť hlas svojho srdca, bude to znamenať... koniec?

***

Zrejme viete, že som si túto aj proti svojej vôli obľúbila. Viem, všetci vrátane mňa sa tomu čudovali. Ale aj keď to bola kravina, bavilo ma to. Takže som sa na toto pokračovanie dosť tešila. 
Znechutená som však bola už po pár stranách. 

Viete, čo ma štve najviac? Že je to oficiálne fanfiction. Nie je. Povedala som to už veľakrát, poviem to znova. Hardin má s Harrym spoločné akurát podobné meno, tetovania a fakt, že sú obaja Briti. Inak nie je ako on. Ani trochu. Ani máličko. Ak to ešte niekde uvidím, asi niekoho zabijem. Harry je úplné zlatíčko, nikdy by sa nesprával ako kretén. A kretén je Hardinove druhé meno a najvýstižnejšia charakteristika. A to som ho v jednotke zbožňovala. Tu som ho už nenávidela. Ešte sa viem preniesť cez tú žiarlivosť a prehnané ochranárske sklony, ale Hardin je neskutočne sebecký kretén a zaslúži si, aby sa Tessa odsťahovala niekde na druhú stranu sveta a zariadila si vlastný život. Bez neho. Vôbec to nie je romantické. Ani trochu. Skôr je zrelý na psychiatriu.
Niežeby Tessa bola ktovieaká výhra, ale mala na niekoho lepšieho ako bol Hardin. (Ehm, Zed!) Keby to mala v hlave v poriadku, už dávno ho nechá. Čo z toho, keď vie, že ju ľúbi, keď sa k nej správa, akoby bola jeho majetkom, berie ju ako samozrejmosť a snaží sa jej prekaziť budúcnosť?
Aj keď som ju poriadne nemohla ľutovať, mohla si za to sama. Akože, nebola som ani v polke knihy a už mu povedala aspoň miliónkrát, že s ním skončila. O desať minút bolo všetko odpustené.
Ešteže sú tu aj relatívne príjemné postavy, ktoré nemám chuť zabiť. Landona a Karen mám veľmi rada. Tiež sa tu objavili nové postavy Lillian a Riley, ktoré mi prišli celkom zaujímavé v tých krátky úsekoch, kde boli, ale celú knihu by som o nich zas čítať nechcela. Nápadne pripomínali lesbickú verziu Hessy.

Od začiatku som musela prevracať očami nad ich správaním. Niežeby som nebola viac-menej zvyknutá z predošlých dielov, ale rozdiel je v tom, že tam ma to ešte bavilo. Síce som od začiatku vedela, že je to neskutočná kravina, aj tak ma to veľmi bavilo a užívala som si to. Toto už nie.
Táto séria totiž nie je o ničom inom ako o tom, že sa Tessa s Hardinom dajú dokopy, rozídu, dajú dokopy, rozídu a takto to pokračuje do nekonečna. To je na tom to najhoršie. Postavy sú v kruhu a dej sa absolútne nijako nevyvíja, pretože sa deje neustále to nikde. Nevyvíjajú sa teda ani postavy. Tri diely, vyše 2000 strán a stále je to rovnaké. Keby autorka chce autorka túto sériu spraviť so súvislým a logickým dejom, zmestilo by sa jej to maximálne tak do sto strán. Z štyroch či piatich hrubočizných kníh by bola tak kratšia poviedka.
Čo sa týka prekladu, to tiež nebola ktovieaká výhra. Horšie ako v dvojke. Si nepríjemný papľuh! Nemôžeš nad tým lamentovať! To ako vážne? Veľmi prirodzené a autentické dialógy. A potom tá štylistika... Ani trochu neurazene odvetil Ken.
Toto je niečo, čo malo ostať len na Wattpade, nebolo to hodné vydania. Chúďatká stromy.

Moja rada pre vás: insvestujte svoj čas a peniaze do niečoho zmysluplnejšieho. Ja už som si tento diel vôbec neužila, bola to úplná strata času. Škoda, že to neskončilo stranou tristo, bol by to ideálny koniec a ja by som sa nemusela rozčuľovať pri písaní recenzie.


Internetové kníhkupectvo BUX.sk

Kam ďalej?

8 komentárov:

  1. A presne pre toto som s ďalšími dielmi nepokračovala.
    Prvý diel som čítala v sladkej nevedomosti, že je iba jedna kniha :D ako som len padla na hubu, keď som zistila, že každá časť bude hrubšia a hrubšia. No hneď som vedela, že ani nemá význam pokračovať.
    Takto som si aspoň nepokazila relatívne dobrý dojem z jednotky a z asi 20 % dvojky, tam sa to pre mňa skončilo :D určite nie o tých 2000 strán ďalej :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Štvorka je tuším najtenšia. Ale jop, chápem ťa.
      Nebolo nutné pokračovať veru :D

      Odstrániť
    2. Najtenšia? To fakt? však toto má skoro 1000 strán :D

      Odstrániť
    3. Ale toto je trojka :D Tá je najhrubšia :D Štvorka by mala mať "iba" 480 :D

      Odstrániť
  2. Tohle mě začalo štvát už v prvním díle. Ten jejich vztah prostě není zdravý. V četbě nepokračuju, nemám v plánu pokračovat a ani nejdu do re-readingu.
    A ano, "Chúďatká stromy", to je nejvýstižnější.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No... akože, prečítala som tiež prvé 2 diely, ale hneď ako skončil ten druhý, tak som si povedala, že pri treťom už čas nestrávim... však tam furt riešia to isté, ako si aj sama napísala. Rozídu sa, sú spolu, potom sa zas rozídu a takto dokola... A naozaj nechápem, prečo to autorka tak nechutne roztiahla - každý diel aby mal vyše 600 strán?!:-/ Ešte zo začiatku mi bol príbeh sympatický, aj keď tá hlavná hrdinka mi liezla na nervy tou svojou zaostalosťou, ale potom to už šlo dolu vodou...

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.