utorok 11. júla 2017

Čo ak by zaspal celý svet? | Hypersomnia

Autor – Vladimíra Šebová
Séria – Insomnia
Diel – 2/3
Vydavateľstvo – Citadella
Rok vydania – 2017
Počet strán - 476

Anotácia
Počas dvadsiatich piatich rokov bez spánku ma len tak niečo nevystrašilo. Vyraďovala som alarmy, prestrkovala som sa cez pootvorené okná, rozdýchavala som tie najkritickejšie recenzie svojich kníh pre deti.
Potom sa to stalo. Tisícky kilometrov od všetkých problémov, ktoré som nechala v Londýne. Niečo sa zmenilo... Stratila som to, po čom som nikdy netúžila a čo ma celý život ťahalo ku dnu. A ja urobím všetko pre to, aby som insomniu získala späť. Nielen kvôli sebe alebo kvôli Bartonovi, ale aj preto, aby som ochránila celý svet.
V druhej časti trilógie Insomnia sa Sara vracia do života, ktorý v Londýne zanechala. Jej kariéra je zničená, brat Ben plánuje vlastnú budúcnosť a do klubu insomnikov viac nemôže vstúpiť. Keď si uvedomí, že v stávke je nielen jej vzťah s Bartonom, ale aj bezpečnosť celého sveta, stojí pred ťažkou úlohou. Musí požiadať o pomoc toho, ktorý tu pre ňu celý život nebol, a rozhodnúť sa, či chce zostať v upršanom Londýne alebo v slnečnom Los Angeles.

***

Insomniu som prečítala ešte minulý rok, krátko po jej vydaní. Naozaj sa mi páčila a hneď som bola zvedavá na pokračovanie. Čakala som teda vyše roka, ale nakoniec sa mi predsa len dostala do rúk a ja som sa do nej mohla pustiť.
Počula som, že je to lepšie ako jednotka, ale nesúhlasím. Prvý diel sa mi predsa len páčil o trochu viac.

Hneď na začiatku je veľa pasáži - viet, odsekov - ktoré boli úplne zbytočné. Bola to len omáčka, úplne zbytočné vysvetlovačky. Zdržiavalo to a nebolo to vôbec podstatné pre príbeh. Niečo, čo sa dá napísať jednou vetou, tu bolo napísané piatimi a ešte to bolo pre istotu zopakované. Ale teraz neviem, či to bolo fakt len k začiatku alebo aj potom, len som si to prestala všímať, lebo dej zrazu začal byť zaujímavý...
Tak prvých sto strán a potom začala omáčka zas. Prišlo mi, že sa toho toľko nedeje a ak, tak len na zaplnenie miesta v knihe. Taktiež autorka nepriamo opakuje niektoré udalosti z jednotky. Dej mi trocha stagnoval. Až potom, opäť ku koncu, sa to rozbehlo. A vôbec, keby z trilógie bola len jedna kniha, kde by chýbali tie omáčky okolo, mohla by to byť naozaj fantastická kniha.
Srdcu je jedno. Nezáleží mu na veku. postasvení, národnosti, náboženstve, dokonca mu nezáleží ani na pohlaví, nech už si o tom myslíte čokoľvek.

Autorka píše naozaj dobre a veľmi pútavo. Veľmi rýchlo sa to číta, je to zaujímavé a napínavé. Stále som chcela vedieť, čo sa vlastne ešte udeje. A tiež rozhodne originálne, nič podobné som ešte nečítala.
Ale, potom sa to celkom zabilo odhalením, čo sú insomnici vlastne zač. Nah.
Taktiež Sara mi často liezla na nervy, bola moc upätá, čo sa mi úplne bilo s tým, do koľkých domov sa vlámala a koľko nelegálnych činnosti má za sebou. A vôbec som nechápala ten jej hrdinský syndróm. Barton bol otravný a strašný suchár. (Zrovna som si prečítala svoju recenziu na Insomniu a našla som tam toto: Ale Barton! Do toho som sa absolútne zamilovala, pokiaľ sa mu v ďalších dieloch niečo stane, budem veľmi zlá. Uhm... aha.) Medzi postavami vyčnieva Harper, ktorá bola fakt skvelá. Veľmi zaujímavá postava, o ktorej sa brutálne dobre číta a má okolo seba množstvo perfektných tajomstiev. Celú tú linku okolo nej som si veľmi užila.
(Mimochodom, ja stále tvrdím, že teleport je najlepšia schopnosť aká (ne)existuje. Tu som Bartonovi riadne závidela.)
Čo ale veľmi oceňujem, je absencia toho množstva preklepov a chýb, ako boli v jednotke. Avšak pri slove paparaco to bol riadny facepalm. Taktiež oceňujem, že sa v tejto knihe nenachádzajú otravné príhovory priamo k čitateľovi, ktoré boli v jednotke.
No a posledná veta bola síce super a navnadila na ďalší diel, ale bolo by to ešte efektívnejšie a prekvapujúcejšie, keby na ten predmet nebolo upozorňované stále. (Toto asi vôbec nedáva zmysel, ale ani nemôže, lebo to by bol spoiler.)

Každopádne, toto možno nie je najlepšia kniha na svete, za pozornosť ale stojí. Je to veľmi príjemná oddychovka, ktorú prečítate fakt rýchlo. Na leto úplne ideálne. A ja som predsa len zvedavá na pokračovanie.
(Táto recenzia možno nie je veľmi pozitívna a nadšená, avšak ja dočítam máloktorú sériu. Na väčšinu sa vykašlem. Takže keď ma naozaj zaujíma pokračovanie, je to kompliment.)


Za knihu ďakujem autorke.

Kam ďalej?

4 komentáre:

  1. Ja som niekde v strede, ale totálne ma tie omáčky odrádzajú, pretože keď som si asi po tetí či štvrtýkrát prečítala o jej láske k Bartonovi a o tom ako zmenil jej svet, už som bola len taká, že: Yeah, I got it! Chcem to ale dočítať, pretože ako spomínaš, Harper vyzerá dosť zaujímavo.
    Tiež si inak vravím, že tá absencia prihovárania sa k čitateľvi je super. Aspoň mne sa to aj vďaka tomu lepšie číta. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Harper je skvelá. Fakt zaujímavá postava, knihu o nej by som si veru prečítala :3 Alebo Bartonove hodinky. "Pozrela na Bartonove hodinky" asi miliónkrát, bolo to otravné :D Nemohla pozrieť proste na hodinky? :D Akože človek to pochopí na prvýkrát, maximálne tak na druhý :D

      Odstrániť
    2. Presne, tie hodinky boli trochu otravné, trochu mi prekážal aj fakt, že tam tých múdrych viet bolo neúrekom. Zo začiatku som sa cítila ako keď prídeš na pinterest, zadáš si motivation/love quotes a ono ti to všetko vyhodí. A keďže si zvyknem poznamenávať lepivými papierikmi pekné citáty, tu som už potom prestala lepiť, lebo by som na jednej strane od začiatku polepila aj 3. Ale ako páčili sa mi, nemôžem povedať, že nie. :))

      Odstrániť
    3. Ja si to nelepím, takže tá omáčka mi liezla na nervy :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.