nedeľa 5. novembra 2017

Šesť tínedžerov a lúpež storočia | Vrania šestka

Autor – Leigh Bardugo
Originálny názov – Six of crows
Séria – Vrania šestka
Diel – 1/2
Vydavateľstvo – Slovart
Rok vydania – 2017
Počet strán - 488
Hodnotenie na Goodreads – 4,46/ 113 356

Anotácia
Šesť nebezpečných vyvrheľov. Jedna neuskutočniteľná úloha. 
Vrania šestka - to je šesť zúfalých a pokútnych indivíduí: trestanec (čo prahne po pomste), ostrostrelec (ktorý neodolá žiadnej stávke), zbeh (čo zutekal pred životom v luxuse jednej z najbohatších rodín), špiónka (známa ako Prízrak), lámačka (čo sa pretĺka spodinou sveta pomocou mágie) a zlodej (s darom vyviaznuť živý zovšadiaľ). 
Najali ich na pochybnú lúpež storočia. Ich úloha je celkom jednoduchá. Vlámať sa na Ľadový dvor a oslobodiť jedného väzňa. Až na to, že Ľadový dvor je nedobytná vojenská pevnosť, ktorú zatiaľ nikto, ale naozaj nikto nezdolal. Väzňom je známy vedec, ktorý dokáže šmahom ruky rozpútať magickú spúšť v celom známom svete. A členovia Vranej šestky musia prežiť dosť dlho, aby si vyzdvihli (a potom aj minuli) svoju nepredstaviteľnú finančnú odmenu. Vrania šestka je nezastaviteľná, ak sa len Kaz, Inej, Jesper, Nina, Matthias a Wylan nepozabíjajú navzájom skôr, než vstanú od stola. 
Leigh Bardugo vytvorila svojimi románmi z univerza Griša nezabudnuteľný a jedinečný svet, ktorý sa okamžite zaradil medzi najčítanejšie a najuctievanejšie svetové fantasy série ako Trón zo skla, Tieňolovecká sága, Selekcia. Toto je povinná YAzda pre všetkých fanúšikov fantasy!

***

Na túto knihu som bola neuveriteľne zvedavá. Počúvala som na ňu samé chvály či už od nás alebo zo zahraničia. Asi nikto nikdy o nej nepovedal nič negatívne (a ja som len dúfala, že nebudem prvá), takže som mala celkom vysoké očakávania. 

Povedala by som, že najväčším pozitívom tejto knihy sú postavy. Páčilo sa mi, že autorka pracuje s "negatívnymi" postavami - zlodejmi, podvodníkmi, klamármi. Mám rada takýto typ postáv. Zvyčajne majú väčšiu hĺbku, pretože majú skryté zámery a minulosť, ktorá ich doviedla k tomu, čím sa stali. Okrem toho musia byť chytrí. A ja chytré postavy rada. 
Mať šesť hlavných postáv nie je najľahšie, ale autorka to zvládla bravúrne. Každý má vlastnú osobnosť, rozhodne nie sú ako cez kopirák. Každý má vlastné dôvody robiť to, čo robí. 
Mojim favoritom sa stal Wylan, ktorý dostáva podľa mňa veľmi málo pozornosti. Je to také ňuňu zlatíčko, ktorého som chcela objať. Vlastne mi trochu pripomínal Aleca z Nástrojov smrteľníkov. 
Kaz, Jesper a Inej boli tiež skvelí, zato Matthiasa a Ninu som moc nemusela. 

,,Zabíjať mužov v bezvedomí mi práve radosť nerobí."
,,Mohli by sme ich zobudiť."

Táto kniha sa číta veľmi rýchlo. Je to pútavé a autorka píše veľmi dobre. Ale u mňa to bolo ako na hojdačke. Raz sa mi to páčilo, inokedy mi to prišlo rozťahané a zdĺhavé. Osobne si myslím, že by knihe neublížilo, keby bola tak o 100-200 strán kratšia. V svojom žánri však jednoznačne vyniká a pokiaľ máte YA fantady radi, jednoznačne tomu dajte šancu, určite neoľutujete. Napokon, množstvo pozitívnych reakcií hovorí za všetko. 
Ale. Keď ide o mňa... toto už akosi nie je štýl kníh pre mňa. Pri tejto knihe som sa nechala riadne namotať kvôli nadšeniu, ktoré ju všade sprevádza, ale už ma to moc neoslovilo. Bolo to fajn, páčilo sa mi to a rozhodne neľutujem, že som sa do toho pustila. Zároveň mám však dojem, že keby tak neurobím, nebola by to pre mňa taká veľká strata a do dvojky sa už neplánujem púšťať. (Knihu The Language of thorns však stále plánujem.)
Napriek tomu vám ju jednoznačne odporúčam, určite z nej budete nadšenejší ako ja. Aj keď si nemyslím, že je to AŽ TAKÉ dobré ako sa všade hovorí. 


Za knihu ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Nájdete ju TU.

Kam ďalej? 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.