streda 2. novembra 2016

Keď Američan píše fantasy o Slovensku | Vodník

Autor – Bryce Moore
Vydavateľstvo – Tu books
Rok vydania – 2012
Väzba – hardcover
Počet strán - 368
Hodnotenie na Goodreads – 3,97/ 274

Anotácia
When Tomas was six, someone — something — tried to drown him. And burn him to a crisp. Tomas survived, but whatever was trying to kill him freaked out his parents enough to convince them to move from Slovakia to the United States. 
Now sixteen-year-old Tomas and his family are back in Slovakia, and that something still lurks somewhere. Nearby. It wants to drown him again and put his soul in a teacup. And that’s not all. There’s also the fire víla, the water ghost, pitchfork-happy city folk, and Death herself who are after him. 
If Tomas wants to survive, he'll have to embrace the meaning behind the Slovak proverb, So smrťou ešte nik zmluvu neurobil. With Death, nobody makes a pact.

***

Túto knihu som mala na svojom wishliste niekoľko rokov. Absolútne netuším, ako som ju objavila. Ale kniha je napísaná Američanom, odohráva sa na Slovensku, navyše v Trenčíne (!) a zaoberá sa slovenským folklórom.  Toto mohlo byť buď fakt dobré, alebo totálna katastrofa. No mohla som odolať? 

Veľmi som si užila slovenské prostredie, hlavne preto, že to bol Trenčín. Bolo fascinujúce čítať o miestach, po ktorých sa často prechádzam a presne viem, ako to tam vyzerá. A tiež o hrade, na ktorý mám množstvo spomienok z detstva. (Ako keď sa hneď na začiatku odohrával rytiersky zápas a ja som spomínala na Trenčianske hradné dni, kam sme každoročne chodievali, keď som bola malá.) Normálne som dostala chuť si tam urobiť výlet niekedy zas. Celkovo som z prostredia maximálne nadšená. (Akurát ma pobavila mestská časť Trenčína Juch. Chvíľku mi trvalo, kým mi docvaklo, čo tým autor myslel.) Tiež bolo zaujímavé vidieť slovenské slová, či rovno celé vety, v anglickom texte. 
A tie naše legendy... normálne som sa pri čítaní hanbila, že bývam kúsok odtiaľ a nepoznám ich. Kedysi dávno som určite počula o tom, ako si vodník schováva duše ľudí v čajových šálkach, ale už som na to vedome aj zabudla a keď sa povie vodník, napadne mi fontána alebo postava z Princeznej ze mlejna. Alebo legendu o Lesane som nikdy nepočula. Vlastne vôbec netuším, ktoré veci reálne pochádzajú z nášho folklóru a ktoré si autor dotvoril kvôli príbehu. „

Don´t interrupt me when I´m complaining."

Taktiež sa táto kniha veľmi dotýka rasizmu. Tomas bol zo štvrtiny Róm a zrejme to bolo na ňom dosť vidieť, pretože sa stretával s veľmi silnými reakciami, dokonca útokmi. Tentokrát som sa hanbila nie za seba, ale za celý slovenský národ, že či sme naozaj takí hrozní. Napriek tomu mi to tam trochu prekážalo, pretože sa tomu autor venoval až moc. Až tak, že som mala občas dojem, že je to príbeh o tom a nie Vodníkovi a iných potvorách. 
Mimochodom, Vodník bol skvelá postava. Bol vtipný, mal skvelé hlášky a vážne som si ho obľúbila a držala mu palce. Jednoznačne najlepšia postava tam. Aj keď Tomas a Katka tiež neboli najhorší, tie mýtické postavy ma proste zaujímali viac.
Akurát Draca a jeho gang som fakt neznášala. A vážne, prečo najhoršia postava mu musela pripomínať Draca Malfoya? Ten nikdy nebol taký zlý. Minimálne sa nikdy nesnažil Harrymu vážne ublížiť, či ho rovno zabiť.

Everything I´ve done, I´ve done for you. Lesana. Well, maybe not everything everything, I made myself dinner a few times, and there was this little crystal vase I bought once, but other than that, it´s been all for you."

Na začiatku ma príbeh okamžite chytil. Neustále sa niečo dialo, autor nenechal čitateľa vydýchnuť. Množstvo akcie, rôzne tajomstvá, proste ste potrebovali zistiť, čo sa udeje ďalej. Navyše ste vlastne nikdy nevedeli, kto je ten zlý alebo kto má čo za ľubom, pretože Tomas (a teda aj čitateľ) všetko zisťoval postupne a každý mal svoje motívy. Hoci môže príbeh pripomínať rozprávku, charaktery (alebo aspoň väčšina z nich) nie sú čierno-biele. 
V strede to však začalo trochu "pokulhávať". Začalo to byť nudnejšie, dialo sa tam toho menej a hlavne si to nedokázalo udržať moju pozornosť. Stále som prerušovala čítanie a robila hocičo iné.
No a ku koncu to bolo opäť veľmi zaujímavé a napínavé a už som sa od toho neodtrhla, lebo som potrebovala vedieť, ako sa to všetko vyrieši. Teoreticky tam mohol byť menší happyend a aspoň niečo sa mohlo pokaziť, ale predsa len... myslím, že ďalší diel by mohol byť dosť zaujímavý. Takže by mal niekto autora presvedčiť, aby ho napísal, že. Ale malo by to potenciál. 
Tento príbeh je veľmi unikátny, nič podobné som nikdy predtým nečítala. 
Hoci kniha nebola dokonalá, veľmi  na mňa zapôsobila a určite na ňu tak skoro nezabudnem. Pokiaľ teda chcete originálny príbeh, navyše zo slovenského prostredia, toto je tá správna voľba.


2 komentáre:

  1. Páni, ta kniha vypadá hodně zajímavě. V Trenčíně jsem taky byla několikrát, takže dvojnásobně lákavá záležitost. Díky za tuhle skvělou recenzi. Mimochodem, znáte Nižnanského knihu Studňa lásky?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nepoznám :) Ale ďakujem za pochvalu a snáď sa bude kniha páčiť :)

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.