pondelok 11. mája 2015

Netopierí muž (Jo Nesbø)

Originálny názov - Flaggermusmannen
Séria - Harry Hole
Diel - 1/10
Vydavateľstvo - Ikar
Rok vydania - 2014
Väzba - hardcover
Počet strán - 416

Anotácia
Prvý prípad s detektívom Harrym Holem sa odohráva v Austrálii. Inšpektora vyslali na opačný koniec sveta, aby sekundoval miestnemu policajnému zboru pri objasnení vraždy nórskeho dievčaťa. Okrem toho sa má zbaviť problémov s alkoholom a dostať sa z psychických ťažkostí. Pri autonehode totiž jeho vinou zomrel kolega. Harry Hole však nevie sekundovať. Preberá iniciatívu, len čo zistí, že nejde o jedinú vraždu, ale že má dočinenia s masovým vrahom. Postupne preniká do prostredia drogových dílerov, prostitútok, cirkusantov a boxerov. Čas sa kráti a netopier – symbol smrti aborigénov – rozprestiera krídla nad ďalšími obeťami.
 

***


Keď som tak pred rokom prečítala svoju prvú knihu od Nesba – Spasiteľa – zaumienila som si prečítať od neho všetko. Žiaľ, dostala som sa zatiaľ len k Synovi. Pred týždňom však vyšli Šváby a už bolo načase sa k tomu konečne dostať. A prečítať pred nimi toto.
Pretože píše fantasticky.
Tak nech o nič neprídem.

Dej Netopiera sa narozdiel od ďalších kníh (počnúc Zradou) neodohráva v Nórsku, ale v Austrálii. Tiež bolo všetko len z pohľadu Harryho. Čo je síce skvelá postava - inteligentná, chytrá... ale nestačilo mi to. V jeho prípade sa mi omnoho viac páči striedanie pohľadov a časových línií. Úseky z pohľadu vraha, či zdanlivo nedôležitých postáv, ktoré ale napokon dopĺňajú skladačky. Nikdy neviete, čo sa deje a viac to udržuje v napätí. Je to súčasť toho kúzla. Tu mi to chýbalo.
Taktiež aj prostredie severu, kde to pôsobí tak drsnejšie než v teplej Austrálii (doslova)

Nesbo píše skvelo. Z toho dôvodu táto kniha nemohla byť zlá. Ale rozhodne bola tým najslabším, čo som od neho čítala. Možno oproti iným to bolo dosť dobré. Ale nakoľko viem, čoho je Nesbo schopný, bola som trochu sklamaná. Bolo to pútavé, v podstate zaujímavé, ale bolo tam mnoho hluchých miest a zbytočných omáčok, ktoré príbehu vlastne nič nedali. Nuda. Strašne dlho mi trvalo, kým som sa do knihy vlastne začítala. Od polovice to bolo lepšie, ale stále nie skvelé. A sem-tam prišiel fakt masaker, Nesbo sa s ničím nepára.
Číta sa to ale dobre a plynulo a ja sa teším na jeho ďalšie diela. Stále ma čaká deväť z nich. (Kým teda nevyjde Krv na snehu, už v novembri!). Toto bolo proste dobré. Nie skvelé, ako som uňho zvyknutá. Len dobré. 


Kam ďalej?

4 komentáre:

  1. Od tohoto spisovatele jsem bohužel zatím nic nečetla a popravdě se za to stydím. Tato kniha vypadá výborně, díky za tip a krásnou recenzi. URČITĚ si ji přečtu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som moc rada.Ale na tvojom mieste by som začala niečim iným. Lebo táto kniha nevystihuje Nesbovu genialitu :)

      Odstrániť
  2. Tiež som to čítala až po niekoľkých jeho knihách, keď som sa rozhodla, že by bolo dobré začať od začiatku, ale presne ako píšeš Snehuliak bol perfektný a toto mi pripadalo ako slabý odvar z Nesbovho talentu, ale je to začiatok tak som sa premohla a dočítala to. Síce to malo aj svetlé stránky, ale nebolo to ono. Uvidím ako to pôjde ďalej zatiaľ mám skóre 4/10 a dúfam, že sa čoskoro k tým ďalším dostanem lebo ma už pekne čakajú na poličke :) ale noční bežci majú momentálne prednosť :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Snehuliaka som zatiaľ nečítala, iba Spasiteľa. Ale na Snehuliaka sa fakt teším :3
      Čítaš Nočných bežcov? :3 Jéééj, informuj :3

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.