nedeľa 29. septembra 2013

Som zlomená (Tahereh Mafi)

Originálny názov - Unravel me
Séria - Som roztrieštená
Diel - druhý
Vydavateľstvo - CooBoo
Rok vydania - 2013
Väzba - pevná
Počet strán - 392

Anotácia
Juliette ušla do Bodu Omega. Je to miesto pre ľudí ako ona – pre ľudí, ktorí majú dar – zároveň to je aj hlavné stredisko odporu tých, čo sa vzbúrili. Konečne sa odpútala od nového systému, je voľná a nehrozí jej, že ju použijú ako zbraň. Konečne môže slobodne milovať Adama. No zdá sa, že Juliette sa nikdy nepodarí oslobodiť od jej smrteľného dotyku. Ani od Warnera, ktorý chce Juliette viac, než si kedykoľvek vedela predstaviť. Prenasledovaná svojou minulosťou a vydesená svojou budúcnosťou Juliette vie, že v súčasnosti bude musieť urobiť rozhodnutia, ktoré jej zmenia život. Rozhodnutia, ktoré sa môžu týkať voľby medzi vlastným srdcom a Adamovým životom.

Obálka
Keď prvý krát vydavateľstvo ukázalo túto obálku a ja som ju prvý krát zbadala... no, bola to láska na prvý pohľad. Je úplne skvelá, páči sa mi na nej úplne všetko... Aspoň teda na obrázku. Naživo kniha vypadá trocha inak. Je viac do modra a font písma viac svieti. Mne sa viac páči takáto ponurá. Ale aj tak je fajn.

Postavy
Juliette je strašná. Ja ju fakt nemám rada, vadí mi na nej úplne všetko. Jej osobnosť, povaha, city, činy, vlastnosti... Ja fakt nepochopím, čo na nej mohol Warner vidieť. Bola ufňukaná, nevedela čo chce, bola slabá napriek tomu, že mohla byť bola skutočne silná a mohla dokázať a dostať všetko čo chce. Viac by sa Warner hodil ku mne. Ja ju asi nikdy nezačnem mať rada hoci uznávam, že tu bola znesiteľnejšia ako v jednotke. Tam som mala chuť ju zavrieť do nejakej kobky a nechať ju tam. Ale stále sa mi páči tá jej schopnosť? Brala by som ju? Nooo... áno. Ale trošičku obmenenú, takú ušitú na mieru. V jednotke som mala rada Warnera aj Adama. Warner ma na konci ale naštval tým, ako Juliette zúfalo presviedčal, že k sebe patria, sú jeden pre druhého stvorení, bla, bla. To nie je to, čo by som človek chcela od takého psychopata počuť. Či len naozaj ja som taká šialená? O.o Lenže napriek tomuto všetkému, keď som začala čítať túto knihu, tak som sa začala neuveriteľne tešiť na všetky scény s Warnerom a Adam u mňa upadol do zabudnutia. Juliette by si odo mňa mala brať príklad.
Adam sa mi v jednotke páčil. Fakt. Bol tam silný. Tu bol z neho len taký zamilovaný slaboch a to, že som ho mala kedysi rada, sa teraz prepadlo niekam do hlbín pekla.
Kenji je super. Mal skvelé hlášky a bol tam taký jediný, kto aj z najhoršej situácie vedel vytvoriť čosi vtipné.

Môj názor
Keď som sa púšťala do tejto série, nemala som veľké očakávania a tie poprečiarkané vety mi spočiatku dosť vadili. Neskôr som si na ne zvykla, ale až tu sa mi začali naozaj páčiť. Bolo to príjemné oživenie a kľudne ich mohlo byť viac.
Je tu však jedna vec, ktorá mi neskutočne vadí a na ktorú si nezvyknem nikdy. A to sú čísla. Nie sú tu totiž písané slovom, ale klasicky číslom a je to neskutočne otravné. Miesto jeden deň je 1 deň, miesto tí dvaja tí 2... A to je na celej knihe sérii to najhoršie. A teraz k príbehu, ktorý bol úplne super. Ja neviem, proste ma to chytilo hneď na začiatku a keď som stopla pre niečo čítanie (ako keď ma mama zavolala v najlepšej časti aby som šla čosi urobiť), tak som sa nevedela dočkať pokračovania. Môžem povedať, že niečo také sa mi už dávno nestalo, že by som mala veľký problém sa od knihy vôbec odlepiť a bola som nútená proste stále čítať. Vedela som sa do toho vžiť, polku knihy som nadávala na Juliette a ľutovala Warnera. Bod Omega sa mi nepáčil o nič viac, ako nový systém, takže to bolo blbé.
Tento svet je krutý, zlý, ale skvelo premyslený, je tam tá správna atmosféra. A tiež je na tom čosi fascinujúce.
Obsahovo tam bola len jedna vec, čo mi vadila a to to, že až do polovice tam bolo zúfalo málo Warnera. Nemusíte sa však báť, ono sa to potom vykompenzuje.
Prečo sa vždy musia všetky skvelé okamihy tak hlúpo pokaziť? Raz ma z toho porazí, je to fakt o ničom. Ale to robí tie knihy ešte lepšími, nie? Neznášam to. Neznášam to. Neznášam to. Milujem to.

Peklo je prázdne. Všetci diabli sú tu.



Ja neviem, skrátka to bola naozaj skvelá kniha, ešte lepšia, než jednotka. Okrem týchto pár maličkostí sa mi strašne páčila, skončilo to veľmi sľubne a hrozne sa teším na trojku (a popritom sa budem modliť za to, aby CooBoo vydalo aj novelu Destroy me). A proste napriek všetkému proste nemám to srdce dať knihe menej, než plný počet hviezdičiek, ktoré si jednoznačne zaslúži...
Áno, pri tejto recenzii som sa veľmi bavila. A áno, tie vety sú super.
 

Za knihu veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros media

Knihu si môžete objednať TU.

Kam ďalej?


7 komentárov:

  1. Mňa prvý diel dosť sklamal, ale tento druhý bol úplne úžasný :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa pacila aj jednotka, ale tak tato bola lepsia ;)

      Odstrániť
  2. Pekne si to vyjadrila 8D Ešte som to nečítala, chcem si najprv zre-readingovať . diel, ale mne bola práve tá ponurosť Juliette veľmi sympatická a to ako sa ľutovala a proste na tom bola zle. Adama aj Kenjiho mám rada. Na Warnerovi zatiaľ nevidím nič zaujímavé, nezaujal ma.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Už sa na ňu neuveriteľne teším :) zajtra si idem pre ňu :D a potom sa len do nej "zakusnúť" :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Moc se těším až si druhý díl přečtu! :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.