pondelok 7. októbra 2013

Blogtour + mini súťaž ;)


Tak, aj ja som sa zapojila do Blogtour, ktorý vymyslela Laurdes. U mňa to však bude vypadať trošku inak ako u všetkých ostatných. Môj nie tak celkom normálny mozog totižto hneď nepochopil pointu toho celého a spravil si to tak trochu podľa seba. Takže ja som dala každému autorovi trochu inú otázku, ale zamerala som sa na zaujímavejšie nápady. Prečo spravili to a to také a také... a tak :D 




Jakub Cwiek - poľský autor, napísal sériu Lhář (ktorú som ešte stále nečítala, ale fakt veľmi chcem)

Prečo práve Loki? O ňom teda žiaľ, veľa kníh nie je, ale ľudia ho majú zaškatuľkovaného poväčšine v jeho Marvelovskej verzii. Prečo ste si vybrali teda práve jeho? Prečo severská mytológia a nie povedzme, známejšia grécka? 

Na mail mi odpovedala jeho asistentka. 

Séria "Lhář" nie je len o severskej mytológii. Existujú tam rôzne postavy - z mytologií severskej, gréckej, egyptskej, a tiež, čo je veľmi dôležité - kresťanskej i voodoo (a tie dve posledné sú podľa Jakuba najzaujímavejšie a vlastne voodoo a kresťanstvo aj pozná najlepšie). V Lhářovi je ešte jedna dôležitá mytológia a je to súčastná "mytológia" - popkultúra. Dnešní herci alebo speváci sú často pre ľudí ako bohovia - nie sú to naši kamaráti, ale poznáme ich - z rozhovorov a iné pribehy, ktoré sú ako súčastné mýty. Hlavná postava série mala byť tricksterom (podvodníkom) - a na začiatku to mal byť vlastne Hermes, ale nehodil sa do celej dejovej línie. A potom premýšľal o Lokim - ktorý bol na začiatku len komediant a nakoniec sa stal dôležitou postavou medzi Asgarďanmi. Konečne - keď pozeral film "Apocalypse Now" (Coppola) a počul "Ride Of The Valkyries" (Wagner) vymyslel scénu, v ktorej anjeli napadli Valhallu, vlastne pri tej hudbe. A to bol začiatok histórie, prečo Loki :-)



Zuzka Šulajová - slovenská autorka, napísala sériu Džinsový denník (najúžasnejšie dievčenské romány, aké som kedy čítala) a knihy Ako z románu a Dievča z minulosti, ktorej sa aj týka otázka. V novembri jej vychádza Džinsový denník Lukášovými očami (na ktorý sa teším úplne neskutočne :))

Prečo kráľovná Alžbeta? Zo všetkých panovníkov, ktorých si si mohla vybrať si prečo vybrala ju? Prečo nie napríklad nejakého uhorského panovníka alebo niečo také?

Ja som pôvodne aj chcela uhorského panovníka, ale keďže nie som historik, nepoznala som ich osudy. Totiž, keď som hľadala panovníka, ešte som nemala premyslený kompletný dej. Len som vedela, že pôjde o prelínanie minulosti a prítomnosti, k tomu som potrebovala domyslieť príbeh z minulosti, od ktorého sa bude odvíjať prítomnosť. Tak som listovala námatkou v panovníkoch v encyklopédii, ale tam ich životy dopodrobna nenájdeš, ani históriu som nemala v malíčku tak, ako by mal mať človek, čo píše historické romány, nebola to moja priorita. Potom som ale narazila na Alžbetu a zmienku o tom, že spolupracovala s pirátmi, medzi inými aj so sirom Francisom Drakeom a zrazu sa mi v hlave rozvíjal príbeh, ktorý mi presne pasoval do tej hmlistej predstavy. Potom som si k danému obdobiu a postavám už naštudovala všetko, čo bolo treba - až na to, že mnoho vecí som, samozrejme, upravila svojim potrebám, ako aj uvádzam v knihe. Tak preto Alžbeta :)




Martina Wolfová - Česká autorka, vyšla jej kniha Prokletí ohně

Ako vás napadlo to prepojenie histórie so súčastnosťou?

Históriu mám rada už od doby štúdia na gymnáziu. I keď je pravda, že ako prvú ma k nej priviedla maminka. Má v obľube historické romány, a keďže som už od rannej puberty rada čítala, boli to prvé "dospelácke" knihy, ktoré se mi dostali do rúk. Na gymnáziu sme navyše mali vynikajúceho profesora na dejepis, vďaka nemu moja záľuba v štúdiu histórie rástla. No, a že som z nej nakoniec promovala, bolo vlastne len takou čerešničkou na torte. Po škole sa môj život ale uberal iným smerom, ako už to tak niekedy býva, takže už je to skôr len koníček. Prepojenie minulosti a súčasnosti v Prokletí ohně vyplynulo z tejto mojej záľuby, a tiež preto, že mám rada tajomno, a to sa mi vďaka Christabelynmu osudu podarilo do príbehu premietnuť. Ako dobre a napínavo, to už posúdia sami čitatelia a čitateľky.




Marissa Meyer - americká autorka, napísala Mesačné kroniky. V češtine vyšli prvé dva diely - Cinder a novinka Scarlet

Ako ste sa dostal nápad urobiť také re-tellingy známych rozprávok? Vznikajú rôzne, hlavne filmové adaptácie, ale máloktoré sú takéto originálne.

Nápad na sériu Lunar Chronicles vznikol pri jednej literárnej súťaži pred niekoľkými rokmi. Bolo desať náročných  tém a autori si mali vybrať dve z nich, aby ich použili vo svojich príbehoch. Moje dve témy: budúcnosť a rozprávková postava. Ja som napísala sci-fi verziu Kocúra v čižmách a tak ma to bavilo, že som sa snažila napísať celú sériu sci-fi rozprávok!
Pár mesiacov potom pri zaspávaní, som dostala iný nápad - Popoluška... ako kyborg! Vstala som z postele a strávila asi hodinu rozmýšľaním a zaznamenávaním poznámok. A tak sa zrodili Mesačné kroniky.

(Môj preklad s pomocou Google)


Tak... dúfam, že sa vám Blogtour páčil. A Martina Wolfová bola taká zlatá, že mi do súťaže poslala podpísaný výtlačok Prokletí ohně. A možno do súťaže ešte čosi pribudne, nič nesľubujem :)


Podmienky
  • Byť zo SR alebo ČR
  • Súťažiť môžete do 27.10, víťaz bude vylosovaný pomocou Random.org
  • pre zapojenie vyplňte formulár

Veľa šťastia :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.