nedeľa 18. septembra 2016

Jorgove dobrodružstvá sú na konci | Trnový císař

Autor - Mark Lawrence
Originálny názov - Emperor of Thorns
Séria -  Roztříštěná říše
Diel - 3/3
Vydavateľstvo - Talpress
Rok vydania - 2016
Väzba - paperback
Počet strán - 536
Hodnotenie na Goodreads - 4,27/ 25 315

Anotácia
Cesta k trůnu vede temnotou - a jít po ní může jen ten, kdo nese vlastní temnotu jako zbroj. Svět je na pokraji zkázy a realita se hroutí. Konec všeho se nezadržitelně blíží. Přichází chvíle, na kterou jsem celý život čekal. Přichází moje chvíle. Postavím se před Stovku a přinutím je, aby mě poslouchali. Usednu na císařský trůn a nikdo, ať už živý nebo mrtvý, mi v tom nezabrání. Možná budu poslední císař co kdy vládl, ale hlavní věc je, že jím budu. Tohle je chvíle, kdy mě ti moudří mezi vámi opustí a kdy se ti zbožní obrátí k Bohu. Od cíle mě už dělí jen posledních pár kroků, bratři moji, a já ho hodlám dosáhnout. Nečekejte, že se zastavím, abych vám pomohl. Pokud jste chytří, utečte. Pokud máte duši, modlete se. Pokud máte odvahu, bojujte. Ale nechoďte za mnou. Protože moje cesta vede k věčnému zatracení.

***

Na túto knihu som sa tešila, odkedy som minulý rok prečítala dvojku. Napriek tomu, že sa nevyrovnala jednotke, predsa len som ich čítala celkom blízko po sebe a bola som ešte očarená z jednotky. A hoci si jednotku pamätám pomerne dobre doteraz, dvojka sa mi ešte ani teraz nevybavuje. Hmm.

Každopádne, pokiaľ neviete, o čom táto séria je, tu je krátke zhrnutie.
Na začiatku série mal Jorg asi 14. Bol poznačený minulosťou, bla bla a snažil sa získať trón, ktorý mu patril. Bol krvilačný, bolo to riadne brutálne a fakt super. Potom prišla dvojka a v nej sa do príbehu pridala nekromancia. Meh.
Tiež máte dojem, že sa nekromancia objavuje pomaly v každej fantasy? Či to ja mám také šťastie, že siahnem len po tých? To je práve téma, ktorá ma začína dosť nudiť. Pritom potenciál tam je, ale vždy je poňatá veľmi podobne.

Keď som teda siahla po tejto knihe plná nadšenia, lebo som si pamätala svoje dojmy zo série, nevydržalo mi to dlho. Chýbal mi starý Jorg a celkovo som mala pocit, že je to dosť veľký odklon od toho, čo sa mi tak páčilo v jednotke. A tu prišiel problém v podobe toho, že som sa nevedela začítať a nepomohlo veľmi ani to, že som si absolútne nepamätala dej predošlej knihy. A to ani napriek tomu, že na začiatku knihy je krásne zhrnutie hlavných udalostí celého príbehu. Čo bolo geniálne a rozhodne by sa to malo nachádzať v každej sérii.
Avšak, nejako som sa nevedela ku knihe dostať, vytvoriť si k nej žiadne puto. Vôbec som si knihu neužila tak, ako som mala. A to ani vtedy, keď nasledovalo množstvo zaujímavých zvratov. Čo ma moc mrzelo, pretože autor píše naozaj výborne a Jorga mám veľmi rada. Akurát ten koniec bol pre mňa naozaj nečakaný. Naozaj ma šokoval.

Vôbec neviem, čo s touto knihou. Ako ju hodnotiť. Preto som sa rozhodla, že nebudem. A že by som si rada raz v budúcnosti dala re-reading celej série, aby som mala presne taký zážitok, aký som mala mať. Sériu vám ale určite odporúčam.

Za knihu ďakujem internetovému kníhkupectvu Pre školy.
Vy si ju môžete objednať TU.

Kam ďalej? 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.