piatok 6. februára 2015

Šok z pádu (Nathan Filer)

Originálny názov - The Shock of the Fall
Vydavateľstvo - Tatran
Rok vydania - 2014
Väzba - hardcover
Počet strán - 288

Anotácia
Šok z pádu je výnimočne dobre napísaná kniha, osobitý štýl autora odráža zložitý svet, v ktorom Matthew žije. Navyše, Filer má cit pre temnú komédiu života a Matthew je charizmatická postava, ktorá vás upúta, aj keď sa mu svet rúca. Čitateľ si napriek ťaživej téme príbeh užíva, je ním priam fascinovaný, pretože predstavuje isté tabu. U tínedžera Matthewa Holmesa naplno prepukne schizofrénia po náhlej smrti jeho brata Simona, ktorý počas rodinnej dovolenky utrpel úraz, pri ktorom zomrel. Zdá sa, že Simon ovplyvňuje život svojej rodiny aj po smrti. Zavŕta sa do mozgu Matthewa, ktorý sa s ním nevie rozlúčiť, v dome zavládne neopísateľný smútok a mama berie lieky. Spomienky na tragédiu servíruje Matthew v omrvinkách, ani nie chronologicky, ale čitateľa to vôbec neruší, skôr poháňa ďalej. Autor ukazuje, že pri duševnej chorobe nič nie je jasné ani jednoduché a nájsť jednoznačnú odpoveď je takmer nemožné.
Nathan Filer odkrýva pre mnohých neznáme univerzum, robí to bez pátosu, ale citlivo a dojímavo. Nehovorí o nebezpečnom jedincovi, ale o hlboko trpiacej bytosti, ktorá potrebuje pomoc. Román natoľko zaujal, že bol ocenený významnou cenou Costa Book Award.

Obálka je veľmi pekná. Ale pod obalom sa mi páči viac. Túto totižto strašne kazí tá placka. 

***

O tejto knihe som počula prvýkrát tesne pred vydaním. Zaujala ma témou duševných chorôb, znelo to dosť dobre. A dostatočne neopozerané. Aspoň teda pre mňa. Nečítala som ešte podobnú knihu. Takže som sa na ňu veľmi tešila. 

Myslieť na minulosť je ako kopať hroby.

Autor má veľmi svojský štýl, ktorý robí knižku výnimočnou. Ja som sa s podobným ešte nestretla. Bolo to napísané veľmi dobre a bol z toho neskutočný miš-maš. Zmätené, chaotické, rozhádzané. Matthew chcel hovoriť o niečom a tak sa zakecal, že skončil pri vlastne niečom úplne inom. Pri inej knihe by som povedala, že tam bolo veľa zbytočných informácií. Bolo. Ale tak nejako sa to tam hodilo. Bol z toho chaos, ale tak nejako to vďaka tomu bolo o to lepšie. Hoci je fakt, že nebol zmätený len dej, ale ani ja som za tým veľmi nezaostávala. 
Teda zaostávala. O to ide, že. Chvíľu si myslíte, že sa už vyznáte a potom bum... ste úplne mimo.
Avšak užila som si to. Obsahovalo to mnoho pekných myšlienok. 

,,Spomienky sú z atómov. Musia byť. Všetko je z nich vytvorené. Takže si ich môžeš vystavať, vieš? Zastaviť ich, aby prestali byť spomienkami, a opäť ich premeniť na skutočnosť pridaním správnych prísad, napríklad správnych druhov atómov a všetkého ostatného."

Celá kniha je o Matthewovi, ktorému umrie brat, keď bol ešte dieťa. Je hlavnou postavou, tvorcom svojho príbehu... Sledujeme ho od detstva. Dostávame sa mu do hlavy. 
Napriek tomu som si k nemu nevedela vytvoriť nejakú väzbu, nejaký ucelený obraz. Netuším, čo si o ňom myslím. Asi nič. 

Kniha bola veľmi dobrá. Skôr kvôli štýlu, akým bola písaná, na tom bola vystavaná. Nie som si istá, či sa dá v tomto prípade hovoriť o deji. Bol tam. Niekoľko dejových liniek. Ale... to sa proste nedá opísať. To, čo chcem vyjadriť pochopíte len vtedy, keď si to prečítate. Čo odporúčam. Hoci mne tam niečo chýbalo, nebolo to úplne dokonalé. Som veľmi zmätená z celej knižky aj z toho, čo si o nej vlastne myslím. Rozhodne som však nič podobné nečítala. Bolo to proste strašne divné. Ale v dobrom slova zmysle. 
Mám dojem, že aj autor je blázon.


Za knihu veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Tatran.
Vy si ju môžete kúpiť TU

4 komentáre:

  1. Už dlouho mě žádná kniha nezaujala tak, jako tahle . snad vyjde i česky :) Mám ráda knihy, kde je děj tak nějak...zastřený pod hromadou úvah. Tak snad se k "Šoku z pádu" dostanu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mohla by si sa. Tá kniha za to vážne stojí.
      Prinajhoršom prečítaj v slovenčine :)

      Odstrániť
  2. už si na túto knihu robím zálusk :) pekne napísané

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.