pondelok 9. januára 2017

Kniha, pri ktorej si uvedomíte, akú máte skvelú rodinu | Vězeň noci a mlhy

Autor – Anne Blankman
Originálny názov – Prisoner of Night and Fog
Séria – Vězeň noci a mlhy
Diel – 1/2
Vydavateľstvo – CooBoo
Rok vydania – 2016
Väzba – hardcover
Počet strán - 360
Hodnotenie na Goodreads – 4,06/ 5 576

Anotácia
Mnichov 30. let 20. století skrývá mnohá tajemství a za každým rohem číhá nějaké nebezpečí...
Sedmnáctiletá Gretchen Müller vyrostla mezi národními socialisty pod ochranným křídlem „strýčka“ Dolfa. Ano, byla oblíbenkyní samotného Adolfa Hitlera. Její otec totiž padl, aby zachránil Hitlerův život. Nebo alespoň tak jí to nacisté vyprávějí a Gretchen tomu věří tak jako všemu, co jí Hitler říká.
Dokud ale nepotká odvážného a pěkného židovského novináře Daniela Cohena. Gretchen by měla Danielem opovrhovat a vůbec by s ním neměla mluvit, avšak z nějakého důvodu nedokáže neposlouchat jeho vysvětlení otcovy smrti – že její otec, nacistický mučedník, byl zabit někým ze strany. A už vůbec nedokáže odolat přitažlivosti, která ji k Danielovi táhne…
Gretchen začne na vlastní pěst vyšetřovat otcovu smrt a prověřovat lidi, které považovala za rodinné přátele. Zvolí si Gretchen raději pohodlný život Hitlerovy oblíbenkyně, anebo dokáže poslechnout své srdce a zavrhnout vše, čemuž do té doby věřila?

***

Knihy týkajúce sa či už prvej alebo druhej svetovej vojny zvyčajne nevyhľadávam. Skôr naopak. Občas ma však nejaký svojim nápadom zaujme dostatočne na to, aby som si ho chcela prečítať. Predsa len, sem-tam je fajn vyliezť zo svojej komfortnej zóny a objavovať aj nové knihy. Takže toto bol jeden z tých príbehov. Pretože som bola naozaj zvedavá, ako autorka pojme tému "strýčka Dolfa". Akurát tá otrasná obálka ma trochu odrádzala. 

Ani si nepamätám, kedy som naposledy tak veľmi nenávidela nejakú postavu ako Gretcheninho brata Reinharda. Normálne som vďaka nemu mala chuť niekedy tú knihu zaklapnúť a nikdy viac sa k nej nevrátiť. Od začiatku som ho chcela zabiť. A vážne som sa ho bála. Fiktívnej postavy! A to sa bavíme o knihe, v ktorej je Hitler. Ten bol oproti Reinhardovi zlatíčko. To je možno trochu aj problém s touto knihou, že som svoju nenávisť sústredila na Reinharda a Hitlera som nejako ignorovala, lebo ten mi vôbec neprišiel až tak strašný ako by mal. Proste ho Reinhard zatienil. 
Ku Gretchen som si ale nebola schopná vytvoriť žiaden vzťah. Len pri Reinhardovi vo mne vzbudzovala súcit, ale inak mi bola viac-menej ľahostajná. Páčil sa mi akurát tak Daniel, ale aj na toho veľmi rýchlo zabudnem. 

,,S vámi je stejná potíž jako s většinou Nemců. Naši krajané zapomněli, jak nenávidět. Váš bratr to chápe."

Veľmi rýchlo som si spomenula, prečo sa podobným príbehom zvyčajne vyhýbam. Tá doba bola proste príšerná a nedá sa povedať, že by mi spôsobovalo radosť čítať o nej. A čítanie by radosť spôsobovať malo. Na druhej strane, emócie to predsa len vo mne vyvolalo. Nie raz mi z toho bolo psychicky dosť zle a nikdy nepochopím ako môžu byť ľudia schopní takých vecí. Nadradená rasa, odpornú správanie sa k židom či iným menšinám... a najsmutnejšie na tom je, že to všetko ešte nezmizlo. 
Neviem si predstaviť písať niečo takéto. Aby moja hlavná postava aspoň na začiatku podporovala Hitlera (a hovorila o ňom, aký má krásny hlas). A to je autorka knihy židovka. Má môj obdiv. 
Na druhej strane sa ukázalo, že to nebola šálka mojej kávy. Kniha bola fajn, vyvolala vo mne nejaké emócie, ale nedá sa povedať, že by vo mne mohla dlho ostať, myslím, že nepotrvá dlho a vypustím ju z mysle. Ani na pokračovanie sa jej nepodarilo nalákať ma. Pokiaľ ale máte radi takúto tématiku, určite vás kniha zaujme viac ako mňa.


Za knihu ďakujem spoločnosti Albatros media.
Nájdete ju napríklad TU.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.