štvrtok 14. augusta 2014

Mudrosloví urozeného pána Tyriona Lannistera (George R.R. Martin)

Originálny názov - The Wit & Wisdom of Tyrion Lannister
Vydavateľstvo - Argo
Rok vydania - 2013
Forma - hardcover
Počet strán - 160

Anotácia
Mudrosloví urozeného pána Tyriona Lannistera jsou dokonalým dárkem pro všechny, kteří podlehli mánii seriálu HBO Hra o trůny. Pochopitelně stejně dobrým dárkem bude i pro fanoušky celé ságy Píseň ledu a ohně G. R. R. Martina, ze které seriál čerpá.Kniha obsahuje přesně to, co slibuje její název – moudra trpaslíka Tyriona z Lannisterů, nejmladšího znetvořeného syna lorda Tywina Lannistera z Casterlyovy skály. Co mu příroda odepřela na vzhledu, vynahradila mu na inteligenci, díky čemuž se z něj stal jeden z nejpopulárnějších hráčů o trůny. Jeho seriálová i knižní postava má po celém světě miliony fanoušků, čehož důkazem je tato sbírka jeho neotřelých myšlenek a názorů.

Obálka
Nemyslím, že má zmysel vyjadrovať sa k nej. Proste sa na knihu hodí a nie je na nej nič, čo by mi vadilo.

***

Túto knižku som si chcela prečítať hneď, ako som sa o nej dozvedela. Tyrion je moja najobľúbenejšia postava ako v seriáli tak aj v knihe. Je inteligentný, vtipný, cynický, prefíkaný, má poriadne podrezaný jazyk, robí si srandu aj sám zo seba, povie to, čo si naozaj myslí (aj keď na to nie je vždy najvhodnejšia doba). Nemá nejaké ilúzie, svet okolo seba vidí triezvo. A za to všetko ho mám moc rada. Má tie vlastnosti, ktoré na postavách zbožňujem :)

,,K tomu, abych se ti vyrovnal, potřebuju jen půlku svého rozumu."

Mudrosloví urozeného bla... bla... (veď ani sám Tyrion si nepotrpí na tituly) je maličká knižka o malom mužovi s veľkými myšlienkami. Teda ehm... možno nie zrovna veľkými (i keď sa sem-tam objaví aj taká), ale určite vtipnými a zaujímavými. Aspoň väčšina. Bolo to úsmevné, sem-tam naozaj vtipné, často pravdivé a trefné. Tyrion sa možno narodil vo váženej a bohatej rodine, ale ľahký život rozhodne nemal. 

,,Spánek je dobrá věc. A knihy jsou ještě lepší."

Kniha je tiež doplnená skvelými ilustráciami a celkové prevedenie knihy bolo veľmi podarené. To, že čítania v nej veľa nebolo a je to kniha tak na desať minút (pätnásť, ak budete bližšie študovať obrázky a budete popritom robiť aj kopu iných vecí) je vedľajšie. Tých desať minút si užijete, knižka vám vyčarí úsmev na tvári. Páčilo sa mi to. Vážne. Ale asi som čakala viac. I keď netuším presne čoho. Nemyslím však, že knižka vo mne ostane dlhodobo. 



Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu iPark.
Knihu si môžete objednať TU.


Kam ďalej?

8 komentárov:

  1. Zajímavá obálka a knížka je uvnitř krásně zpracovaná :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. to hodnocení pomocí Tardis je boží :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tyriona mám veľmi rada :) Táto knižka vyzerá fakt pekne ^^

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dnes jsem na to koukala v knihkupectví, vypadá to docela zajímavě :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. to by me zajimalo, jestli ji sezenu i u nas, ani jsem nevedela ze existuje :-O

    OdpovedaťOdstrániť
  6. A já si říkala, jestli ti ta knížka náhodou nepřišla teprve dneska, nebo kdy. Vrhla ses na ni teda rychle, jen co je pravda. =D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.