sobota 30. júla 2016

Mesačná chvastačka - júl


Tento mesiac mi pribudlo len päť kníh. Čo je dosť málo na mňa, ale na druhej strane som som konečne poriadne čítala. Prečítala som skoro polovicu celkového počtu prečítaných kníh za celý prvý polrok. Takže som na seba pyšná (niežeby to bol úspech, ten polrok bol príšerný, čo sa týka môjho čítania. Ale rozhodne je to obrovský pokrok). A to som aj na brigádu občas chodila. 

streda 27. júla 2016

Kúzelná knihovníčka 8


Prosím, všetci pekne ignorujme fakt, že som tento článok plánovala už mesiac, áno? Lepšie neskoro ako nikdy, nie? 
Btw, foťak mi odmietal spolupracovať, nezaostroval poriadne, takže tie fotky sú také všelijaké, ale kým by som to znova nafotila by ubehol aj ďalší mesiac, tak som si povedala, že dôležité sú tie knihy, nie kvalita fotky. Snáď. 

utorok 26. júla 2016

Čo ďalej?

Tento článok som mala v pláne už dlho. Ale tak, ako odkladám skoro všetky články, som odkladala aj tento. Je to článok o osude, ktorý čaká tento blog, čo sa deje v mojom živote a podobne. Také tie informatívne veci, čo by ste mali vedieť, pokiaľ o to stojíte. 

Od založenia blogu som sa snažila byť k svojim čitateľom úprimná. Či už išlo o názory ku knihám (aj keď som to vždy nepodala zrovna najjemnejšou formou) či o niečo všeobecné. Preto píšem toto. 
Ako som spomínala viackrát, založenie blogu bolo spontánny nápad. Od tej doby prešli skoro 4 roky. Rozhodne som nečakala, ako ďaleko sa vďaka nemu dostanem, koľko skvelých ľudí vďaka nemu spoznám a akú podporu dostanem od ľudí. Veľmi si to vážim, viac než dokážem opísať.
Avšak.
V posledných mesiacoch si uvedomujem, že si to už neužívam toľko, ako kedysi. Boli časy, kedy som si nevedela predstaviť, že by som s blogom raz skončila. V tej dobe leteli rôzne meme a aj vďaka ním som publikovala článok každý deň. Niekedy aj dva. Keď som deň nemohla pridať článok, z nejakého dôvodu, bola som z toho na nervy. 

piatok 22. júla 2016

Pokémon Go book TAG


Tento úžasný TAG som dnes našla u Simi a bolo okamžite jasné, že ho musím urobiť, pretože na tej hre momentálne mierne závisláčim a absolútne som si ju zamilovala (len keby toľko nesekala :( ). Už mám 38 rôznych pokémonov a hrám to ešte len od soboty. (Teoreticky od pondelka, lebo cez víkend som sa jej veľmi nevenovala). Je to skvelé a konečne chodím von. Dokonca po niekoľkých rokoch chodíme dobrovoľne von spolu s bratom. 
Tiež hráte? Ako vám to ide? Pochváľte sa :) 

pondelok 11. júla 2016

Keď nasadí prvý diel latku privysoko | Glass sword

Autor - Victoria Aveyard
Séria -  Red queen
Diel - 2/4
Vydavateľstvo - HarperTeen
Rok vydania - 2016
Väzba - hardcover
Počet strán - 444
Hodnotenie na Goodreads - 4,00/ 36 827

Anotácia
If there’s one thing Mare Barrow knows, it’s that she’s different.
Mare Barrow’s blood is red—the color of common folk—but her Silver ability, the power to control lightning, has turned her into a weapon that the royal court tries to control. 
The crown calls her an impossibility, a fake, but as she makes her escape from Maven, the prince—the friend—who betrayed her, Mare uncovers something startling: she is not the only one of her kind.
Pursued by Maven, now a vindictive king, Mare sets out to find and recruit other Red-and-Silver fighters to join in the struggle against her oppressors. 
But Mare finds herself on a deadly path, at risk of becoming exactly the kind of monster she is trying to defeat. 
Will she shatter under the weight of the lives that are the cost of rebellion? Or have treachery and betrayal hardened her forever?
The electrifying next installment in the Red Queen series escalates the struggle between the growing rebel army and the blood-segregated world they’ve always known—and pits Mare against the darkness that has grown in her soul.

štvrtok 7. júla 2016

Dolu králičiou norou | Alica v krajine zázrakov a za zrkadlom

Autor - Lewis Carroll
Originálny názov - Alice's Adventures in Wonderland. Through the looking-glass, and what Alice found there
Vydavateľstvo - Slovart
Rok vydania - 2016
Väzba - hardcover
Počet strán - 220
Hodnotenie na Goodreads - 4,06/ 353 292

Anotácia
Popredný slovenský ilustrátor Dušan Kállay dostal za ilustrovanie knihy prestížnu Cenu H. Ch. Andersena a počas výstavy k 150. výročiu vydania Alice v krajine zázrakov získalo to slovenské hlavnú cenu Grolier Clubu ako najkrajšie vydanie spomedzi všetkých na svete.
Príbehy o Alici v krajine zázrakov a za zrkadlom, ktoré povymýšľal a spísal ešte v 19. storočí anglický matematik a profesor na univerzite v Oxforde Lewis Carroll, sa stali obľúbenými prakticky na celom svete. Alicu poznajú deti a dospelí rovnako ako Pippi Dlhú pančuchu, Pinocchia alebo Medvedíka Pú. Je známa vec, že matematici majú už z titulu svojho zamestnania neraz veľkú tvorivú fantáziu a zmysel pre obdivuhodné kombinácie, paradoxy a nezmysly. Zmysel pre krásne a bláznivé nezmysly mal aj Lewis Carroll – a jeho Alica sa v tom fantastickom nezmyselnom svete pohybuje s detskou samozrejmosťou a bezstarostnosťou, až dospelí nevychádzajú z údivu. A občas si pritom aj zaveršuje a zaspieva. Jej bláznivé príbehy by mali pobaviť nielen deti, ale aj rodičov či už starých alebo mladých.

streda 6. júla 2016

Návrat do detstva | Kroniky Narnie

Autor - C.S.Lewis
Originálny názov - The Chronicles of Narnia
Počet dielov - 7
Vydavateľstvo - Slovart
Rok vydania - 2016
Väzba - paperbacky
Počet strán - 208+184+228+224+248+240+200

Anotácia
Kroniky Narnie si získali milióny fanúšikov po celom svete, dobrodružné cesty, fantastické tvory či epické bitky medzi dobrom zlom zaujali mladých aj dospelých čitateľov. Kompletný set nadčasového príbehu vychádza pri príležitosti 25. narodenín Vydavateľstva SLOVART. 
Kroniky Narnie sú dnes považované za základný kameň literatúry pre deti. Každá kniha je majstrovským dielom, ktoré vtiahne čitateľa do krajiny, kde sa mágia stáva realitou. V každom príbehu sa štyri deti vydávajú do Narnie – krajiny, v ktorej sú deti oveľa viac než len deťmi, a v ktorej nič nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá. Vďaka autorovmu rozprávačskému majstrovstvu a úžasným ľudským aj zvieracím hrdinom vznikol nadčasový príbeh o dobre a zle, o dôvere a nádeji. V tomto exkluzívnom boxsete nájdete všetkých sedem príbehov o Narnii.

pondelok 4. júla 2016

Hitparáda kníh - jún



Najlepšia kniha
Pocit konca (Julian Barnes)
Toto je kniha, po ktorej by som dobrovoľne nikdy nesiahla, ale mala som ju čítať na príjmačky a bola som veľmi prekvapená, že bola naozaj výborná. Krásny príbeh, skvelé spracovanie a celkovo to bolo úžasné. Bolo to pre mňa naozaj veľkým prekvapením.
Recenzia TU.



nedeľa 3. júla 2016

Mojich 10 + 1 najobľúbenejších kníh zo Slovartu

Ako isto viete, tento rok oslavuje Slovart svoje 25. výročie. K tejto príležitosti tiež znova vydali ich 25 najobľúbenejších kníh a nájdete tam rozhodne skvelé kúsky :) A ja som sa tiež k tejto príležitosti rozhodla ukázať svojich 10 najobľúbenejších kníh a sérií, ktoré vydalo práve toto vydavateľstvo. 
Žiaľ, nie všetky knihy, ktoré vám tu dnes ukážem mám v slovenskom vydaní (či v jednom prípade vo vydaní od Slovartu), ale všetky tieto knihy vydali. 
Určite mi potom dajte do komentárov vedieť, čo si myslíte o mojom výbere a aké sú vaše obľúbené :)
Upozorňujem, že knihy nie sú v žiadnom konkrétnom poradí. Povedzme, že ako sa mi naťahali fotky.

sobota 2. júla 2016

Bláznivá a absurdná jazda | Zabijak Anders a jeho priatelia (a sem-tam nejaký nepriateľ)

Autor - Jonas Jonasson
Originálny názov - Mördar-Anders och hans vänner (samt en och annan ovän)
Vydavateľstvo - Ikar
Rok vydania - 2016
Väzba - hardcover
Počet strán - 304
Hodnotenie na Goodreads - 3,28/ 1 604

Anotácia
Čo sa stane, keď sa stretnú neveriaca farárka, recepčný z bývalého bordelu a slávny národný zabijak? Táto nesvätá trojica v dobrom aj zlom otrasie celým Švédskom.
Farárka Johanna Kjellanderová nadobro opustila kazateľnicu. Stalo sa tak narýchlo, keď ju kongregácia odsúdila a hádzali do nej spevníky. Nikdy si to povolanie sama nezvolila, donútili ju. Má preto ťažké srdce rovnakým dielom na nebeského aj na vlastného otca.
Per Persson sa tešil na miliónové dedičstvo, lenže majetok deda, konského handliara, sa akosi rozplynul v dyme z dieselových motorov. A tak sa teraz živí ako zle platený recepčný v treťotriednom hoteli, bývalom bordeli.
Vyhnaná farárka náhodou stretne na lavičke v parku recepčného. Obaja sa cítia podvedení predchádzajúcim pokolením a nemajú preto problém podvádzať iných.
Osud im do cesty privedie trochu naivného, svojsky dobrosrdečného, zato poriadne srditého muža. Volá sa Johan Andersson a práve ho prepustili z väzenia, kde si odpykal trest za tri vraždy. Robí, čo môže, ale zarobí málo a alkohol je drahý. Farárka a recepčný sa postarajú o to, že zakrátko sa Zabijak Anders stane známym v celom Švédsku. Títo traja vytvoria nesvätú trojicu a pustia sa do veľmi výnosnej, no úplne pochybnej obchodnej činnosti. Všetko by šlo ako po masle, keby im to gróf, grófka, samotný Pán a jeho Syn tak prekliato neskomplikovali...
Zabijak Anders je typická jonassonovská bizarná postavička, podobne ako storočný starček a múdra analfabetka. Ich príbehy pobavia aj rozosmejú, ale do literatúry vstúpili najmä preto, aby sme hlbšie vnímali svet, ktorý nás obklopuje, a robili ho lepším.

piatok 1. júla 2016

Vitajte v Alabame v 30. rokoch | Nezabíjajte vtáčika

Autor - Harper Lee
Originálny názov - To kill a mockingbird
Vydavateľstvo - Odeon
Rok vydania - 2016
Väzba - hardcover
Počet strán - 344
Hodnotenie na Goodreads - 4,24/ 2 902 493

Anotácia

V tridsiatych rokoch dvadsiateho storočia zasiahne Spojené štáty hospodárska kríza, hoci ospalého provinčného mestečka Maycomb v Alabame sa dotkne len okrajovo. V tom období je najväčšou starosťou dvoch súrodencov Scout a Jema a ich priateľa Dilla to, ako vylákať z domu miestneho čudáka a čím si skrátiť dlhé chvíle. Keď však obvinia mladého černocha zo znásilnenia bieleho dievčaťa, udalosti naberú rýchly spád. Obhajoby sa ujme Scoutin otec Attikus Finch. Ten považuje právnickú pomoc za svoju morálnu povinnosť. Čaká ho však márny boj s predsudkami, strachom a nevraživosťou. Od obyvateľov mestečka poznačeného rasovou nenávisťou dostáva hanlivú nálepku obhajca negrov, čo sa negatívne dotkne aj jeho detí.
Kultový román Nezabíjajte vtáčika nie je iba o rasizme a justičnej vražde, je to predovšetkým dojímavý príbeh o dospievaní, utváraní si vlastných názorov na svet, morálke, statočnosti a odvahe.