štvrtok 21. mája 2015

Simon vs. The Homo Sapiens Agenda (Becky Albertalli)

Vydavateľstvo - Penguin
Rok vydania - 2015
Väzba - paperback
Počet strán - 303

Anotácia
Sixteen-year-old and not-so-openly gay Simon Spier prefers to save his drama for the school musical. But when an email falls into the wrong hands, his secret is at risk of being thrust into the spotlight. Now Simon is actually being blackmailed: if he doesn’t play wingman for class clown Martin, his sexual identity will become everyone’s business. Worse, the privacy of Blue, the pen name of the boy he’s been emailing, will be compromised.
With some messy dynamics emerging in his once tight-knit group of friends, and his email correspondence with Blue growing more flirtatious every day, Simon’s junior year has suddenly gotten all kinds of complicated. Now, change-averse Simon has to find a way to step out of his comfort zone before he’s pushed out—without alienating his friends, compromising himself, or fumbling a shot at happiness with the most confusing, adorable guy he’s never met.

***

Na túto knihu ma veľmi nalákala Moon. Dovtedy som jej veľa pozornosti nevenovala. Nechápem to. Vďakabohu za jej recenziu, pretože ma priviedla k tejto knižke a ja jej budem asi nadosmrti vďačná. A pritom k tomu stačili dva argumenty. Za a) Simon je gay, za b) je to obrovský fanúšik Harryho Pottera. A ja som veľmi ľahko ovplyvniteľná, hlavne keď sa to týka týchto dvoch vecí. A čo potom ich kombinácia, že.
Nie, nebolo to také super, ako to znie. 
Bolo to ešte lepšie.

,,What´s a dementor?"
,,Nora, you are no longer my sister." 
,,So it´s some Harry Potter thing."

Popri Cath z Fangirl je Simon druhá postava, v ktorej som sa naozaj videla. Bolo až desivé ako veľmi som mu bola podobná, videla som sa v ňom a ako dokonalo som sa doňho vedela vžiť. Bolo to akoby som naozaj vošla do toho príbehu a prežívala jeho život. Chápala som jeho rozhodnutia, jeho myšlienky... Všetko mi prišlo absolútne logické a podobné, ako by som to spravila ja (čo sa vždy nezlučuje s logickým, ale to je detail, áno?) Každopádne bol Simon fakt roztomilé zlatíčko a okamžite mi prirástol k srdcu. A miluje Oreo! :3
Blue bol zlatíčko tiež a človek si ho nemôže nezamilovať, aj keď prostredníctvom emailov. Ktoré boli mimochodom naozaj roztomilé. 

Straight people should have coming out too. The more awkward it is, the better. 

Moja fotka. 
Pri tejto knihe som mala milión príležitosti na fangirl záchvaty. Bola neuveriteľne roztomilá, vtipná a krásna. Navyše napísaná naozaj veľmi realisticky. A bolo tam spomínaných kopu skvelých vecí. Ako Harry alebo Doctor Who. 
Väčšinu knihy každá druhá kapitola obsahovala maily medzi Simonom a Blue(om). Tie boli naozaj nádherné a strašne mi pripomínali správy mňa a jednej slečny. Ešte aj okolnosti boli povedomé. Takže som sa pri čítaní usmievala a vyškierala a srdiečko sa mi roztápalo, lebo to bolo úplne ňuňu.
A aby sa nepovedalo, že knižku len chválim, našla som aj jednu chybu. Simonovho psa Biebera. To meno sa mi fakt nepáčilo. Ale to je detail, ktorý mu vďaka ostatným veciam odpustim. 
Táto kniha by si zaslúžila aj 6 TARDIS z piatich. Som z nej absolútne nadšená a najradšej by som vám ju všetkým vopchala do ruky, že ju máte prečítať. MUSÍTE! Pretože je naozaj dokonalá a svojim spôsobom veľmi inšpiratívna. Minimálne môže pomôcť veľa ľuďom, ktorý stále nenabrali odvahu na coming out. 
A ani angličtina nie je náročná, takže to by nemala byť taká prekážka. 
Som si istá, že podobne ako Ariho, ani toto som nečítala naposledy. Strašne cute. 

Ukážka, ktorú som proste musela dať.
Honestly, the weirdest part is how they made it feel like this big coming out moment. Whitch can´t be normal. As far as  I know, coming out isn´t something that straight kids generally worry about.
That´s the thing people wouldn´t understand. This coming out thing. It´s not even about me being gay, because I know deep down that my family would be fine with it. We´re not religious. My parents are Democrats. My dad likes to joke around, and it would definitely be awkward, but I guess I´m lucky. I know they´re not going to disown me. And I´m sure some people in school would give me hell, but my friends would be fine. Leah loves gay guys, so she´d probablybe freaking thrilled.
But I´m tired of coming out. All I ever do is come out. I try not to change, but I keep changing, in all these tiny ways. I get a girlfriend. I have a beer. And every freaking time, I have to reintroduce myself to the universe all over agin.

16 komentárov:

  1. Som veľmi rada, že sa páčila :) Pre mňa bol Simon a Blue úplne dokonalý pár. Btw. tušila si kto Blue je? Lebo mňa jeho indentita neskutočne prekvapila, tú osobu by som na to netipovala :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tam popravde nebola veľká šanca, že by sa mi to nepáčilo :D
      Netušila. A mala som čo robiť, aby som si to nepozrela dopredu :D

      Odstrániť
    2. Ja som také nutkanie nemala, mne sa páčila tá anonymita bolo to oživenie ostatných contemporary noveliek :)

      Odstrániť
    3. Ja až tak ku koncu, keď už sa blížilo ich stretnutie. To som už umierala zvedavosťou. Ale zvládla som to :D

      Odstrániť
  2. Ako sa poznám, na tvoje odporúčanie určite dám! :D Teraz už len, aby som sa ku knihe nejako dostala :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Aaa, ja to čakanie nevydržím, už aby to z toho Amazonu prišlo! :D Hneď ako som ju zbadala na Goodreads, povedala som si, že ju musím mať. Harry Potter ma definitívne presvedčil. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak to vypadá úplně bombasticky! :O Nevíš, jestli se to bude překládat?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. O tom som ešte nepočula, ale rozhodne by niekto mohol :D

      Odstrániť
  5. Ja si to chcem tak strašne prečítať! Len ju ešte zohnať, lebo sa určite neuspokojím len s e-knihou. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Na tohle se těším čím dál víc :3

    OdpovedaťOdstrániť
  7. No, nevím. Popravdě se obávám, že mě by zmínky o Potterovi poněkud vytáčely. =D A nevím, nějak tam v tom popisu postrádám nějakou větší zápletku... =D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.