streda 29. apríla 2015

Ostrov lhářů (E.Lockhart)

Originálny názov - We were liars
Vydavateľstvo - Host
Rok vydania - 2015
Väzba - hardcover
Počet strán - 264

Anotácia
Přečtěte si to. A jestli se vás někdo zeptá, jak to skončí, prostě LŽETE!
Báječná rodina Sinclairových.
Soukromý ostrov.
Velice bystrá dívka, se kterou
je něco v nepořádku.
Skupina čtyř přátel — Lhářů —,
jejichž přátelství začne být destruktivní.
Revoluce. Nehoda. Tajemství.
Lži a další lži.
Pravá láska.
Pravda.

***


Túto knihu som čítala už tak pred dvoma mesiacmi v angličtine. Tak nejako som sa jej nevedela dočkať. Už tak dávnejšie ma na ňu nalákala Vendea, ktorá tvrdila, že je to jedna z najlepších kníh, aké kedy čítala. Potom Naty. Áno, som veľmi ľahko ovplyvniteľná. A mňa tá kniha veľmi zaujala napriek tomu (alebo práve preto?), že anotácia vlastne nič neprezradí a ja som netušila, čo od knihy čakať.
V angličtine to bolo v pohode... Až kým som sa nedostala na poslednú časť. Vtedy som sa stratila, najprv i ani nedošlo, ako to vlastne skončilo. A či sa mi kniha vlastne páčila, alebo ani nie. 
Takže som sa rozhodla to prečítať znova.
V preklade.

Viem, že som bola pri prvom čítaní veľmi zmätená množstvom postáv. Tri rodiny, milión detí a podobne. Našťastie táto kniha má rodokmeň, inak by som bola fakt stratená. V anglickom vydaní je hneď na začiatku. Tu som myslela, že sa naň proste vykašľali, ale napokon som zistila, že je na tom farebnom papieri, ktorý spája listy s obálkou.
Čo však Host vynechal a mňa to štve, je mapka ostrova.

Přijela jsem na ostrov z domu plného slz a lží
a uviděla Gata
a růži v jeho ruce
a přesne v tu chvíli, kdy na něj oknem dopadaly sluneční paprsky, 
v míse na lince jablka,
ve vzduchu vůně dřeva a oceánu, 
jsem tomu začala říkat láska.

Autorka má svoj miestami prozaický štýl písanie, ktorý preklad celkom dokázal udržať. Ak teda nerátam slovíčko maloši (- malé deti), ktoré sa tam opakovalo dosť často a mňa vyslovene iritovalo. A tiež nechápem, prečo preložili názvy všetkých domov okrem Clairmontu. Pôsobilo to divne.
Autorka možno sem-tam podávala informácie, ktoré boli v konečnom dôsledku neveľmi dôležité, nebolo to v nejakom neznesiteľnom množstve.
Číta sa to každopádne veľmi dobre. Aj v angličtine, aj v češtine. Nehovoriac o tom, že takto pri druhom čítaní som si všímala detaily, ktoré mi prvýkrát unikli, lebo sa nezdali dôležité.


Pri tejto knihe rozhodne platí, že nie je všetko tak, ako sa zdá. Minimálne trojnásobne. Autorke sa podarilo niečo neuveriteľné. Táto kniha je všetko, len nie predvídateľná a nech si budete myslieť o nej čokoľvek, zmení sa to. A rozhodne na to nezabudnete.
Čo by malo byť vašou útechou pri pomerne nudnej prvej polovici knihy. Kým sa Cadence nezačne rozpamätávať, je to ako priemerný letný románik. Tým sa však nedajte odradiť, prišli by ste o niečo geniálne. Vážne.
Toto nie je obyčajná kniha. Zapíše sa vám do pamäti. Aj keď je to príbeh rodiny, priateľstva a lásky a takých je mnoho. A hoci som potrebovala dve čítania v dvoch jazykoch, stálo to za to. Nie je to dokonalá kniha, ale páči sa mi. Stojí vám za tie dve hodinky času. Okrem toho je neskutočne divná. A rozporuplná. V tom dobrom slova zmysle.
A možno nesadne každému. Ale trúfam si povedať, že väčšine hej. 
Lebo koniec. Mala som zimomriavky. Hoci som už teraz vedela, čo ma čaká.
...
Alebo možno klamem.


Za knihu veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu Pre školy.
Vy si ju môžete objednať TU

6 komentárov:

  1. Kniha nevyzerá zle, páči sa mi obálka a anotácia skutočne zaujme, avšak nie je to tak celkom môj šálok kávy :-) Každopádne pekná recenzia :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. CHtěla jsem ji zkusit ale je na ni dost negativních a "nijakých" komentářů:D.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som ešte nejaké negatívne hodnotenia nevidela. Skôr ľudia nevedia ako ju hodnotiť. Čo chápem, musela som čakať ešte na české vydanie, aby som sa ja vôbec rozhodla, čo na to hovorím :D

      Odstrániť
  3. Som rada, že si to prečítala.. ale ešte lepšie to bolo v angličtine! :) Hotová perla :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Čítala som to aj v angličtine :D Pri poslednej časti som z toho bola neskutočne zmätená. A netušila som, či sa mi to páči, alebo nie :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.