nedeľa 17. mája 2015

Nejkrásnější (Marissa Meyer)

Originálny názov - Fairest
Séria - Měsiční kroniky
Diel - 3,5/4
Vydavateľstvo - Egmont
Rok vydania - 2015
Väzba - paperback
Počet strán - 192

Anotácia
Čiré zlo má své jméno, skrývá se za maskou klamu a používá “osobní romantické kouzlo”, aby získalo moc nad ostatními. Ale kdo je doopravdy královna Levana? Dlouho předtím, než jí cestu zkřížily Cinder, Scarlet a Cress v Měsíčních kronikách, žila Levana úplně jiný příběh – příběh, který nebyl nikdy vyprávěn… až dosud.
Marissa Meyerová, autorka ságy Měsíční kroniky, odhaluje v knize Nejkrásnější ze všech život své magnetizující záporné hrdinky, nezapomenutelný příběh o lásce a válce, zradě a smrti.


***

Mesačné kroniky radím k svojim najobľúbenejším sériam. Originálny nápad, perfektné spracovanie, fantastické charaktery. Čiže keď som zistila, že sa od Egmontu dočkáme aj Levaninho príbehu, nemohla som sa dočkať. Levana v sérii nie je žiadne zlatíčko, ale vždy sa dobre číta o záporákoch, pretože dotvoria skladačku. Poväčšine totiž zistíte, že nie sú zlí odjakživa, ale doviedli ich k tomu okolnosti, ľudia či celkovo neľahký život. A Levana? Hmm...


Levanu nemal v sérii asi nikto rád. Neoplýva charizmou ako Evil Queen z OUAT. Je proste zlá. Ale tu... Tu je jej čitateľa ľúto. Tyramisovaná (ako by povedal môj brat. Chápte týraná alebo šikanovaná) celý život vlastnou sestrou, pred ňou žiadna budúcnosť, žiadna nádej. A v láske sa jej tiež nedarilo. V podstate to bolo kedysi milé, láskavé dievča. Ja viem, znie to divne. Niežeby som ju mala teraz rada, ale kniha pomôže čitateľovi pochopiť, že nič nie je čiernobiele ani v jej prípade.
Čo mňa osobne potešilo, bola prítomnosť Winter. Tá sa mihla síce aj v Cress (už si fakt nepamätám v akej súvislosti), ale tu proste... bola. Dozvedela som sa jej pôvod. To isté sa týka aj princezny Seleny.

Ak ste čítali už aspoň jednu knihu od tejto autorky viete, že má obrovský dar rozprávania. Príbehy vyrozpráva vždy originálne a veľmi pútavo. Jej štýl je jedinečný a skvelý.
Avšak, vie to aj lepšie. Táto kniha nebola zlá. Ale nakoľko viem, čoho je autorka schopná, prišlo mi to pomerne slabé. Nechytilo ma to tak, ako malo. Čakala som viac, aj keď som si príbeh užila a som naozaj rada, že som ho čítala.
Myslím však, že túto knihu môžete čítať aj v prípade, že ste sa ešte nedostali k Cinder. Alebo viete čo? Rovno si zaobstarajte celú sériu! Nech sa môžete na jeseň rovno pustiť do Winter. Ja sa tak teším! :3


Za knihu veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu Knihcentrum.

10 komentárov:

  1. Akurát som dočítala a mám podobné pocity :D...to teda nebola Levana akú som čakala,ale najviac ma prekvapila Cinderina mama ...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Přečetla jsem ji nedávno a četla se stejně lehce jako předchozí díly :) Trochu jsem čekala, že Levana nebyla taková jaká je v Měsíčních kronikách vždycky a to se mi potvrdilo, bohužel ta špatná strana zvítězila :) Channary byla fakt děsná a docela by mě zajímalo, kdo je otec Cinder :D Každopádně osud kolem Winter se mi líbil, jejího taťku jsem si zamilovala a konec byl pro mě srdcervoucí :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Sériu poznám a ako inak zbožňujem. A zrazu ma zaujalo aj Fairest. Ja nie som moc na príbehy záporákov. Všeobecne. A je síce pekné povedať ši, že to nemala ľahké a preto je taká mrcha no taká Cinder to tiež nemala ľahké. Rozdiel medzi "záporákmi" a tými "dobrými" je ten, že zaťiaľ čo prvý sa tým nechajú pohltiť a inšpirovať, tý druhý prejavia vnútornú silu charakteru a stanú sa ešte lepšími. NEdonútili ju k tomu okolnosti. To by totiž znamenalo, že nemala na výber. Ale už len kvôli Winter si to asi prečítam =).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja si myslím, že by som dopadla podobne ako ona, keby žijeme v rozprávke :D

      Odstrániť
  4. Túto sériu poznám. No ešte som nečítala. Čo už, ale chcela by som si ju prečítať. Pekna recenzia :D
    Link na moj blog : http://nikoletta-s-world-of-books.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tahle série je skvělá :) Jen se mi u tohohle dílu fakt hrozně moc nelíbí obálka, je dokonce ještě horší než u Cinder, což už je co říct. Pěkná recenze :)

    A super design! Líbil se mi i ten předchozí, ale tenhle je ještě hezčí :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa zase páči viac než Cinder a Cress. Aj keď mi vadí, že na jej ústach je lakovaný povrch. Vyzerá to strašne :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.