sobota 17. júna 2017

Nazretie do rôznych kultúr a osudov | Červené lístie

Autor – Sita Brahmachari
Originálny názov – Red leaves
Vydavateľstvo – Slovart
Rok vydania – 2017
Počet strán - 310
Hodnotenie na Goodreads – 3,86/ 80

Anotácia
Sita Brahmachari je autorkou smutnokrásnych kníh Artičokové srdcia, Jazmínové nebo a Už zase lietam, ktoré si získali srdcia detských i dospelých slovenských čitateľov. Vo svojej štvrtej knihe rozpráva príbeh troch mladých ľudí, ktorí utečú z domu. Stretnú sa náhodou, no zmení ich to navždy. Ako to už býva, keď vznikne priateľstvo na život a na smrť.
Trinásťročná Aisha utiekla z vojnou zmietaného Somálska a prvý raz v živote je šťastná a spokojná. Keď jej však opatrovníčka oznámi, že pre ňu našli novú rodinu, kam sa má čoskoro presťahovať, Aisha to berie ako zradu. Zbalí sa a útočisko hľadá v neďalekom lese. Dvanásťročný Zak sa snaží vyrovnať s rozvodom rodičov. Kým ich honosný príbytok rekonštruujú, žije sám a opustený v rozbúranom dome. V troskách objaví dokumenty s podpisom pôvodného staviteľa a začne pátrať po jeho histórii. Natrafí tak na mladého vojaka z dávnej minulosti a pátranie po ňom ho zavedie do opusteného protileteckého krytu v lese. Tam natrafí na Aishu a šestnásťročnú Ionu, ktorá nemá strechu nad hlavou, lebo ušla pred krutým otčimom. Kým sú noviny plné fotografií stratených detí a nad hlavami im krúžia policajné helikoptéry, čo po nich pátrajú, deti spoznávajú samy seba a prídu na to, že túžia po jedinom: po mieste, ktoré by mohli nazývať domovom, kde by žili s ľuďmi, ktorých majú na celom svete najradšej.

***

Ani neviem, čo ma na knihe toľko zaujalo. Middle grade knihy čítam minimálne, predsa len som už dosť mimo cieľovej skupiny. Sú však middle grades, ktoré si získajú srdce čitateľa v každom veku, takže som dúfala, že toto bude tento prípad. Od tejto autorky som ešte nič nečítala, ale niečo ma k tejto knihe dosť ťahalo. Anotácia totižto sľubuje zaujímavý a silný príbeh. 

Ani neviem, čím mám začať. Alebo čím pokračovať. Vlastne podľa mňa ani nie je toho veľa, čo ku knihe môžem povedať.
Autorka má veľmi špecifický štýl písania. Dosť opisný, rozvláčny, poetický, citlivý. Rozhodne nesadne každému. Tak ako mne. Vedela som oceniť, že autorka píše pekne, ale pre mňa to nebolo. Okrem toho mi veľmi nesadol na middle grade. Keby to čítam ako dieťa, tak sa asi unudím a veľmi rýchlo by som ju vrátila do knižnice. Aj teraz to však na mňa bolo veľmi pomalé a mám pocit, že sa v tej knihe vlastne za celú dobu nič neudialo. Ešte aj pointa knihy je vlastne vyzradená na konci anotácie.

Je to zamerané skôr na vnútorný svet postáv. Z ktorých ma žiadna nezaujala, ani jedna mi nijako neprirástla k srdcu. Najbližšie mala k tomu Aisha, ale že by som ju mala nejako moc rada, sa tiež nedá povedať. A Elder mi prišla úplne šibnutá, tá mi bola vyslovene nesympatická. Taktiež si myslím, že na nízky vek postáv mali priveľa dospelé myšlienky a neprišlo mi to realistické. 
Každá z postáv má toho veľa za sebou. Jedna utiekla pred vojnou v Somálsku, druhá pred nevlastným otcom, tretia pred rozvodom rodičov a nezvestnou matkou. Dalo by sa povedať, že sú to dosť náročné témy na detskú knihu. Autorka podáva všetko citlivo, ale hoci vo všetkých prípadoch je to smutné, ani jeden z príbehov sa ma nejako nedotkol. Páčilo sa mi ale prepojenie rôznych kultúr.

Kvôli špecifickému štýlu písania si myslím, že kniha záujme iba istých čitateľov. Avšak, má to potenciál zaujať čitateľov v každom veku. 
Pre mňa to však bola priemerná kniha a myslím, že veľmi rýchlo zabudnem, že som niečo také vôbec čítala. Proste si myslím, že najlepšie na knihe je tá nádherná obálka.


Za knihu ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Nájdete ju TU.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.