nedeľa 26. februára 2017

Poviedky, ktoré potrebujete k životu | Hvězdy nad hlavou

Autor – Marissa Meyer
Originálny názov – Stars above
Séria – Měsiční kroniky
Vydavateľstvo – Egmont
Rok vydania – 2017
Väzba – paperback
Počet strán - 288
Hodnotenie na Goodreads – 4,29/ 26 056

Anotácia
Fanoušci Měsíčních kronik v této knize najdou devět povídek, v nichž si mohou přečíst o minulosti svých oblíbených postav. Soustředí se na klíčové momenty raného života hrdinů, které ovlivnily jejich budoucí život: vyjde najevo, jak se Cinder ocitla pod ochranou Michelle Benoitové a jak se sžívala se svou adoptivní rodinou v Novém Pekingu; co přimělo Winter k rozhodnutí nikdy nepoužít svůj měsíční dar; co vedlo k uvěznění Cress v satelitu a k Vlkovu postavení alfy v královnině armádě. Navíc blíže rozvede moment prvního Kaiova a Cindeřina setkání – tentokrát z princova pohledu –, a dokonce se dostane i na dlouho očekávanou svatbu.
Jako bonus je v rámci této knihy do světa Měsíčních kronik výjimečně zahrnuta také parafráze další pohádky – povídka Malá androidka odkazuje na známý příběh Andersenovy Malé mořské víly.

***

Ako vám mohlo dojsť po mojej nedávnej recenzii na Winter, ktorá ani nemohla byť nadšenejšia, Mesačné kroniky sú jednou z najlepších a mojich najobľúbenejších sérií, čo som kedy čítala. Jasné, že som si nemohla tieto poviedky nechať ujsť. Aj keď to pre mňa znamenalo, že sa mi nimi séria uzavrie. 

Strážkyně
Hlavnou postavou tejto poviedky bola Michelle Benoitová, stará mama Scarlet. Poviedka ukazuje, ako zachránili princeznú Selene a ako sa dostala do jej opateri. Michelle bola naozaj skvelá, veľká škoda, že sme si ju v sérií viac neužili. A malá Scarlet bola roztomilá. Tak roztomilá, ako dieťa, ktoré dostane na jedenáste narodeniny zbraň. Bolo to pekné doplnenie série, len také nudnejšie. 
3,5/5*

Závady
Druhá poviedka ukazuje Cinder, ktorá sa prebudila po niekoľkých rokoch v kóme, aby sa dostala do svojho nového domova v Novom Pekingu. Spoznáva sa s Iko a Adri s Perlou sa k nej začínajú správať hnusne. Z toho mi bolo naozaj smutno, pretože Cinder je úžasná. Aspoňže Pivoňka bola zlatíčko. Milá, ale smutná poviedka. 
4/5*

Královnina armáda 
Túto poviedku som už kedysi dávnejšie čítala v angličtine a bolo moc fajn si ju zopakovať, aj tak som si ju už nepamätala. Je o Vlkovi, ktorého zobrali od rodiny, aby z neho správili kráľovninho vojaka. Musela som obdivovať jeho odhodlanie si udržiavať vlastný rozum a nepodraďovať sa divotvorcom. Pre zmenu naozaj akčná poviedka a páčila sa mi viac, ako prvýkrát. 
4/5*

Carswellům průvodce za štestím 
Na túto poviedku som sa veľmi tešila, leboThorne je moja úplne najobľúbenejšia postava zo série. Poviedka ukazuje jeho detské podnikateľské začiatky, úžasný intelekt a skvelý humor, ktorý poznáme z jeho dospelejšieho života. Často som sa pri poviedke usmievala a rozplývala (a to mal asi trinásť!), avšak samotná poviedka mi prišla moc obyčajná pre túto sériu. Nehodila sa mi tam. 
3/5*

Až prějde slunce svit 
Poviedka o tom, ako sa deväťročná Cress ocitne uväznená na satelite vo vesmíre. Aj ona je úplné zlatíčko a takýto osud si nezaslúžila, bolo mi jej moc ľúto. Však bola ešte dieťa! Opäť som celú dobu preklínala Levanu a všetkých, ktorí jej slúžia. 
3,5/5*

Princezna a strážce 
Winter je mojou najmenej postavou zo série (Levanu pravdaže nepočítam), avšak ako dieťa sa mi páčila, s Jacinom boli úplne roztomilí. A až pri čítaní tohto príbehu som si uvedomila, aký problém som mala s Winter v knihe - dospelá Winter uviazla v mysli svojho detského ja. Po mentálnej stránke sa vôbec nevyvinula. Každopádne, táto poviedka ukazuje najväčší zlom v jej živote - záchranu slúžky a následky, ktoré tento čin mal. 
4/5*

Malá androidka 
Táto poviedka bola o nejakej neznámej androidke (spočiatku som si myslela, že to bude o živote Iko predtým, ako sa dostala k rodine Iko. Názov tomu nasvedčuje, no nie? A anotáciu som nečítala). Priveľa techniky, androidov a celkovo to bol skôr taký typ sci-fi, aký moc nemusím. Bola inšpirovaná príbehom Malej morskej panny, čo je ďalšia vec, ktorú som počas čítania netušila, takže mi prišla úplne zbytočná, pretože až na krátku scénu s Cinder nemala s príbehom v sérii žiaden súvis. A hoci androdka bola bohová - povahou pripomínala Iko, tak ma nebavila. A just bola jednou z najdlhších!
2/5*

Mechanička 
Kaiov pohľad! Yay! Prvé stretnutie Kaia s Cinder z jeho pohľadu. To vôbec nevadí, že sme to už čítali z jej pohľadu, aj tak som to čítala už hrozne dávno. Toto bolo úplne roztomilé a milujem to. 
5/5*

Něco starého, něco nového 
Ďalšia zbierka poviedok, kde je to najlepšie na koniec. Dopredu som vedela, že to bude o svadbe, je to jasné už podľa názvu, ale netušila som o koho. Ani som to nechcela dopredu zisťovať. 
Túto poviedku absolútne MILUJEM. Užívala som si ju úplne od začiatku a celú dobu som sa pri čítaní usmievala. Neskutočne roztomilá a krásna. Veľmi romantická, ale to mi vôbec neprekážalo. Všetky moje obľúbené postavy pokope a najdokonalejší koniec série, aký mohol byť. Tej ani päť hviezdičiek nestačí.
6/5*

***
Napriek tomu, že sa môžno bez poviedok zaobídete, bola by to pre vás naozaj strata. A napokon, čím viac Mesačných kroník, tým lepšie. Bolo to krásne doplnenie ich príbehov a ukazujú tie najdôležitejšie body v živote postáv, ktoré ich spravili tým, čím sú. 
Určite si to prečítajte, ale nečítajte to pred čítaním celej série. Posledná poviedka by vám vyspoilerovala celý záver série. 

A teraz posledné dve poznámky, ktoré sa mi nikde inde nehodili: 
- tá obálka je otrasná. Pozadie by bolo ešte pekné, ale tými postavami to riadne pokazili. Ešte aj slepý vidí, že sa tam absolútne nehodia a je to príšerný photoshop. A prečo sú na obálke lesklé bodky, ktoré nie sú nutne umiestnené na bodkách a odstávajúce vlasy, ktoré sú tak trojnásobne hrubšie, ako na obrázku, je pre mňa záhadou. No vážne, čím si to tá kniha zaslúžila?!
- že nie som jediná, kto si Zvonečník predstavoval ako Millennium falcon? (Pre tých, čo náhodou nevedia - loď Hana Sola v Star wars.)

A týmto je pre mňa úplný koniec série. :(

(Ale spriemerované hodnotenie všetkých poviedok je 3,8/5*)

Za knihu veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros media.
Nájdete ju TU.

4 komentáre:

  1. Ako už som spomínala na goodreads, s tvojim hodnotením jednotlivých poviedok sa viac-menej stotožňujem. Čo sa týka obálky, tú z obrázku posúdim len ťažko, ale určite preferujem originálne obálky. Čo mi však vadí ešte viac, sú zmenené mená/názvy v preklade. Viem, že v niektorých prípadoch to pre jednoduchšiu výslovnosť či pochopiteľnosť je dobré pozmeniť, ale som príliš veľký zástanca originálu na to, aby som niekoho volala Pivoňka. A Zvonečník? To má byť akože Rampion? Vôbec som netušila, že ten názov znamená nejakú kvetinu :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ja som sériu čítala úplne celú v češtine, takže vôbec netuším ako to bolo v origináli. Ako tak vidím, tak chvalabohu :D

      Odstrániť
    2. Keď to celé poznáš v preklade, tak sa to ešte dá akceptovať. Ale keď raz poznáš originál, tak sa nedá neprevracať nad prekladom oči :D Ale to je bežné.

      Odstrániť
    3. Presne. Preto sa snažím ostávať väčšinou pri jednom jazyku, pokiaľ sa dá.

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.