štvrtok 31. decembra 2015

Výzva 2015 - vyhodnotenie | Výzva 2016


Už tretí rok som sa zapojila do tejto skvelej výzvy a tu je výsledok. Tadá! Prehľad všetkých prečítaných kníh 
v tomto roku!

streda 30. decembra 2015

Povianočný výpredaj

Dlho sme tu nemali bazár. Teda ehm... ešteže je "dlho" relatívny pojem. Občas mám dojem, že iné ani nepridávam :D 
Takže v prípade záujmu mi ako obvykle píšte na mail strakovmaa@gmail.com

nedeľa 27. decembra 2015

Dvanásť kúzelných poviedok... aspoň čiastočne | Dárek z pravé lásky

Autor - David Levithan, Stephanie Perkinsová, Jenny Hanová, Rainbow Rowellová, Ally Carterová, Holly Blacková, Laini Taylorová, Matt de la Pena, Kiersten White, Kelly Linková, Gayle Formanová, Myra McEntireová
Originálny názov - My True Love Gave to Me: Twelve Holiday Stories
Vydavateľstvo - CooBoo
Rok vydania - 2015
Väzba - hardcover
Počet strán - 384
Hodnotenie na Goodreads - 3.77 /17 650

Anotácia
Jestli máte rádi vánoční příběhy, vánoční filmy, vánoční pořady v televizi a speciální vánoční díly vašich oblíbených seriálů a především, jestli máte vánoční antologie, pak se do téhle knížky rozhodně zamilujete. Dárek z lásky sepsalo dvanáct těch nejlepších autorů young adult knih a jejich redaktorkou se stala Stephanie Perkinsová, jejíž příběhy o Anně a dalších už dávno znáte. Takže se uvelebte někde, kde máte pohodlí, teď na vás čeká dvanáct důvodů, proč za dlouhých zimních večerů zůstat doma a zamilovat se nad stránky příběhů.

nedeľa 20. decembra 2015

Najočakávanejšie knihy roku 2016

Nedávno publikovala podobný článok Vendea (edit: už aj Kath stihla, tak dlho som ho mala rozpísaný), čím mi pripomenula, že by nebolo od veci, aby som ho napísala aj tento rok. Nakoľko som začala čítať viac v angličtine, tentokrát bude môj zoznam rozdelený na dve časti.
Samozrejme, že sa teším na oveľa viac kníh, ale toto je taká moja úplná TOPka. 

Knihy v preklade

štvrtok 17. decembra 2015

Ten pohľad mi vyrazil dych!

Písali sme dnes v škole sloh. Vyberali sme si zo štyroch tém a táto bola najlepšia. Aj tak je pre mňa rozprávanie najlepšie. A nakoľko som s tým spokojná, rozhodla som sa to zverejniť :) 
V prvom rade je to niečo úplne iné.

Sedeli sme v autobuse, keď som sa ozvala:„Mami? Máme napísať sloh na tému Ten pohľad mi vyrazil dych. Chcela som sa vyhnúť takým tým klišoidným opisom prírody, krásnych výhľadov a podobne. A tak som sa šla sústrediť na negatívnu stránku a išla som písať o autonehode. Mal to byť príbeh o dievčati, ktoré príde vinou autonehody o svojich rodičov. Lenže som trikrát začala a nedokončila som ani jednu verziu. Nebola som s tým spokojná. A tak ma napadlo - nemáš nejaké nápady?" 
„Prečo niečo také smutné? Môžeš to predsa poňať nejako vtipne," odpovedala. „Niečo ako: Pozrela som sa na svoj výpis účtu a ten pohľad mi vyrazil dych. Alebo ak chceš menej tragicky, tak napríklad: Pozrela som sa na výpis účtu svojho potencionálneho manžela a ten pohľad mi vyrazil dych."

pondelok 14. decembra 2015

Veľká výzva 2015


Ako minulý rok, aj teraz som sa zapojila do tejto výzvy, ktorej autorkou je Nikki Finn. A keďže sa mi nechcelo na zverejnenie čakať do konca roka (aj tak je to už kúsok).
Niekde to bola síce veľmi silná improvizácia, ale hotovo. Jednu kategóriu som vynechala, druhú si upravila a tu je výsledok...

štvrtok 10. decembra 2015

Tri prepletené vianočné príbehy | Nech sneží

Autor - John Green, Maureen Johnson, Lauren Myracle
Originálny názov - Let it snow
Vydavateľstvo - Yoli
Rok vydania - 2015
Väzba - paperback
Počet strán - 304
Hodnotenie na Goodreads - 3.89 /53 635

Anotácia
Na Štedrý večer sa na mestečko Gracetown zosype bohatá snehová nádielka. Zasnežená vianočná krajina je síce hotová idylka, ale všetko s mierou. Pre nezjazdné cesty a metrové záveje kolabuje doprava a kalamita je na svete. Trom mladým ľuďom a ich priateľom v okamihu prekazí sviatočné plány a zdá sa, že ich čaká najhoršia noc v živote. Veď kto by chcel namiesto rozbaľovania darčekov uviaznuť vo vlaku bez elektriny, riskovať život kvôli štrnástim upišťaným roztlieskavačkám či zháňať miniprasiatko v skolabovanom meste? Iba ak by sa katastrofa zmenila na skutočné čaro Vianoc...
Dojímavé, zábavné, čarovné – tri skvelé príbehy od trojice najpredávanejších autorov pre mládež!


streda 9. decembra 2015

Hitparáda kníh - november


Najlepšia kniha
Milujem, koho chcem (Tamara Tainová)
Táto kniha mala všetko, čo treba a čítala sa brutálne dobre. Jednoznačne najlepšia zo série a ja som si ju moc užila.
Recenzia TU.




utorok 8. decembra 2015

Milý Kurt Cobain... idem unudiť čitateľa k smrti | Listy do neba

Autor - Ava Dellaira
Originálny názov - Love Letters to the Dead
Vydavateľstvo - Yoli
Rok vydania - 2015
Väzba - paperback
Počet strán - 272
Hodnotenie na Goodreads - 3.83 /28 465

Anotácia
Začalo sa to úlohou na hodine angličtiny: Napíšte list niekomu, kto už nežije. Laurel si vybrala Kurta Cobaina, idol svojej sestry May. Zomrel mladý, rovnako ako ona. Laurel sa nápad zapáči a čoskoro má plný zápisník listov známym i menej známym osobnostiam, ako je Janis Joplin, Amy Winehouse, Jim Morrison a ďalší. Ani jeden z nich učiteľke neodovzdá. Spočiatku píše o bežných problémoch – nástupe na strednú školu, nových priateľstvách, prvej láske, o živote v rozpadnutej rodine. Napokon sa v nich zverí aj so svojím najväčším trápením, krutou skúsenosťou, ktorá ju poznačila na celý život. Stalo sa to v čase, keď na ňu mala May dozerať. Sestra bola pre Laurel stelesnením krásy a šarmu, no ak sa má zbaviť výčitiek a pochmúrnych myšlienok, musí si uvedomiť, že May mala aj svoje chyby.

pondelok 7. decembra 2015

Čo keby som zbohatol na hlúposti ľudí? | Čo keby?

Autor - Randall Munroe
Originálny názov - What if
Vydavateľstvo - Ikar
Rok vydania - 2015
Väzba - hardcover
Počet strán - 320
Hodnotenie na Goodreads - 4,14 /34 100

Anotácia
Tvorca populárneho webového komiksu xkcd Randall Munroe dáva v tejto knihe zábavné a poučné odpovede na dôležité otázky, ktoré vám azda nikdy nenapadlo položiť.
Webovú stránku xkcd.com týždeň čo týždeň navštívia milióny ľudí a čítajú kultový webový komiks Randalla Munroea. S nadšením sledujú jeho jednoduché schematické kresbičky z oblasti vedy, techniky, jazyka či lásky a rovnako obľubujú jeho výskumom podložené odpovede aj na tie najdivokejšie otázky.
Fanúšikovia xkcd kladú Munroeovi naozaj bizarné, ba až diabolské otázky.
- Čo keby ste sa pokúsili odraziť bejzbalovú loptu letiacu rýchlosťou rovnajúcou sa 90 percentám rýchlosti svetla?
- Akou rýchlosťou môžete počas jazdy vraziť do spomaľovacieho prahu a prežiť to?
- Ako dlho by ľudstvo prežilo, keby nastala robotická apokalypsa?
- Čo keby ste si zaplávali v bazéne s vyhoreným jadrovým palivom?

Pri hľadaní odpovedí Munroe s radosťou vykonáva počítačové simulácie, hrabe sa v haldách odtajených vojenských výskumných materiálov, rieši diferenciálne rovnice a konzultuje riešenia s obsluhou atómových reaktorov. Jeho odpovede sú umeleckými výtvormi, vyznačujú sa jasnosťou a ostrovtipom. Nezriedka predpovedajú úplnú záhubu ľudstva alebo aspoň pohromu kolosálnych rozmerov. Dokresľujú ich sympatické obrázky so signatúrou webových komiksov xkcd.
V knihe figurujú nové otázky, ktoré ešte nikdy neboli zodpovedané, spolu s aktualizovanými a rozšírenými verziami najobľúbenejších odpovedí zverejnenými na webovej stránke xkcd. Knihu Čo keby? si musia prečítať fanúšikovia xkcd a každý, kto rád dumá nad hypotetickými záhadami.



štvrtok 3. decembra 2015

Mesačná chvastačka - november



Chápete, že už je december?! Ja viem, že sa neustále sťažujem, ako to rýchlo ubieha a už je to otrepané, ale wtf? Ak ten čas nejako nezastaví, takýmto tempom budem mať čoskoro štyridsať a deti na krku. Ehm... 
Každopádne minulý mesiac nedopadol tak katastrofálne, ako som čakala. To je obrovské plus. 

Prečítané knihy

The Guard (Kiera Cass)
The Queen´s army (Marissa Meyer)

utorok 1. decembra 2015

Život nie je nikdy jednoduchý... | Milujem, koho chcem

Autor - Tamara Tainová
Séria - Je to inak, mami...
Diel - 3/3
Vydavateľstvo - Slovart
Rok vydania - 2015
Väzba - hardcover
Počet strán - 272

Anotácia
Po piatich rokoch prichádza voľné pokračovanie príbehu, ktorý si získal mnoho priaznivcov.
On je novinár, ona je psychologička. On je gej, ona si nesie ťažkú traumu z detstva. Spája ich hlboké priateľstvo, spoločný pes a spoločný byt. A ešte rovnaká túžba po láske. No zatiaľ čo Boris sa lieči zo svojho ďalšieho smutného rozchodu krátkodobými známosťami, jeho priateľka Sofi ako keby úplne rezignovala na lásku. A potom sa svet oboch mladých ľudí odrazu zatrasie v základoch. Sofiina matka ťažko ochorie a Borisov otec sa stratí kdesi uprostred preľudneného Mexika. Podarí sa obom prekonať nečakané rany osudu a nájsť nakoniec to, po čom obaja tak veľmi túžia?