nedeľa 15. januára 2017

Keď vám pár slov vyrazí dych | milk and honey

Autor – Rupi Kaur
Vydavateľstvo – Createspace
Rok vydania – 2014
Väzba – paperback
Počet strán - 204
Hodnotenie na Goodreads – 4,39/ 32 440

Anotácia
milk and honey is a collection of poetry and prose about survival. It is about the experience of violence, abuse, love, loss, and femininity. It is split into four chapters, and each chapter serves a different purpose, deals with a different pain, heals a different heartache. milk and honey takes readers through a journey of the most bitter moments in life and finds sweetness in them because there is sweetness everywhere if you are just willing to look.




***

Túto knihu som evidovala už istú dobu na zahraničnom Booktube. Nikdy som jej ale nevenovala veľkú pozornosť, predsa len je to poézia a tú ja nečítam (zbierka od Tima Burtona sa neráta). Paradoxne až keď jedna z booktuberiek, ktorú mám rada, ju zaradila medzi najhoršie knihy, čo čítala minulý rok, som si to stiahla, že to idem skúsiť. Lebo dovtedy som počula len samé nadšené ohlasy. 

Takže som to našla, otvorila a povedala som si, že prečítam tak dve-tri básničky a pôjdem spať (lebo aj tak bolo jedenásť večer a ja som mala ráno skúšku). Nejako som predpokladala, že sa mi to páčiť nebude, keďže to nie je niečo, po čom obvykle siahnem a viac sa k tomu nedostanem. 
Aké bolo moje prekvapenie, keď som sa do knihy zamilovala absolútne okamžite. Ja poéziu nevyhľadávam hlavne z toho dôvodu, že ma nebavia také tie rôzne metafory. Nemôžete ich normálne čítať, je nutné v nich hľadať skryté významy. Toto je napísané jednoducho, bez zbytočných básnických prostriedkov a predsa to má na čitateľa neskutočný efekt.

I can´t tell if my mother is
terrified or in love with
my father it all
looks the same

Veľmi veľa emócií vo mne kniha vyvolala. Okamžite si ma podmanila a ja som sa od nej nevedela odlepiť. Bola som ako zhypnotizovaná a stránky sa rýchlo míňali. Lebo mnohé tie básničky majú tak dva-tri riadky. A napriek tomu tie dva-tri riadky obsahovali veľmi veľa, niesli veľké posolstvo. Autorka je neskutočná žena, ktorá si toho prežila veľa a bolo to z toho cítiť. Bolo to krásne, smutné a trpké. Tá kniha mala dušu. A ja som si k nej okamžite vytvorila puto. Bolo to strašne osobné pre mňa. A to som tie veci nikdy nezažila. A predsa som mala pocit, že áno. Neviem, či to dáva zmysel. Prečítanie knihy trvá asi hodinu, no dojem zotrvá oveľa dlhšie.  
Nejaká Amanda napísala na Goodreadsif you only read one book of poetry during your lifetime, it NEEDS to be this one.
A ja súhlasím. 

i am museum full of art
but you had your eyes shut

Ja som si povedala, že by bolo tento rok fajn sa dostať k iným formám literatúry, nech nečítam stále to isté. Mala som v pláne nejakú prózu vo veršoch, grafické romány, mangy... ale poéziu som vážne nepredpokladala. A už vôbec nie, že sa do nej zamilujem po pár vetách. 
Keby som knihu čítala tak pred dvoma týždňami, ešte by sa dostala medzi najlepšie knihy minulého roka. (Neviem, prečo už tretí rok po sebe siahnem po dokonalej knihe hneď v januári.) Je však už teraz veľkým adeptom v mojom zozname najlepších kníh za tento rok a potrebujem ju nutne vlastniť. 
Túto knihu by si mali prečítať úplne všetci a zároveň chcem byť sebecká a nechať si ju len pre seba. 


14 komentárov:

  1. O knižke som už počula, ale len zo zahraničia. Dosť si ma na ňu teraz navnadila, síce poéziu veľmi nečítam, naposledy to bol asi naozaj Tim Burton, ale túto som si práve stiahla a idem si hneď prečítať aspoň kúsoček :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som chcela prečítať len kúsoček :D :D Hodinu som sa od nej nepohla :D

      Odstrániť
  2. Chcela by som ti vzniesť moju veľkú bezvýznamnú pochvalu :D Priznávam, na tvoj blog som narazila asi pred pol hodinkou (a odvtedy som ho nevypla), ale podľa prvého dojmu to cítim tak, že som ho nenavštívila na posledy :D Hlavne príjemne ma prekvapilo, že som tu našla príspevky už z 2013 a stále publikuješ! :) A aby bol tento komentár aspoň trochu k téme príspevku, len by som sa chcela spýtať, kde sa dá stiahnuť táto kniha? :) Tiež som sa do poézie zatiaľ ktovieako nehrnula, ale toto vyzerá fakt lákavo :D Ďakujem a držím palce, nech publikuješ ešte aspoň toľko, koľko doteraz. :) :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Začala som v novembri 2012 :) Ale moc ti ďakujem, veľa to pre mňa znamená :)
      Na hocijakej stránke s e-knihami :) Ale ak chceš, napíš mi mail a pošlem ti pdf. :)

      Odstrániť
  3. Oh, oh. Kamarádka občas postuje tyto básničky na Instagram a vždycky jsem se do nich hned zamilovala. Kupodivu mě nikdy nenapadlo pátrat po nich dál. Hm, budu to muset napravit :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Knihu poznám a mám v pláne si ju kúpiť... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Všechny ukázky mi vyvolali mravenčení - je to přesně tak krásně (nebo spíš ... "krásně") jednoduché, děsivé, kouzelné,... takový neurčitý mix emocí.

    Asi potřebuji víc básniček.

    Ideálně celou knížku.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Knihu som čítal včera v noci, keď som už mal spať, pretože ma tiež čakal test z matiky, ktorú tak veľmi nenávidím. Ako si aj ty povedala, ubehla jedna báseň za druhou a ja som zrazu dočítal celú knihu. A síce je pravda, že sú to "len slová", no toľko emócií vo mne tie slová zanechali, že to je až udivujúce.
    Pekne napísaná recenzia!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No presne! Som naozaj rada, že sa ti kniha páčila a že v tebe zanechala taký dojem ako vo mne. (Skúškové a celkovo testy majú očividne skvelý vplyv na čítanie :D)
      Ďakujem :)

      Odstrániť
  7. Ahoj, tvoj článok ma veľmi zaujal, vedela by si mi prosím poslať pdf na môj email ? Bola by som ti veľmi vďačná. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasné, ale musíš mi napísať prvá, neviem jej email.

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.