štvrtok 30. júna 2016

Mesačná chvastačka - jún


Tento mesiac bol podobne ako minulý v mojom živote veľmi prelomový. Minulý mesiac som úspešne zmaturovala. Tento ma čakali dvoje príjmačky na vysokú. Hlásila som sa na Komenského, na prekladateľstvo angličtina - história (a učiteľstvo angličtina - história, ale to len preto, že to mohlo byť na rovnakej prihláške. Taká poistka.) a na Masmediálnu fakultu v Trnavu, odbor vzťahy s médiami, čo je v angličtine. Na prekladateľstvo som sa žiaľ nedostala, ale na zvyšné dve ma prijali, takže yay! Od jesene ma nájdete v Trnave :)
A tiež som oslávila devätnáste narodeniny. 

Prečítané knihy

Nezabíjajte vtáčika (Harper Lee)

utorok 28. júna 2016

Hessa je späť. A zas nie je. A zas je. | After: Tajomstvo

Autor - Anna Todd
Originálny názov - After we fell
Séria -  After
Diel - 3/5
Vydavateľstvo - Yoli
Rok vydania - 2016
Väzba - paperback
Počet strán - 832
Hodnotenie na Goodreads - 3,91/ 12 950

Anotácia

Tessa práve urobila najdôležitejšie rozhodnutie svojho života, no vzápätí sa všetko mení. Nečakané odhalenia o rodinách Tessy i Hardina naznačujú, že skutočnosť je iná, než si obaja mysleli. Čo bude s ich budúcnosťou, o ktorú doposiaľ tak tvrdo bojovali?
Tessin život sa rozpadáva. Nič nie je také, ako si myslela. Ani priatelia, ani rodina. Hardin – jediný človek, ktorý by mal za každých okolností byť jej spoľahlivou oporou –, zúri, keď zistí, čo dôležité pred ním Tessa zatajovala. Namiesto toho, aby ju v jej plánoch podporil, rozhodne sa jej ich prekaziť.
Tessa vie, že Hardin ju miluje a urobí všetko, aby ju chránil, avšak niekoho ľúbiť a dokázať s ním žiť nie je to isté. Tessu vyčerpáva nekonečný kruh záchvatov žiarlivosti, nepredvídateľného hnevu a odpúšťania. Silu jej citu k Hardinovi už nikdy neprekoná iný muž, žiaden iný bozk jej neposkytne toľko radosti ako Hardinov – stojí však neskrotná vášeň medzi nimi za ten nekonečný boj? Kedysi im na prekonanie problémov stačilo, že jeden druhého ľúbia. Ak sa však Tessa rozhodne poslúchnuť hlas svojho srdca, bude to znamenať... koniec?

nedeľa 26. júna 2016

Neplánované vyraďovanie knižnice | Bazár

Včera som skončila After 3. Mala som toho veľmi rýchlo plné zuby a rozhodla som sa, že po ďalšej knihe už nesiahnem, tak že sa toho zbavím. Takisto som mala v pláne zbaviť sa tých Quick reads Doctor Who kníh a tak som sa rozhodla, že je načase nafotiť nový bazár s tým, že tam bude SEDEM nových kníh. Eh, trošičku sa mi to vymklo z rúk. Prechádzala som si tak knižnicu a hoci som už dlhšiu dobu mala dojem, že sa už nemám čoho zbavovať, osud to chcel inak. Zrazu som si uvedomila, že mám veľmi veľa kníh, ktoré ma už prestali lákať a že ich zrejme nebudem nikdy čítať. Tiež trochu pomohol fakt, že som na mizine. A že nemám už vôbec žiadne miesto na poličkách. A tak vznikol tento neplánovane veľký bazár. 
Pokiaľ vás niečo z toho zaujme, píšte mi na Facebook či na email strakovmaa@gmail.com.
Pokiaľ budete písať dole do komentáru, prosím, pripojte k tomu svoj email.

sobota 25. júna 2016

Zabráni Kelsea blížiacej sa invázii? | Invázia do Tearlingu

Autor - Erika Johansen
Originálny názov - The Invasion of the Tearling
Séria -  Kráľovná Tearlingu
Diel - 2/3
Vydavateľstvo - Yoli
Rok vydania - 2016
Väzba - paperback
Počet strán - 496
Hodnotenie na Goodreads - 4,15/ 16 225

Anotácia
Kelseu Glynnovú, mladú kráľovnú Tearlingu, čaká výzva, akej dosiaľ nečelila. Zastavením zásielok otrokov do Mortmesnu nahnevala Červenú kráľovnú – brutálnu vládkyňu, ktorej moc pramení z čiernej mágie. Tá teraz posiela do Tearlingu armádu, aby ho pripravila úplne o všetko. Inváziu už nič zastaví.
Ako sa mortská armáda blíži k hlavnému mestu, Kelsea nadobúda tajomnú moc. Dokáže sa spojiť s obdobím pred Prechodom a zisťuje, že sa musí spoľahnúť na čudného, možno aj nebezpečného spojenca – ženu menom Lily, ktorá žila pred mnohými rokmi. Osud Tearlingu aj Kelseinej duše závisí práve od Lily, Kelsea však možno nebude mať dosť času, aby si to overila.

piatok 24. júna 2016

Čo keby ste nikdy nemuseli spať? | Insomnia

Autor - Vladimíra Šebová
Séria -  Insomnia
Diel - 1/3
Vydavateľstvo - Citadella
Rok vydania - 2016
Väzba - paperback
Počet strán - 321

Anotácia
Čo ak by ste nikdy nemuseli spať?
Snažím sa žiť normálny život, verte mi. Cez deň mi to ide. Rozdávam úsmevy, podpisy a zmluvy na nové knihy. Keď ale večer všetci odídu do sveta, v ktorom pre mňa nie je miesto, musím si nájsť nejakú zábavu... 25 rokov bez spánku... Viete si to predstaviť? Čo by ste robili so všetkým tým časom vy?
Len pred pár dňami som zistila, že nie som jediná. Stretla som ďalších nespiacich ľudí - insomnikov. Prijali ma do ich tajného klubu. Jedinou podmienkou je, že o insomnii musím mlčať.
Niečo ale nie je v poriadku. Niekto ma sleduje. Je to kvôli insomnii? Alebo mi dochádza čas tak, ako mi to kedysi predpovedali?
Pôjdete so mnou?
Sara Nickson je mladá spisovateľka žijúca v Londýne, ktorá trpí totálnou insomniou - nikdy nespí. Zatiaľ čo je jej kariéra rozbehnutá, v osobnom živote sa jej nedarí. Všetko sa zmení, keď sa jej pokúsi niekto ublížiť a ona je nútená vyhľadať cudzinca, ktorého už mesiace sleduje. Ten jej povie pravdu, ktorá zmení jej život navždy.

pondelok 20. júna 2016

Rozhovor s Monikou Wurm

Knihy slovenskej autorky Moniky Wurm sa u nás tešia čoraz väčšej popularite. Doteraz jej ich vyšlo päť - Pakistanská princezná, Slzy predaných dievčat, Pakistanská pomsta, Rockové tango a Nesmieš ma milovať - Farby lásky. Ja osobne som od nej ešte nič nečítala, ale rozhodne mám v pláne prečítať aspoň Rockové tango
Ak ste od nej už niečo čítali, určite mi napíšte váš názor. :) 


1. Najprv by som ťa poprosila, aby si predstavila mojim čitateľom seba a svoju tvorbu. 
Milí priatelia písaného slova, moju tvorbu som zamerala na cestopisno orientálne, romanticko dramatické, ženské romány s ľahkou erotickou iskrou. 

sobota 18. júna 2016

Z exilu priamo na trón | Kráľovná Tearlingu

Autor - Erika Johansen
Originálny názov - The Queen of the Tearling
Séria -  Kráľovná Tearlingu
Diel - 1/3
Vydavateľstvo - Yoli
Rok vydania - 2015
Väzba - paperback
Počet strán - 376
Hodnotenie na Goodreads - 4,01/ 34 325

Anotácia
V deň svojich devätnástych narodenín sa princezná Kelsea, vychovávaná vo vyhnanstve, vydá na nebezpečnú púť. Márnivá a sebecká kráľovná Elyssa je mŕtva a Kelsea musí zasadnúť na trón, ktorý jej právom patrí. Na dievča s nezvyčajnou jazvou a magickým náhrdelníkom však z každej strany striehnu nepriatelia. Urobia všetko pre to, aby zabránili jej korunovácii za vládkyňu Tearlingu. Neboja sa použiť ani čiernu mágiu. Hoci Kelsei koluje v žilách kráľovská krv, necíti sa ako vodkyňa. Nepozná svoj ľud a nevie nič o krutovláde svojej matky ani všetkých hrôzach, ktoré sa v krajine dejú. 
Kelsea sa nepoddáva, no stačí jediný trúfalý čin následníčky trónu a kráľovstvo zasiahne nemilosrdná pomsta tyranskej vládkyne susedného Mortmesnu, červenej kráľovnej, obávanej čarodejnice. Až vtedy sa ukáže, komu môže Kelsea skutočne dôverovať. Mladá vládkyňa sa tak podrobí skúške ohňom, ktorá z nej spraví legendu... ak sa jej podarí ostať nažive. 
Kráľovná Tearlingu je fascinujúci dobrodružný príbeh utajenej kráľovnej a jej nebezpečnej cesty na trón. Je to príbeh o sile priateľstva, ktoré odolá aj najtemnejšej mágii.


nedeľa 12. júna 2016

Rozhovor s Anne Blankman

Konečne po dlhej dobe prinášam nový rozhovor a v priebehu nasledujúcich mesiacoch ešte nejaké ďalšie plánujem. Je zábava spovedať autorov. 
Anne Blankman môžete poznať vďaka jej prvotrine, ktorú tento rok vydalo vydavateľstvo CooBoo - Vězeň noci a mlhy. Ak ste knižku už čítali, určite mi dajte vedieť, čo si o nej myslíte, pretože som sa k nej ešte nedostala a som na ňu moc zvedavá :)

1. Čo vás inšpirovalo k napísaniu vašich kníh? 
Najväčšou inšpiráciou je vždy skutočný život. Nápad na Vězňa noci a mlhy prišiel, keď som sa dozvedela o Geli Raubal, Hitlerovej neteri, ktorá s ním žila v Mníchove, keď kandidoval za prezidenta. Nemohla som ju dostať z hlavy. Aký bol jej život, keď žila s jedným z najhorších ľudí v histórii? Naučila sa niekedy samostatne myslieť? Vedela som, že musím napísať knihu o dievčati v jej situácii a tak sa zrodila Gretchen Müller.

sobota 11. júna 2016

Neobyčajný príbeh o obyčajnom živote | Pocit konca

Autor - Julian Barnes
Originálny názov - The Sense of an Ending
Vydavateľstvo - Artforum
Rok vydania - 2012
Väzba - hardcover
Počet strán -140
Hodnotenie na Goodreads - 3,69/ 11 490

Anotácia
Anthony Webster je šesťdesiatnik. Žije sám, je holohlavý, triedi odpad, udržiava byt v čistote a zveľaďuje ho, aby nestratil hodnotu. Anthony si neničí pneumatiky na aute neopatrnou jazdou a dobrovoľníči v nemocnici. Sám seba považuje za znášanlivého a vraví, že čas je na jeho strane. Už je vo veku, keď sa zvykne rekapitulovať. A spomínať viac ako predtým. Anthonymu sa pred očami odvíja príbeh o dávnom stredoškolskom priateľstve štvorice chlapcov, ktorého dôsledky postupne začínajú ovplyvňovať aj hrdinov dnešok. Mudrovali vtedy o zákonitostiach fungovania všehomíra i o všeličom inom. A najmä: túžili po láske mladých žien. Osud im prihral Veroniku z Chislehurstu.

streda 8. júna 2016

Spisovateľská ruleta - report

Ako možno viete, keďže som to zdieľala na Facebookovej stránke asi 4x, včera sa v Bratislave v Panta rhei konala Spisovateľská ruleta s (necelými) 36 slovenskými autormi. A ja, keďže som nemala nič lepšie na práci (ja viem, viem, o týždeň príjmačky) som sa tam vybrala spoznať nejakých slovenských autorov. 
O druhej som sa teda vybrala do Bratislavy. Vlak ešte 15 minút meškal (yay!), aj keď to teda dobehol na 10. Vo vlaku som stihla dočítať Pocit konca, čo bolo prekvapivo naozaj výborné a čoskoro sa môžete tešiť na recenziu. 
Ale teraz k podstatnému. 

Hneď po vystúpení z vlaku som zamierila na záchod na stanici, ktorý nemám rada, ale tak stále lepšie ako ten vo vlaku, že. Pred záchodmi som stretla Mirku Varáčkovú a Vitu Jamborovú. Mirku už istú dobu aj osobne poznám a Vitu iba cez jej dve knižky, ktoré som čítala (aj keď sa mi jedna nepáčila. Čo už.) 
S nimi som sa potom aj zviezla taxíkom k Pante, čo som bola úplne happy, lebo hoci mi E_V_E nadiktovala cestu, tak som z nej bola nervózna, lebo v BA sa moc neorientujem. V Pante som sa potom stretla so Sue, Mimi a Michelle. Našli sme si miesta a čoskoro ma čakal menší šok. Totižto, na FB blogu som dala, že sem idem a ako budem oblečená, že keby sa chcel niekto pristaviť, tak budem len rada. To som ale nečakala, že sa to naozaj stane. Takže pred začiatkom ku mne podišla jedna slečna, že: Ty si Martina? Čítam tvoj blog. a keďže som mala vedľa seba voľné miesto, tak si prisadla a kecali sme. Bolo to moc milé a nečakané. (Keď som to potom spomínala Vite a Mirke, tak sa smiali, že blogeri sú známejší ako spisovatelia.)

štvrtok 2. júna 2016

Hitparáda kníh - marec - máj



Najlepšia kniha
The Crown (Kiera Cass) 
Okej, nie je to najlepšia kniha na svete, ani najlepšia séria. Plno klišé, hlúpostí a tak, ale to nič nemení na to, ako som si celú sériu veľmi užila a ako mi bude chýbať. Navyše od After 1, ktorú som čítala úplne na začiatku marca to bola prvá kniha, ktorá ma naozaj vtiahla do deja a nemohla som ju prestať čítať, kým nebol koniec. 




streda 1. júna 2016

Mesačná chvastačka - máj


Minulý mesiac bol jedným z najnáročnejších mesiacov môjho života. Ak nie aj úplne najnáročnejší. Najprv tri týždne praktické maturity, potom akademický a ústne maturity. Všetko som, chvalabohu, úspešne zvládla (dokonca oveľa lepšie, ako som čakala - angličtina, slovenčina jednotka a odborné - praktické aj ústne trojka) a už mám voľno. Teraz sa pomaly chystám na príjmačky na výšku a hľadám si brigádu. 
Čo sa týka čítania, je smutné, že štyri prečítané knihy sú oproti predchádzajúcim dvom mesiacom pokrok... ale sú. Ale teraz to už bude určite lepšie! 

Prečítané knihy

Sobecké prasátko (Andy Riley)
Tráva spieva (Doris Lessingová)
The crown (Kiera Cass)
Huckleberry Finn (Mark Twain)