sobota 31. januára 2015

Dobrá znamení (Terry Pratchett & Neil Gaiman)

Originálny názov - Good omens
Vydavateľstvo - Talpress
Rok vydania - 2000
Väzba - paperback
Počet strán - 490

Anotácia
Děti, zahrávat si s Armagedonem může být nebezpečné! Nezkoušejte to ve vlastním bytě! Crowby je padlý anděl, teoreticky tedy ďábel, prakticky však člověk. Celé stovky let je naturalizovaný na Zemi, kam byl nasazen jako "spící" agent. Miluje staré automobily a populární hudbu a všeobecně dvacáté století, protože to je mnohem lepší než století sedmnácté, a to zase bylo mnohem přijatelnější než to čtrnácté. Žije si skvěle, může si to totiž dovolit.
Jistě tímto dalším příběhem T. Pratchetta a N. Gaimana nebudete zklamáni. Čeká vás setkání s Ním. Nastal totiž čas narození nového Satana. Jenom rozpoznat, který z těch dvou roztomilých novorozených chlapečků to je.

piatok 30. januára 2015

Chystá sa... február

Áno, minulý mesiac som vynechala. Jednak mi neprišlo, že vychádza toľko zaujímavých kúskov a jednak som ešte pozerala Queer as folk. Bože to bolo tak dávno! Takže rozhodne nevychádzalo toľko zaujímavých kúskov, aby som to písala na úkor pozerania. Chápete.
Tento mesiac vychádza pár zaujímavých kúskov, ktoré by som chcela, ale hlavne sa neviem dočkať Svůdneho zúčtovaní a Školy dobra a zla 2 :)

Kalonův pád (P.C.Cast a Kristin Cast)
Knižní klub, 3.2
Kdysi oddaný a láskyplný, poté nepřítel a zrádce: strašlivá tajemství Kalonovy minulosti byla odhalena… Bohyně Nyx je věrná, milující a spravedlivá, ale také osamělá. Z moci slunce a měsíce se proto zrodí dva bratři – zlatokřídlý Erebus, zábavný společník a dobrý přítel, a stříbrokřídlý Kalona, odvážný bojovník a vášnivý milenec. Kalona miluje svou bohyni z celého srdce, tíží ho však nejistota a užírá se žárlivostí. Stále více touží být pro Nyx tím jediným a jeho nenávist k bratrovi den ze dne sílí. Netuší, že jeho hněv může ohrozit nejen bohynino štěstí, ale i rovnováhu celého vesmíru. Na svou příležitost totiž číhá Temnota…

Školu noci mám proste rada. A tiež tie novelky k tomu. Čítala som zatiaľ síce len Draka, ale Lenobiu a Neferet mám doma a chcem aj toto.

štvrtok 29. januára 2015

10. Napiš o mieste, ktoré chceš navštíviť


Možno je to tým, ako príšerne skoro toto píšem. Každopádne nápad som predsa len dostala. A poňala si to trochu po svojom.
Je to vlastne príbeh môjho života.
Teda rána. 
Tohoto rána.
A tých ostatných.
Nie je to poviedka. Nie je to nič. Len trocha textu, ktorý vyplodil môj unavený mozog.
Ehm.

utorok 27. januára 2015

Ocenenia blogerov 3 - posledná šanca na výhru

Tak. Ocenenia pomaly končia a my už poznáme víťazov. Ďakujeme všetkým hlasujúcim (a ja ďakujem všetkým, čo hlasovali za mňa, naozaj si to vážim!).
Je tu však ešte posledné kolo, posledná šanca na výhru.
Tipovačka.
Veľmi jednoduchá. Vašou úlohou bude tipnúť, koľko hlasov dostal bloger, ktorý sa bude pýšiť titulom Tiger roka. Teda bloger, ktorý dostal v oboch kolách dokopy najvyšší počet hlasov.
Ten, kto sa trafí, alebo bude najbližšie vyhrá.
Tipovať môžete do soboty 31.1.
Máte len jeden pokus!


pondelok 26. januára 2015

9. Oceán


Téma Oceán neznela moc dobre, ale nakoniec som predsa len dostala nápad. Hoci nakoniec to dopadlo úplne inak, než som pôvodne plánovala. Takže snáď sa bude páči :)
Nehovoriac o tom, že som myslela, že to snáď nikdy nedokončím .Zasekla som sa totiž tak na týždeň-dva a nevedela som pokračovať. V Bloggeri som to otvorila tak päťkrát. A vzápätí radšej zavrela po desaťminútovom sledovaní monitoru bez čo i len jedného nového písmenka. Takže som nikdy nebola pyšnejšia, že som niečo dokončila.Hoci to nie je ani zďaleka to najlepšie z mojej tvorby.
Ale ja som to dokončila. Neviem tomu uveriť! :3

sobota 24. januára 2015

Lost in Debilland - nový blog!

Tak som dostala nový nápad. Bol to vlastne dosť spontánny nápad.
Zo včerajška.
Rozhodla som sa založiť si ďalší blog, ktorý bude skôr taký osobný. Budem tam dávať veci, ktoré sa nehodia na tento blog. Budem tam písať svoje názory, postoje, myšlienky, niečo z môjho života, možno nejaké poviedky... čokoľvek, čo ma napadne, k čomu sa budem chcieť vyjadriť. Raz som už taký mala, ale nakoniec to dopadlo tak, že som tam mala uvítací článok a jednu poviedku. Toť vše. Tento snáď na tom bude lepšie.
Netuším, ako často naň budem prispievať, ale zas momentálne nemám čo dávať sem, tak uvidíme.
Okrem toho Kika súhlasila, že sa dá do toho so mnou, tak snáď blog bude v pohode :)

Už som stihla napísať rovno jeden článok. Takže predstavujem vám...

(milujem ten názov. Pôvodný nápad bol Maťa in Debilland, ale keď sa pridala Kika s "lost", tak to dopadlo takto.)

Budem samozrejme rada, ak ma tam navštívite, prípadne zanecháte komentár. Tak snáď sa vám bude páčiť aj tam. 

streda 21. januára 2015

Hudba môjho srdca 5


Hoci som vravela, že vybrané songy budú mať vždy niečo spoločné, tak tentokrát nebudú. Teda budú. Dva a dva. No to je fuk, aj tak si to asi nevšímate, čo? 
... Hoci teoreticky niečo spoločné majú. Sú staršie. 

pondelok 19. januára 2015

Ocenenia blogerov- hlasovanie

Tak ste sa konečne dočkali druhého kola. Chcela by som sa poďakovať za podporu a za každú nomináciu mňa. Veľmi si to vážim :)


Pripomínam tiež, že každý hlasujúci ma šancu vyhrať skvelé ceny. Takže sa to oplatí. Vo všetkých kategóriach môžete vyberať z piatich blogov, ktorí mali najväčší počet hlasov. Výnimkou je Sova roka, kde mali na poslednom mieste dva blogy rovnaký počet bodov a tak sme nechali oba.

nedeľa 18. januára 2015

Filmové tipy 9


Moje meme
Informácie sú z CSFD.

Priznám sa, že tento článok píšem kvôli jednému konkrétnemu filmu, ktorý proste musíte vidieť! 

Kód Enigmy (The Imitation game)
Vojnový / Životopisný / Thriller / Drama
Veľká Británia / USA, 2014, 114 min

Hrajú: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Mark Strong, Charles Dance, Allen Leech, Tuppence Middleton, Rory Kinnear, Matthew Beard, Tom Goodman-Hill, Lee Asquith-Coe, Alex Lawther, Victoria Wicks, Winston Churchill (a.z.), Adolf Hitler (a.z.)

V zimě roku 1952 britská policie dostala hlášení o vloupání do domu profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga (Benedict Cumberbatch). Namísto pachatele tohoto zločinu však v poutech odvedli samotného Turinga, který byl obviněn ze sexuálních přestupků a čekal ho zničující soudní proces. Téměř nikdo ze zúčastněných nevěděl, že jde o válečného hrdinu, který se spolu s týmem podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma. The Imitation Gamevypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů.

sobota 17. januára 2015

Kúzelná knihovníčka 5


Od posledného obdivovania mojej knihovníčky ubehlo už polroka, tak je načase si to zopakovať, čo poviete? Za tú dobu mi pribudlo množstvo úžasných (aj menej úžasných) kníh. Keby ste chceli vidieť predchádzajúcu Knihovníčku pre porovnanie, môžete si ju pozrieť TU.
Inak kvalita fotiek nie je bohvieaká, musela som fotiť bleskom. Keby vidíte ako to tu doobeda vyzeralo, tak chápete :D


Toto je moja polička na malé knihy. A jedna z mála, kde je ešte nejaké to miesto... 

štvrtok 15. januára 2015

Hitparáda kníh - december



Najlepšia kniha
Eleanor a Park (Rainbow Rowell)
Doteraz nechápem, ako vlastne romantická kniha mohla byť tak dobrá. Ale bola. Vážne, vážne skvelá.
Recenzia TU.





streda 14. januára 2015

Losing it (Cora Cormack)

Originálny názov - Losing it
Séria - Losing it
Diel - 1/3
Vydavateľstvo - Jota
Rok vydania - 2014
Väzba - hardcover
Počet strán - 248

Anotácia
„Jak to, že jsem pořád ještě panna?“ ztrápeně si opakuje každý den při pohledu do zrcadla Bliss Edwardsová, na první pohled úspěšná a bezproblémová studentka herectví obklopená množstvím přátel, kteří však absolutně netuší, čím se jejich pohledná a inteligentní kamarádka užírá. Hodlá skoncovat s panenstvím – jenže ten pravý stále ne a ne přijít.
V okamžiku, kdy se její sexem protřelá kamarádka Kelsey dozví, že Bliss není přes svůj „handicap“ ani lesbička, ani nehodlá odejít do kláštera, navleče ji do úzkých šortek a trička s tak velkým výstřihem, jaké by si samotná Bliss nikdy neoblékla. A potom ji s prohlášením „konečně si vrzneš“ odtáhne do blízkého baru, kde ji po konzumaci několika panáků na kuráž vybízí, aby si našla kvalitního milence na jedno použití. Bliss prchá zbaběle na záchod, ale cestou narazí na zajímavého mladíka jménem Garrick, zabraného do čtení Shakespeara. Neplánovaně přeskočí jiskra a Bliss má tu noc skutečně šanci prožít pohádkový sex…, ze kterého však na poslední chvíli s mnoha nepodařenými výmluvami vycouvá.
Další den ráno, první hodinu posledního semestru, Bliss málem omdlí: zjišťuje, že Garrick, který před necelými osmi hodinami ležel nahý v její posteli, je jejím novým profesorem!

Slovenská obálka sa mi v tomto prípade páči oveľa viac. Ale nepáči sa mi náš názov a okrem toho kniha ešte nevyšla. A načo by som čakala, že.


utorok 13. januára 2015

Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe (Benjamin Alire Sáenz)

Vydavateľstvo - Simon & Schuster Books
Rok vydania - 2012
Počet strán - 359

Anotácia
A lyrical novel about family and friendship from critically acclaimed author Benjamin Alire Sáenz.
Aristotle is an angry teen with a brother in prison. Dante is a know-it-all who has an unusual way of looking at the world. When the two meet at the swimming pool, they seem to have nothing in common. But as the loners start spending time together, they discover that they share a special friendship—the kind that changes lives and lasts a lifetime. And it is through this friendship that Ari and Dante will learn the most important truths about themselves and the kind of people they want to be.

Vidíte tú obálku? Ja tú knihu chcem domov! Tá obálka je nádherná a určite by sa krásne vynímala u mňa na poličke. 

pondelok 12. januára 2015

P.A.S.C.A. - Nesmelý zabijak (Eoin Colfer)

Originálny názov - W.A.R.P. - The Reluctant Assassin
Séria - P.A.S.C.A.
Diel - 1/?
Vydavateľstvo - Slovart
Rok vydania - 2014
Väzba - hardcover
Počet strán - 312

Anotácia
Nová, napínavá a dobrodružná séria, ktorá vás prevedie viktoriánskym Anglickom i súčasným Londýnom, od autora úspešných kníh o Artemisovi Fowlovi.
Londýn, štvrť Bloomsbury v roku 1898. Riley je mladý učeň u vychýreného nájomného zabijaka Garricka. Riley má práve vykonať svoju prvú vraždu, keď sa obeť preberie a prenesie Rileyho v čase do súčasnosti.
O sto rokov neskôr má sedemnásťročná špeciálna agentka Chevie Savanová jedinú úlohu: strážiť zvláštnu kapsulu v suteréne. Za trest. Niekoľko mesiacov je to najnudnejší džob pod slnkom, keď zrazu vypadne elektrický prúd v polovici Londýna a mestom otriasa zemetrasenie, ktorého epicentrum sa nachádza v Chevienej pivnici. Niekto aktivoval časostroj a z jeho útrob vylieza nič netušiaci Riley, ktorý prosí o pomoc.
Garrick však nezaháľa, musí zistiť, ako časostroj funguje a aké tajomstvo a moc skrývajú ostatné dimenzie. A keď sa ho zmocní, konečne sa stane všemocným a jediným pánom času i priestoru na Zemi!


nedeľa 11. januára 2015

8. Príbeh na motív sna, ktorý sa mi sníval


Ale fakt je to len motív a nie sen, hej? Ten si žiaľ už celý nepamätám, škoda, že som si ho nezapísala. Hoci tak trištvrte som si prekvapivo vybavila. Alebo domyslela. V podstate si moja hlava vysnívala mix rôznych vecí. To, že je to divné nie je tak úplne moja vina :D Ale popravde, šialenejšiu poviedku som ešte nepísala. A hoci ma potrápila, pri jej písaní som sa pobavila.

sobota 10. januára 2015

Stříbrné stíny (Richelle Mead)

Originálny názov - Silver shadows
Séria - Pokrevní pouta
Diel - 5/6
Vydavateľstvo - Domino
Rok vydania - 2014
Väzba - paperback
Počet strán - 366

Anotácia
Nadcházejí velmi temné časy...
V předešlém díle Sydney Sageová učinila životní – a nevratné - rozhodnutí. Uposlechla svůj šestý smysl a rozhodla se hodit za hlavu všechno, v čem vyrůstala. Přesněji řečeno všechno, co jí do hlavy vtloukali Alchymisté.
Jí i Adrianovi se celý svět rozbil na kousky. Nezbývá jim teď nic jiného, než ty kousky trpělivě sbírat a snažit se vrátit svůj vztah tam, kde byl dřív. Pokud ale chtějí začít myslet na lásku, musí v první řadě přežít.
Sydney je lapena v nepřátelském světě a stojí ji spoustu sil, aby neztratila sama sebe. Adrian by si také rád zachoval víru, že se všechno v dobré obrátí, ale pak se ho znovu zmocní staří démoni a nová pokušení. Začíná být jasné, že je čekají velmi temné časy...

Obálka tejto časti sa mi páči asi najviac. A tá sivá je skvelá.

piatok 9. januára 2015

Ocenenie blogerov 2014

Možno si pamätáte z minulých rokov projekt Ocenenie blogerov. Nie, nerobila som ho ja. Každoročne ho poriada Madžgy. A viete čo? Tento rok som sa dala na spoluorganizáciu (neviem, čo ma to popadlo, no :D)

Od teraz až po 16.1 do polnoci môžete nominovať svoje obľúbené slovenské knižné blogy. Môžete nominovať maximálne päť blogov do každej kategórie a my potom spočítame hlasy.
Kategórie ostali rovnaké z minulých rokov:

(Samozrejme, že 2014, len ešte nemáme upravené tieto kategórie)
Ikonky vytvorila Luc

Držím všetkým palce. Či už blogerom - budúcim víťazom kategórií, alebo aj hlasujúcim, nech sa na nich usmeje šťastie. Pretože ani hlasujúci neodídu naprázdno. Už teraz máme sľúbené množstvo rôznych cien od všetkých možných vydavateľstiev či autoriek (a to ešte ani nemáme odpovede od všetkých, koho sme oslovili). Takže všetci máte šancu niečo vyhrať :) A že sa je rozhodne na čo tešiť! Akože naozaj moc

(Hlavne si nezabudnite poriadne prečítať pravidlá na začiatku formuláru!)

štvrtok 8. januára 2015

Ohnivé srdce (Richelle Mead)

Originálny názov - The Fiery heart
Séria - Pokrevní pouta
Diel - 4/6
Vydavateľstvo - Domino
Rok vydania - 2014
Väzba - paperback
Počet strán - 352

Anotácia
Připadaly vám předchozí tři díly jako klid před bouří? Tak ta bouře právě nastává!
Alchymistka Sydney Sageová už velmi dlouho balancovala mezi tím, co jí bylo odjakživa vštěpováno jako její povinnost, a mezi tím, co sama cítila. A teď se v jediném okamžiku, na který fanoušci Richelle Mead nikdy nezapomenou, odhodlá k rozhodnutí tak odvážnému, že jím překvapí i sama sebe...
Ani pak ale nemá vyhráno. Jako by nestačilo, že musí proplouvat mezi důsledky činu, kterým obrátila svůj život vzhůru nohama! Do toho se navíc snaží sblížit se svou sestrou Zoe, i když jí nikdy nemůže svěřit své největší tajemství. Nadále spolupracuje s legendárním Marcusem, díky němuž úplně změnila svůj názor na alchymisty. A v neposlední řadě se Sydney snaží uplatnit své neobyčejné magické schopnosti – pokud se jí totiž podaří to, co má v úmyslu, zničí vědomě vše, k čemu byla zrozena a vychovávána...
Bylo by toho vrchovatě i pro holku, která nemusí vést dvojí život a tajit před většinou světa vše, co považuje za důležité. Včetně lásky. Protože teď se totiž hraje o všechno.

streda 7. januára 2015

Charlieho malé tajomstvá (Stephen Chbosky)

Originálny názov - The Perks of Being a Wallflower
Vydavateľstvo - Slovart
Rok vydania - 2012
Väzba - paperback
Počet strán - 208

Anotácia
Charlieho malé tajomstvá sú o dospievaní.
Charlieho listy sú oveľa intímnejšie ako denník, sú smutné aj veselé, tragické aj komické. Nevieme kde žije, nevieme komu píše, vieme však o svete, o ktorom píše. Snaží sa žiť svoj život najlepšie ako vie, no zároveň uteká pred jeho nástrahami a dostáva sa do sveta prvých rande, rodinných drám a nových priateľov. Sveta sexu, drog a kultovej Rocky Horror Picture Show, sveta, v ktorom je potrebná len úžasná pieseň na úžasnej ceste k nekonečnosti.

Obálka
Myslím, že sa všetci zhodneme, že je strašná. 

utorok 6. januára 2015

Destrukční deník (Keri Smith)

Originálny názov - Wreck this journal
Vydavateľstvo - CooBoo
Rok vydania - 2014
Väzba - paperback
Počet strán - 224

Anotácia
Konečně deník, s kterým se nikdy nudit nebudete! Světový bestseller nyní i pro české tvořitele a kreativce!
Destrukční deník je pro všechny, kteří si vždycky přáli vést si deník nebo skicář, ale měli potíž s tím začít, pokračovat, nebo ho dokonce dokončit. Jeho autorkou je kanadská konceptuální umělkyně Keri Smithová, která se zaměřila na výrobu kreativních deníků, a donutí vás podívat se na svět z jiného úhlu pohledu. V téhle knížečce najdete nesmírnou sbírku nápadů, jak ji zničit (pardon, kreativně vyzdobit!). Nebojte se trhání, polévání kávou či jiných destrukčních metod, tahle kniha je k tomu určená! Destrukce je hra!

pondelok 5. januára 2015

Knihy roku 2014

Tak aj ja, trochu oneskorene, ale predsa, prinášam najlepšie najlepšie, najhoršie a iné knihy minulého roku.

Najlepšie knihy roku 2014



nedeľa 4. januára 2015

Seriálový tip 3

Viete ako vám už dva týždne pílim uši tým, že sa môžete tešiť na Seriálový tip? Ja som ho vlastne chcela napísať už dávno, ale potom mi došlo, že by to bolo na úkor pozerania, takže som to nechala na neskôr. Konkrétne na vtedy, keď už budem mať celý seriál za sebou. Včera sa stala tá tragédia. Videla som posledný diel. Po dvoch týždňoch, kedy som pozerala tak sedem dielov denne zrazu nemám čo robiť. A už mi to chýba...
Nie, vôbec nemám posťahovaných milión obrázkov v počítači aj v mobile. Ako vás to napadlo?
Začala som s tým takto pred dvoma týždňami. Dvadsiatéhoprvého. Teraz nemôžem uveriť, že dovtedy som ani netušila, že ten seriál existuje. A pokiaľ ste na tom rovnako, tak je nutné tento Seriálový tip prečítať. Aby ste sa neoberali o taký zážitok. 


sobota 3. januára 2015

Výzva 2014 - Ako som dopadla? Plus Výzva 2015!


Minulý rok som sa už po druhý krát zapojila do tejto skvelej výzvy u Ells, takže tu sú výsledky, keby ste nestíhali sledovať počas roka :)



Organizuje: Ells
Cieľ: prečítať zvolený počet kníh
Méta: 120 kníh
Termín: rok 2014

Nechala som rovnaký zvolený počet kníh ako minulý rok, najvyšší ako ide a dúfam, že mi to vyjde aj tento rok.
* svetlo sivou sú označené knihy, ktoré stoja za vašu pozornosť. Tou tmavšou tie úplne najlepšie.

piatok 2. januára 2015

Bazár číslo... Kto to má sakra počítať???

Opäť som sa naň chystala už niekoľko týždňov (neúspešne), takže som naozaj rada, že sa k tomu konečne dostávam.
Len pripomínam, že keď budete mať o niečo záujem, tak mi píšte na mail strakovmaa@gmail.com
Výmena je tiež možná, hlavne za knihy, ktoré sú v zozname na spodu článku.

štvrtok 1. januára 2015

Veľká výzva 2014 - Ako som dopadla? Plus výzva 2015!


Minulý rok som sa zúčastnila hneď dvoch skvelých výziev. Tu je prvá z nich. Má ju na svedomí Nikki Finn a dopadla som takto :)

Prečítať 10 rôznych kníh v sériach:
  1. Trápení (Richelle Mead) - Sukuba 
  2. Experiment (Veronica Roth)
  3. Belladonna (Fiona Paul) 
  4. Mesto padlých anjelov (Cassandra Clare) 
  5. Bohovia Olympu - Neptúnov syn (Rick Riordan) 
  6. Žiadostivosť (J.R.Ward) 
  7. Svůdne nebezpečí (Wendy Higgins)
  8. Nesmrtelná koruna (Richelle Mead)
  9. Džinsový denník 4 (Zuzka Šulajová)
  10. Napálený (Kevin Hearne)