utorok 5. apríla 2016

Vitate vo svete mágie, nekromancie... áut a polície | Sabriel

Autor - Garth Nix
Originálny názov - Sabriel
Séria -  Staré kráľovstvo
Diel - 1/5
Vydavateľstvo - Slovart
Rok vydania - 2014
Väzba - hardcover
Počet strán - 288
Hodnotenie na Goodreads - 4,17/ 128 257

Anotácia
Sabriel má osemnásť rokov a práve zložila záverečné skúšky na internátnej akadémii. Do konca roka ostávajú dva týždne, keď sa uprostred noci zjaví v škole mŕtvy vyslanec. Priniesol jej otcove nástroje: nekromantické zvonce a Abhorsenov meč. Sabriel sa vydáva do Starého kráľovstva, aby našla otca a pomohla mu. Odmieta sa zmieriť s myšlienkou, že by mohol byť mŕtvy. Staré kráľovstvo je však v úplnom rozvrate: dvadsať rokov bezvládia spôsobilo, že sa všade potulujú voľnomagické stvorenia a mŕtvi, ktorých do sveta živých nekontrolovane povolávajú nekromanti. Sabriel zisťuje, že aj jej otec bol nekromant, ale taký, ktorý mŕtvych spútaval a slúžil Výsade a kráľovstvu. Sabriel, hoci nepripravená, musí zaujať jeho miesto. V nadchádzajúcej bitke budú totiž proti sebe bojovať sily Života a Smrti. A Sabriel bude musieť čeliť vlastnému osudu.

***

Túto knihu som mala vo svojom to-read liste u od jej slovenského vydania, ale nie a nie sa k nej dostať. Väčšina ľudí ju chválila, tak som bola zvedavá. Nakoniec som sa k tomu dostala až po vydaní Lirael. Žiadne prekvapenie.
A prekvapenie vlastne nie je veľmi ani to, že sa zas vymykám väčšine... 

Neviem ako vy, ale keď niekto povie fantasy, predstavím si svet veľmi odlišný tomu nášmu. Plný mágie, nejakých nadprirodzených stvorení, bez nejakých technických vymožeností. V podstate odohrávajúci sa v minulosti. Také niečo ako Game of thrones, Noční běžci a podobne.Vôbec tu teraz nejde o to, že táto je určená mladším čitateľom ako GoT.
Nie svet, v ktorom nájdete autá, nakladiaky, políciu a očnú ceruzku (fakt to tam takto bolo!). No vážne, načo potom Sabriel išla niekoľko dní peši? Mohla ísť autom. Alebo autobusom, whatever. 
To je niečo, čo mi tam fakt prekážalo. Keď som už bola stiahnutá do toho sveta, niečo takéto mi to pokazilo. Takéto prepojenie s moderným svetom sa mi fakt nepáčilo. Stráca to kúzlo.

Žiaľ to nebolo jediné negatívum tejto knihy pre mňa. Po perfektom prológu už prichádzalo sklamanie. Sabriel je veľmi priemerná postava, prišla mi taká nemastná-neslaná a nevedela som si k nej vytvoriť žiadne puto. V podstate k žiadnej postave. Najlepší bol Mačiak, ale tiež som si ho nezamilovala ako väčšina. 
Príbeh tiež žiadna sláva. Bol napísaný síce dobre a mal niekoľko svetlých momentoch, ktoré sa mi páčili (napríklad, keď Sabriel hovorili príbehy o Výsade a všetko podstatné, čo potrebovala vedieť, to bolo zaujímavé.), avšak väčšinu času som sa nudila. Iba peši putovala, sem-tam niekoho vyprevadila do smrti a inak sa nič nedialo. Vlastne len chodila z miesta na miesto a naháňala sa za niečim, čo chcela získať. Veď to je ako futbal. A ja rozhodne nie som futbalová fanúšička. 
Čakalo ma posledných sto strán, keď sa konečne začalo diať niečo zaujímavé a ja som sa tešila, že to nie je až také stratené. Potom prišlo posledných tridsať strán a dojem sa mi zas pokazil. Nepáčilo sa mi, ako to celé vyriešili. 

Rozhodne vás nechcem od knihy odhovoriť, pretože napriek všetkému, čo som tu popísala, tá kniha nebola zlá. Má isté čaro. Len očividne nie moja šálka kávy. Skrátka mi nesadla. Čakala som oveľa viac.
Nekromancia bola aj v Nočných bežcoch (hoci nie ústrednou témou celej série) a rozhodne ich odporúčam viac.  
A keby nemám už Lirael doma, nepúšťala by som sa do nej. Takto mi ostáva len dúfať, že je naozaj lepšia ako toto. Nie som si istá, či sa mám spoliehať na názor na väčšiny, ktorá to tvrdí.  

 

4 komentáre:

  1. Ja som tiež hneď chcela Sabriel a doteraz som sa k nej nedostala .D A o tom prepojení s moderným svetom som vôôôbec nevedela :O To znie divne, ani ja také moc nemusím. Radšej mám, keď sa to odohráva v "ozajstnom" prostredí kráľovstva. Ale chcem si to prečítať, tak som zvedavá :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Možno ti to nebude vadiť, ale veru ani mňa to nepotešilo :D

      Odstrániť
  2. Nuž, tak to jsem zvědavá. Kniha tu na mě čeká v poličce už několik let, ale nějak pořád není na řadě. Je škoda, že ti nesedla, ale chápu - propojení s moderním světem nemusí být úplně vhodné pro každého. Já jsem v tomto "zocelena" Gaimanem, takže jsem na auta ve fantasy knihách zvyklá :) Navíc se Nix řadí k mým oblíbeným spisovatelům díky sérii Klíče od království a tak věřím, že ani tady mě nezklame.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ku niečomu od Gaimana by som sa veru mohla dostať. Zatiaľ som len Dobrá znamení čítala :/

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.