utorok 17. februára 2015

Svůdne zúčtovaní (Wendy Higgins)

Originálny názov - Sweet reckoning
Séria - Svůdne zlo
Diel - 3/3
Vydavateľstvo - CooBoo
Rok vydania - 2015
Väzba - hardcover
Počet strán - 360

Anotácia 
Pekelné zlo ovládá svět a jeho nejbližším terčem je osmnáctiletá Anna Whittová, napůl anděl a napůl démon. Knížata démonů se obávají, že právě ona je tím „nefilem čistého srdce“ z dávného proroctví, který je jediný může smést ze zemského povrchu. A hodlají udělat všechno, co je v jejich silách, aby se jí zbavili.

Svůdné zúčtování je posledním dílem trilogie, v němž se nefilští přátelé naposledy spojí, aby bojovali za svou spásu a svobodu světa.

Celá táto séria má naozaj krásne obálky (hoci tváre modelov ich kazia) a táto nie je výnimkou. Už len tie krásne prilákajú k prečítaniu. Jop, vlastná skúsenosť.

***

Prvé dva diely série obsahovali veľa vecí, ktoré nemám rada. Strašne presladené, romantické, nevýrazná, neveľmi inteligentná hlavná "hrdinka", ktorá má zachrániť svet... 
... A bolo mi to srdečne jedno. Tá séria si ma proste získala a je bola to jedna z najlepších YA sérií, k akým som sa dostala. Nevýnimočná, ale svojim spôsobom predsa len výnimočná. 
Samozrejme, že som sa veľmi tešila na záver série. Bola som zvedavá, ako to autorka ukončí...
Nanič.


Naozaj si nepamätám, aký postoj som k Anne doteraz mala. Asi som ju nijako neobľubovala, nakoľko som nešla do knihy s tým, ako strašne ju neznášam. Čo teda platí doteraz. Často sa chovala neskutočne iracionálne a dosť hlúpo, ale je mi v podstate ukradnutá. Nemusím ju, ale aspoň nie je na mojom zozname nenávidených postáv. To je úspech. 
A aby som Anne nekrivdila, nebola jedinou postavou, čo sa chovala iracionálne. Občas som mala pocit, že sa tie postavy predbiehajú, kto spraví hlúpejšie rozhodnutie. 
Najhorší bol Kaidan. Chudáčik, čo ti to autorka spravila? Kaidan bol úžasná postava. Kedysi. V tomto diely už bol iba tieňom toho, čo býval. Autorka spravila z neho romantického princa. Druhého Edwarda Cullena. I´m sorry, I´m so sorry! Skrátka stratil svoju charizmu. 

Ak sa prvé dva diely zdajú romantické a sladké, tak tu je problém. Toto bolo sladšie než obe knihy dokopy. Kniha s nesmierne vysokým obsahom cukru. 
Navyše by mal autorku niekto naučiť, že zo sexu dvoch postáv nemá dostať čitateľ cukrovku. Alebo nábeh na ňu.
A to nehovorím o tom, že sa väčšinu knihy nič nedialo. Teda aby som bola presná, sem-tam áno. Plo dlhej dobe, kde sa nedialo nič, sa raketovou rýchlosťou udialo niečo... a potom bolo znova nič. Až na konci, kde sa dočkáme toho slávneho boja dobra proti zlu je nejaká akcia a aj to je dosť slabý odvar. 
To, koľko klišé v knihe bolo už radšej neriešim. Ani to, že autorke dochádzali nápady a nechala sa "nenápadne" inšpirovať Twilightom (a inými podobnými knihami)

Na druhej strane sa kniha číta naozaj ľahko a rýchlo a nebola až taká zlá. Teda oproti predošlým dielom áno, ale čítala som aj omnoho horšie knihy.
Akurát vo mne nevyvolala žiadne emócie. Dočkala som sa konca a povedala si: To je už všetko? 

Mňa toto fakt mrzí. Na knihu som sa veľmi tešila, prvé dva diely sa mi naozaj veľmi páčili, táto o viac, než polovicu menej. It was ok, nič viac, nič menej... Táto séria si zaslúžila omnoho lepší koniec, pretože som ju fakt mala rada. Nechcela som tak veľa, len epické finále, aké si zaslúžila. 
Ani Kaidanovou knihou si nie som istá. Možno ak to CooBoo vydá, tak si to prečítam. Ale po tomto si nie som istá... Okrem toho sa bojím, že moja mienka o ňom klesne ešte viac. 


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatros media.
Vy si ju môžete kúpiť TU

Kam ďalej?

8 komentárov:

  1. Musím se přiznat, že jakmile jsem spatřila článek, řekla jsem si, že toto kniha nebude to pravé pro mně. A taky, že ne, po přečtení anotace, mě kniha nikterak neoslovila. Proto dám asi prozatím přednost jiným knihám, ale určitě děkuji za krásnou recenzi a seznámení s touto knihou :) Je dobré vědět i o knihách, které nás zrovna nezaujaly :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale náhodou prvé dva diely boli naozaj fajn... No, ako chceš :)

      Odstrániť
  2. Já nevím, mně by ani ta obálka nenalákala. =D Nelíbí se mi ty šaty, nesedí mi k anotaci, nechápu, proč má holka večerní šaty a kluk džíny a triko. A celá ta anotace nezní jako něco, co by mě zaujalo, no. Takže se hodnocení nakonec ani nedivím... =D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tebe by som tú knihu naozaj neodporúčala, neboj :D Obálky naozaj neladia k príbehu, ale páčia sa mi, takže mi to tak neprekáža. Hoci zrovna táto sa mi páči najmenej :D

      Odstrániť
  3. Veľmi pekná recenzia :)
    Ja som o tejto série veľa počula, no na základe tejto recenzie som sa rozhodla, že po knihe nesiahnem.
    http://planet-of-everything.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  4. První dva díly se mi moc líbily. Po tvé recenzi mám ale trochu strach jít do tohoto. I když je pravda, že romantické klišoidní knížky mám ráda, tak jsem teda dost zvědavá. =)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja nie, ale z nejakého dôvodu sa mi táto séria fakt páčila. S výnimkou tohoto, no :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.