sobota 24. júna 2017

Lesbický román od slovenskej autorky | Láska je láska

Autor – Daniela Slávik
Vydavateľstvo – Meridiano-press
Rok vydania – 2017
Počet strán - 256

Anotácia
Dve ženy. Dva životy. Jedna LÁSKA.
KONTROVERZNÁ téma, ktorá by nemusela byť kontroverznou. Keby sme boli tolerantní. K ľudom, ktorí si svoju sexuálnu orientáciu nevybrali. K ľudom, ktorí sa takí narodili.
Nie vždy dokážeme naplniť očakávania blízkych. Obzvlášť vtedy, keď nás spoločnosť označí ako iných... Kto by mal za nami stáť v dobrom aj v zlom? Tí, ktorí nás vychovali, alebo úplne cudzí ľudia, s ktorými nás spojila práve odlišnosť? Anabela ja mladá žena, ktorá okrem prílišných nárokov zo strany svojej neznesiteľnej šéfky musí nepriamo čeliť predsudkom a nepochopeniu. Zdá sa však, že nie je jediná... 
Keď spoznáva Lenu, postupne prichádza na to, aký obrovský vplyv má spoločnosť na jedinca a rodinné zázemie svoje hranice. 
Je ale možné donekonečna zapierať svoje túžby, sny a potreby? Svoje vlastné ja?

***

Ak sledujete tento blog už dlhšiu dobu viete, že mám veľmi rada knihy s LGBT tématikou. Hoci v poslednej dobe už po nich nesiaham toľko, ako som zvykla predtým. Táto ma však zaujala. Predovšetkým preto, že je od mladučkej slovenskej autorky. A tiež preto, že som čítala strašne málo kníh, ktoré malo lesbický a nie gay vzťah. Vkladala som do toho nádeje.

Už od začiatku je jasné, že autorka písať vie, bavila som sa. Väčšina slovenských autoriek, ktorých knihy sa mi dostali do rúk mali veľmi strojené a neprirodzené dialógy. Že tak nikto v realite nerozpráva. Preto som sa tešila, že mladá autorka by s týmto problém mať nemusela. A viete čo? Vôbec som nebola sklamaná. Naopak, dialógy boli uveriteľné a veľmi príjemné. 
Čo mi ale trochu prekážalo boli moc kvetnaté opisy, či opisy toho, kto má čo na sebe. I don´t care.

Z čoho som ale bola nadšená, bolo prostredie divadla/opery. Ja mám také veľmi rada a prosím si viac takých. Navyše bolo vidno, že Daniela vie, o čom hovorí, takže to som si moc užila. 
Taktiež, istá časť sa odohráva v Nórsku, čo bolo ďalšie perfektne zasadené prostredie, lebo tam by som sa tiež chcela ísť niekedy pozrieť. 
Nielen prostredie, ale aj postavy boli zvládnuté dosť dobre. Anabelu som si obľúbila okamžite, tá bola fakt zlatá, Rose tiež. Miš bola úžasná, pri nej ma mrzelo, že mala tak málo priestoru. Jediná, komu som nevedela prísť na chuť, bola Lena. Ale opäť, realisticky napísané. 

Keď čítam knihu s LGBT tématikou, zvyčajne sa v nej rieši coming out, či vyrovnávanie sa so svojou orientáciou. Tu bola Anabela dávno vyrovnaná a mimo skrine, čo bola skvelá a osviežujúca zmena. 
Nie je to najlepšia kniha na svete, ale rozhodne je to veľmi vydarený debut. Táto kniha je veľmi príjemná, vtipná oddychovka, ktorú navyše prečítate za pár hodín. Nájdete tam aj niekoľko múdrych myšlienok, ale nie násilne vsunutých. Ideálna na letné dni, dovolenky a podobne. Milý a jednoduchý románik, ktorý zobrazuje život lesbičky. Takých potrebujeme na Slovensku viac. Určite odporúčam.


Za knihu ďakujem vydavateľstvu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.