sobota 3. júna 2017

Veľa vesmírov a komplikácií | Temná hmota

Autor – Blake Crouch
Originálny názov – Dark matter
Vydavateľstvo – Zelený kocúr
Rok vydania – 2017
Počet strán - 360
Hodnotenie na Goodreads – 4,11/ 64 457

Anotácia
„Si spokojný so svojím životom?“ To sú posledné slová, ktoré Jason Dessen počuje predtým, ako ho omráči únosca… Predtým ako sa prebudí pripútaný k nosidlám, obklopený ľuďmi odetými do protichemických skafandrov… Predtým ako sa nejaký muž, ktorého v živote nestretol, usmeje a povie: „Fakt sa teším, že ťa znovu vidím, kamarát.“
Vo svete, v ktorom sa Jason zobudil, sa jeho život odvíja úplne inak ako v tom, v ktorom žil dovtedy. Jeho manželka nie je jeho manželkou. A ich syn sa nikdy nenarodil. A on nie je len taký hocijaký univerzitný profesor, ale oslavovaný génius, ktorý vytvoril prevratnú vec – niečo, čo hraničí s nemožným.
Ktorý svet je skutočný? A ak svet, ktorý si Jason uchováva v spomienkach, naozaj existuje, ako sa potom dostane späť k svojej milovanej rodine? Odpovede na tieto otázky dostane Jason až počas šokujúcej cesty, pričom bude musieť čeliť svojej najtemnejšej stránke a bojovať so zdanlivo nepremožiteľným, desivým protivníkom.
Blake Crouch, autor úspešnej trilógie Wayward Pines (Mestečko Pines), tentoraz skúma hranice žánru sci-fi prostredníctvom kvantovej mechaniky a teórie o alternatívnych svetoch. Tempo románu – ako je u tohto autora zvykom – plynie závratne. Je to strhujúci, a pritom hlboko ľudský príbeh o najdôležitejších rozhodnutiach v našich životoch a o tom, čo sme schopní urobiť, aby sme naplnili svoje sny.

***

Túto knihu som mala na svojom wishliste už dosť dlho. Zaujala ma dávno predtým, než som zistila, že sa dočkáme prekladu. Len som v to dúfala, lebo vzhľadom na tému by bola na mňa tá angličtina asi až moc náročná.

Knižka má cez 350 strán, ale napísaná je strašne dobre a "čtivo", takže napriek celkom dlhým kapitolám, sa táto kniha číta šialene rýchlo. Sama som ju prečítala za deň a nevedela som sa od nej odlepiť. Bolo to veľmi napínavé, stále tam bolo veľa tajomna, ktoré vás nútilo v čítaní pokračovať, pretože ste zvedavý, čo sa vlastne v knihe deje. A táto kniha je všetko, len nie nudná.
(Ale narazila som tam na aspoň dva preklepy ako laptot miesto laptop, dokárov miesto dolárov... a tiež formulácie niektorých viet mi prišli čudné.)

Celú dobu sú tam otázniky, ku koncu ešte jeden obrovský zvrat, ktorý je síce úplne logický, ale podľa mňa väčšinu ľudí to predtým nenapadne. A potom sa bude čudovať, že na to nepomyslel skôr. Fakt som netušila, ako môže niečo také vyriešiť. 
V tejto knihe sa niečo deje od začiatku. Nemôžem si pomôcť, ale celú tú dobu som si vravela, že by bol z toho fantastický seriál. Jednak tam bolo veľa akcie, v knihe sa toho udialo fakt moc, ale zároveň toho nebol nadbytok a okrem toho mám na seriáloch rada, keď absolútne netuším, čo sa tam vlastne deje. Čo bol prípad aj tejto knihy. Drží ma to v napätí. Vlastne si myslím, že ako seriál by som si to užila o niečo viac.

Páčilo sa mi, ako autor všetko fyzikálne vysvetľuje veľmi jednoducho, takže ak aj kvantovej fyzike - tak ako ja - nerozumiete, nemáte sa absolútne čoho obávať. Pojmy ako multiverzum či Schrodingerová mačka... všetko bez problémov pochopíte. A celkovo ten princíp paralelných vesmírov bol fascinujúci. Ale... Akosi som celú dobu nevedela, čo si o knihe myslieť.
Mala som jeden problém s touto knihou. Žiaľ, dosť zásadný. Pre mňa skvelá kniha taká, kde sa nejakým spôsobom cítim súčasťou príbehu, záleží mi na postavách, príbeh vo mne vyvoláva nejaké emócie. Všetko toto mne v tej knihe chýbalo. A tak mi prišla kniha iba fajn. Skrátka nič, čo sa tam dialo sa ma nijako nedotýkalo, všetko išlo úplne mimo mňa, postavy mi boli úplne ľahostajné a nemyslím, že túto knihu si budem veľmi dlho pamätať.

Pre mňa mala táto kniha veľký potenciál, ktorý nenaplnila, aj keď chápem, prečo sa ľuďom páči. Pokiaľ vás ale zaujala, určite jej dajte šancu.


Za poskytnutie knihy ďakujem vydavateľstvu Zelený kocúr.
Nájdete ju TU.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.