streda 20. septembra 2017

Blogtour - časť druhá


(Som lenivá vymýšľať nový úvod, takže skopírované z predošlého článku.)
Ako iste viete, absolútne zbožňujem komunikáciu s autormi a preto sa vždy nadšene zapojím do každého takéhoto projektu. Tentokrát som to ale možno málinko ehm, prepískla. Napísala som síce o nejakých sto autorom menej ako pri mojom minuloročnom vianočnom projekte, ale nakopilo sa mi tu rekordných 58 odpovedí! Nie, nežartujem. Skutočne mi odpísalo toľko autorov. A to som ani nepísala slovenským/českým. A keďže toľko odpovedí by na jeden článok bolo priveľa, rozdelila som to na dve časti. Toto je tá druhá. Prvú môžete nájsť TU.
Ale aj tak... bude to dlhé. Takže sa pohodlne usaďte a vychutnajte si odpovede od množstva úžasných autorov. Vo svojej otázke som totiž skombinovala moje dve najobľúbenejšie veci - knihy a hudbu. A ako znela? 

Počúvate pri písaní hudbu? Nechávate sa ňou inšpirovať? 
(Napríklad rock pri akčných scénach, slaďáky pri romantických...?)

(autor knihy Symptoms of being human)

Počúvam hudbu pri písaní – väčšinou ambient music alebo electronic – Moby alebo Random Rab, keď píšem niečo jemné, Ratatat, Daft punk a Glitch Mob, keď píšem vzrušujúcu scénu. Hocičo bez slov – tie rozptyľujú tú časť mozgu, ktorá skladá slová.

(autorka série Pod vražednou oblohou a ďalších)

Tak 90% času počúvam hudbu pri písaní. Tvorím si playlist pre každú moju knihu. Väčšinou mixujem pesničky s filmovou inštrumentálnou hudbou, tá je skvelá na vytvorenie atmosféry. Moje obľúbené sú od Johna Williamsa, Johna Powella a Hansa Zimmera. A tiež milujem E.S. Posthumusa.

(autorka série Daughter of the pirate king)

Obávam sa, že nepočúvam hudbu pri písaní.

(autorka knihy Posvátne lži Minnow Blyové)

Zvyčajne pri písaní hudbu počúvam. Pomáha mi lepšie sa sústrediť. Často píšem v hlučných kaviarňach a hudba tlmí všetky zvuky. Ale väčšinou ostávam pri inštrumentálnej hudbe, lebo slová ma rozptyľujú. Ak má však jemný a nenápadný text, nevadí mi to (moja obľúbená je Temporary love od The Brinks. Milujem Broadwayské muzikály, ale tie pri písaní počúvať nemôžem, lebo prestanem písať a miesto toho si spievam. Zvyčajne ale počúvam jednu pesničku stále dookola. Myslím, že som počula Comptine d'un Autre Ete od YannTiersen tak tisíckrát. Ostatným ľuďom by to asi liezlo na nervy, ale mne to pri písaní pomáha!  

(autorka série Atramentové srdce)
(odpísala asistentka)

Cornelia miluje klasickú hudbu, keď píše a kreslí. Jej obľúbenci sú:
Sospiri Cecilia Bartoli

Air on a string David Russell
Masters of the Oboe
The Dowland project
Tiež hudba od Vivaldiho, Corelliho, Purcella, Dvořáka, Schuberta, Čajkovského a Beethovena.

Keď pracovala na sérií Atramentové srdce počúvala troubadour music alebo Purcella.

(autorka knihy List of cages)

Rada počúvam hudbu pri písaní.

(autor knihy Chutná těla a ďalších)

Počúvam hudbu pri písaní. Asi by si mohla povedať, že pre inšpiráciu. Alebo mi to možno len pomíha dostať sa do správnej nálady pre scénu, ktorú práve píšem. Mám playlisty s pesničkami pre rôzne nálady a tak si vždy vyberiem to správne.

(autorka série Inkarceron a ďalších)

Často počúvam hudbu pri písaní a áno, musím si vyberať takú, ktorá mi sedí do nálady a scény, ktorú píšem. Mám rada klasický rock, folk a operu. Naozaj mi to pomáha a niekedy mi slová pesničky vnuknú nápady.

(autorka Vězne noci a mlhy)

Zbožňujem túto otázku! Vždy pri písaní počúvam hudbu. Keď píšem akčnú scénu, počúvam rap (asi je to divné, ale mne to funguje!) a pomalé, snové pesničky pre romantické scény.
Vlastne, tu je oficiálny playlist pre Vězňa nocia mlhy na Epic reads. Tam aj vysvetľujem, prečo som vybrala dané pesničky.

(autor série Jackaby) 

Áno, často. Mám rád tiché prostredie, keď sa dá, ale s deťmi v dome je to málokedy možné, takže mi hudba pomáha sústrediť sa a vypnúť okolitý svet. Snažím sa vyhnúť hudbe s textom, kým pracujem, takže sa moje playlisty skladajú z inštrumentálnej hudby. Vo všeobecnosti mám rád energetické songy. Mám rád írske husle alebo španielskú gitaru. Mám tam niekoľko verzií Night on bald mountain a What´s going on od Barrage bol jednou z mojich najobľúbenejších pesničiek, keď som hľadal niečo energetické, čo ma nakopne k písaniu.

(autor knihy Dánske dievča a ďalších)

Nepočúvam hudbu pri písaní. Snažil som sa, ale unáša ma to od príbehu. Venujem viac pozornosti melódií než mojim slovám. To ale neznamená, že potrebujem ticho k písaniu. Môžem písať v lietadlách či kaviarňach, ale nie s hudbou doma.

(autorka série Manželstvo s milionárom a ďalších)

Áno, počúvam hudbu pri písaní a mám playlist ku každej knihe na Spotify. Milujem všetko od Franka Sinatru cez Maroon 5, Roba Thomasa až po súčastné radio hity! A vždy ma to inšpiruje ku konktrétnym scenám.

(autorka série Easy? a ďalších)

Počúvam hudbu pri písaní, ak nepíšem dialóg – vtedy potrebujem mať ticho. Ale pesničky ma rozhodne inšpirujú. Počúvala som Hardliners od Holcombe Wallera stále dookola pri jednej scéne a nakoniec som aj použila jednu vetu odtiaľ (s jeho dovolením, pravdaže). Každá z mojich kníh má vlastný playlist, tvorím ho počas písania a je tam každá pesnička, ktorá ma nejako inšpirovala, alebo ma prinútila rozmýšľať o postave či vzťahoch medzi ľuďmi – priateľoch, rodine, bývalých... Playlisty majú cez 100 pesničiek, ale po dokončení knihy výber zúžim (a zladím ich s kapitolami) predtým, než ich pridám na svoj Youtube kanál.

(autorka série První konec)

Počúvam veľa hudby, keď píšem – tu sú playlistypre každú knihu. Zvyčajne pridávam pesničky, ktoré mi pripomínajú príbeh a postavy, ale niekedy vyberiem aj také, ktoré odrážajú tempo knihy.

(autorka knihy Dívka na kusy)

Nepočúvam hudbu pri písaní, ale počúvam ju, keď sa na písanie pripravujem. Počúvala som veľa Wilca a Ryana Adamsa, keď som premýšľala o Dívke na kusy.

(autorka knihy Srdcu nerozkážeš)

Často počúvam hudbu pri písaní, mám playlisty na Spotify venované rozličným knihám. Nepočúvam rock pri akčných scénach, alebo také niečo – väčšinou moje inšpirujúce pesničky sú o téme knihy, nie konkrétnych scénach. Napríklad jedna z pesničiek, ktoré som počúvala stále dookola pri písaní Srdcu nerozkážeš bola Skinny Love od Bon Iver.

(autorka série Sníh nebo popel)

Niekedy počúvam inštrumentálnu hudbu (zvyčajne ak sa okolo mňa niečo deje a ja to potrebujem vypnúť), ale preferujem písať v tichu. Niekedy však počúvam konkrétne pesničky, keď sa snažím vytvoriť určité scény. Mám playlist pre každú knihu!

(autorka knihy Solitaire a ďalších)

Áno, zvyčajne inštrumentálnu hudbu. Rada si robím playlisty pre každú z mojich kníh. Ich počúvanie ma inšpiruje k písaniu.

(autorka série Darca)

Počúvam len klasickú hudbu, väčšinou operu!

(autorka série Tigrova kliatba a ďalších)

Colleen robí playlisty s pesničkami, čo počúva, ale väčšinou nie pri písaní. Rada si však k písaniu zapaľuje sviečky.

(autorka knihy Smolná sezóna)

Milujem tvoju otázku! Keď píšem prvý koncept knihy, tak nepočúvam hudbu vôbec – je to moc rozptyľujúce. Ale keď editujem, počúvam playlist, ktorý si k tej knihe vytvorím a ten mi dá tú správnu náladu k písaniu – zvyčajne temnú alebo snovú. Keď som editovala Smolnú sezónu, sústredila som sa práve na to snové, takže som počúvala veľa hudby o vlkoch a riekach. Keď som robila posledné opravy, moji editori mi navrhli zosilniť temnotu a nebezpečie, tak som počúvala veľa Nicka Cavea. Tu je playlist k Smolnej sezóne a tu k mojej druhej knihe Spellbook of the lost and found.

(autorka série Prvý hrob napravo)

Počúvam hudbu pri písaní, ale je to pre mňa relatívne nové. Vždy som potrebovala úplné ticho, ale objavila som čaro "hluku v pozadí", aby som utlmila rozptýlenia. Teraz počúvam zvyčajne filmové alebo seriálové soundtracky bez textu. Môj najobľúbenejší je soundtrack k Firefly.
Hudbu však nepoužívam na inšpiráciu, aj keď je hudba vo všeobecnosti veľmi inšpirujúca. Dostávam nápady z pesničiek každú chvíľu, len nie počas písania.

(autorka série Truthwitch a ďalších)
(odpísala asistentka)

Áno! Počúva hudbu – aj počas písania, aj pre inšpiráciu. Niekoľko jej playlistov, ktoré pri písaní počúva je zverejnených na jej Spotify.

(autorka knihy Kráska a geek a ďalších)

Zvyčajne počúvam hudbu pre inšpiráciu, keď kráčam, rozmýšľam o mojich postavách a získať nové nápady. Alebo ak sa zaseknem pri nejakej scéne, tak si pustím pesničku, ktorá mi podľa mňa pomôže nasadiť tú správnu atmosféru. Ale zvyčajne priamo pri písaní hudbu nepočúvam, lebo ma rozptyľuje. Tu je jedna pesnička, ktorú som počúvala dosť veľa ako inšpiráciu pre Kráska a geek – podľa mňa krásne vystihuje atmosferu knihy.

(autorka knihy Láska a gelato)

Nepočúvam hudbu pri písaní – vlastne sa zvyčajne snažím mať okolo seba čo najmenší hluk. (Ako protihlukové slúchadlá v kúte kaviarne.) Avšak hudbu milujem, počúvam ju v prestávkach medzi písaní – dodáva mi energiu. V poslednej dobe som počúvala veľa Something just like this od Coldplay a The Chainsmokers.

(autorka série Akadémia temna a ďalších)

Nepočúvam hudbu pri písaní, priveľmi ma rozptyľuje. Ku každej knihe mám však vytvorený soundtrack s pesničkami, ktoré mi pripomínajú postavu alebo ma inak inšpirujú. To počúvam stále dookola v aute. Pomáha mi to vytvoriť knihu atmosféru a emócie. Potom je to všetko v mojej hlave, keď si sadnem a napíšem to.

(autorka série The Conspiracy of us)

Počúvam veľa hudby, keď píšem. Myslím, že je to veľmi dôležité pre vytvorenie atmosféry nejakej scény. Počúvam rýchlu, vzrušujúcu hudbu počas akčných scén a pre romantické scény si vždy nájdem nejakú konkrétnu pesničku, ktorá nejako reprezentuje postavy a ich príbeh.

(autorka knihy Štatistická pravdepodobnosť lásky na prvý pohľad a ďalších)

Zvyčajne hudbu pri písaní nepočúvam, lebo sa viem veľmi ľahko rozptýliť a sústredím sa tak viac na slová v pesničke než tie moje. Ak však pracujem na mieste, kde je hluk, pustím si filmovú hudbu. Tá ma inšpiruje a pomáha mi.

(autorka série Univerzita výnimočných a ďalších)

Nepočúvam hudbu pri písaní. Bola som profesionálnou muzikálovou a opernou speváčkou a tak sa vždy sústredím na hudbu miesto písania. Ale nemám problém so zapnutou televíziou a môžem písať takmer kdekoľvek, kde sa ľudia rozprávajú a nemám problém sústrediť sa na prácu. Práve ľudia okolo mňa používam ako inšpiráciu.



**********************************************************************************************************************************

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.