sobota 2. augusta 2014

Volanie kukučky (Robert Galbraith)

Originálny názov - The Cuckoo's Calling
Séria - Cormoran Strike
Diel - 1/8
Vydavateľstvo - Plus
Rok vydania - 2014
Väzba - hardcover
Počet strán - 443

Anotácia
Keď sa slávna modelka Lula Landry vrhne dolu zo svojho zasneženého balkóna v londýnskej štvrti Mayfair, vyšetrovatelia rýchlo usúdia, že šlo o samovraždu. Prípad sa zdá byť uzavretý. Lulin brat má však stále isté pochybnosti. A najatý súkromný detektív má za neho odhaliť pravdu. Cormoran Strike je vojnový veterán, ktorý si z Afganistanu odniesol ťažké zranenie a jazvy na duši. Počas riešenia prípadu preniká do sveta distingvovaných mladých mužov a krásnych zvodných žien, prichádza na desivé súvislosti a sám sa ocitá v smrteľnom nebezpečenstve. Tento napínavý kriminálny román pôsobivo zobrazuje atmosféru veľkomestského Londýna – od ospalého pokoja ulíc vo štvrti Mayfair po zabudnuté krčmičky v East Ende a čulý ruch v Soho.

ObálkaNaozaj nádherná. Hrozne sa mi páčia tie farby. Len sa kochať tou obálkou...

***

Túto knihu som si chcela prečítať už od jej vydania (zaujala ma ešte v angličtine) a štvalo ma, že som sa k nej skôr nedostala, nech som sa snažila akokoľvek. Zohnala som si ju až minulý mesiac a povedala som si, že sa do nej pustím pri najbližšej príležitosti. Vedela som, že to nemôže byť zlé, keď o napísala Rowlingová. A tá napísala dobre aj knihu ako Prázdne miesto, kde sa viac-menej nič nedeje. Bola to jedna z mojich najviac chcených tohtoročných kníh. 
Ehm, moje nadšenie pridlho nevydržalo... 

Mám rada inteligentné postavy, ktoré si vedia pospájať fakty a dať ich do celku tak, ako by to "obyčajným ľuďom" nikdy nenapadlo. Postavy detektívov sú na to ideálne. Áno, aj Cormoran sa takto ukázal, ale trvalo mu to viac, ako 300 strán. Dovtedy tam proste len bol. Prežíval. Nemal osobnosť. Ako nejaká bábka.

O čosi viac sa mi páčila Robin, ktorá bola celkom zaujímavá a bola na štýl Johna Watsona. Žiaľ, chýbal mi Sherlock. Cormoran sa mu ani málinko nevyrovnal. 
Matthew a John mi boli nesympatickí. Obzvlášť John ma štval, strašne mi liezol na nervy. 
A brutálne ma iritoval ten raper, ktorý tam bol tuším raz, ale bol tam tisíckrát spomínaný. Prečo raper, preboha? Nemohla vymyslieť nejakého rockera? Ešte tam aj boli úryvky z tých zhlukov slov, čo mala byť akože hudba... Tsss. 
Inak väčšina postáv bola hlúpa a povrchná, plytká. Raper, módny návrhár s IQ húpacieho koníka, mŕtva modelka, živá modelka, zbohatlíci... Super...



,,Ciara je strašná štetka, však, drahá? Navyše má rovnaký vkus ako ja. Chce tých najväčších," dodal Somé uštipačne. 
,,Guy!" vyhŕkla Ciara s predstieranou hrôzou. ,,Poďme, Cormoran. Vonku ma čaká šofér."

Na Goodreads som narazila na jedno hodnotenie od Kerris (snáď sa nenahnevá, keď si ho požičiam)

Dobre. Oficialne to vzdavam na 41%. To se proste neda. Podle meho nazoru je kolem tehle knihy takovy povyk jen proto, ze to napsala autorka Harryho Pottera. NENI to dobra detektivka a nikdo me nepresvedci o opaku. 200 stranek stravenych tim, ze jsem cetla o tlustem chlapovi, co cte spisy a chodi po meste a ve vysledku vubec nic nevyresil? 
Kde je zahada? Kde je poradna vrazda? Kde jsou ruzne zapletky, lzi, manipulace, nebezpeci? Nic takoveho tahle kniha nema. Jen rozmazlenou holku, ktera umrela a popravde je to vsem uplne ukradene. Vubec me nezajimalo, kdo ji zabil a znat ji osobne, tak ji z toho balkonu strcim sama... 
Tohle docist nedokazu.


Kerris to fakt dobre vystihla. A hoci som ja knihu dočítala, hoci som s tým mala obrovské problémy, tak toto som dočítala naozaj len kvôli tej Rowlingovej.Inak by som sa na ňu vykašľala už dávno a nemordovala sa s ňou tak dlho, keď som mohla čítať radšej niečo lepšie. A tu sa nielenže na dvesto stranách nič nedialo, tu sa nič nedialo na tristo stranách nič nedialo. A mne sa to vôbec nechcelo čítať. Nevedela som sa začítať. Tú knihu som čítala vyše týždňa a pol, čo som sa k nej nevedela dokopať! Lebo ono vážne. Tristo strán chodil z miesta na miesto a žiadne viditeľné výsledky. Až sto strán pred koncom to začalo byť konečne zaujímavé a nabralo to grády (veď už bolo načase). Celé to vyšetrovanie prinieslo ovocie a bolo to už o moc lepšie.

,,Z okna ju sotili skurvení novinári."

Priveľa opisov, priveľa zbytočných informácií. Nemusí mať každé podstatné meno jedno prídavné. Takisto čitateľ proste nepotrebuje vedieť, že: Všimla si, že na prsteni sa jej zachytil kúsok mrazeného hrášku. Koho to zaujíma? Ako sa to týka príbehu?? 
Nehovoriac o tom, že v knihe bolo snáď tisíc krát napísané, aký je Cormoran chlpatý. Bolo to pri rukách, nohách, tele.. 
Tiež by bolo fajn obmedziť nadávky. Nemám nič proti, keď do textu sedia, predsa len, je to prirodzené. Každý občas zanadávame, niekedy sa to tam vyslovene žiada. Ale zas ich netreba pchať všade len preto, aby tam boli.
 
Napriek tomu, že je Rowlingová moja obľúbená autorka, tak mi toto veľmi nesadlo. Chcela sa odlíšiť nielen menom, ale aj štýlom písania. A ten mi nesadol tak, ako jej klasický. Silou mocou sa chce vytrhnúť nálepke Autorka Harryho Pottera a snaží sa dokázať, že vie napísať aj niečo iné. Mala ostať pri Harrym. Aj tak jej to nepomôže. Priala by som si, aby túto knihu napísal niekto iný.To ráno, keď som sa zobúdzala som vymyslela lepší príbeh... Škoda len, že som ho už zabudla.
Túto knihu hodnotím ako sklamanie. Mala som dosť veľké očakávania a nevyplatilo sa mi to. Navyše ani vrah ma neprekvapil. Nepatril síce k mojim dvom najväčším tipom, ale bol tretí, taký podtip, pri ktorom som si vravela, že by ma to vôbec neprekvapilo. Takže tak. Také vysoké hodnotenie dávam len vďaka tým posledným sto stranám, kedy to bolo už o moc lepšie, na konci dokonca fakt dobré. Ten koniec bol naozaj dobre premyslený a zaujímavý a čítalo sa to dobre. Keby bola taká celá kniha, tak by bola super.
Ale na ďalších sedem dielov sa ani náhodou nechystám.



Kam ďalej?

13 komentárov:

  1. Upřímně, mě to moc neláká. Především nechápu, proč si Rowling dává pseudonym, když se to stejně hned rozkřikne... no, to nic. A po tvojí recenzi už se mi do toho vůbec nechce :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mne sa táto kniha páčila, určite si chcem prečítať ďalšie diely. Som ten typ, čo má rád tieto uťahané opisné detektívky, takže mne nový Rowlingovej štýl sadol. Ešte si chcel prečítať Prázdne miesto, som zvedavá - ja mám zase od tejto knihy vysoké nároky :D A ten pocit, keď ťa sklame kniha je zlý :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To sa mi stáva často :D
      Mne sa viac páči Sherlock Holmes či Harry Hole :D

      Odstrániť
  3. Od Rowlingovej som nič nečítala, ani Harryho dokonca, no táto kniha ma celkom lákala. Ale už ma aj prešla chuť. :D

    Pozývam ťa na súťaž o e-booky v angličtine, ak máš záujem. :)
    http://music-escapefromreality.blogspot.sk/2014/08/sutaz-o-e-booky.html

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na toto kašli, MUSÍŠ si prečítať Harryho :D

      Odstrániť
    2. Rada by som ti povedala, že si ho hneď prečítam, ale s tým koľko kníh chcem ešte prečítať, to vidím tak na ďalší rok. :D

      Odstrániť
    3. Kašli na hocičo iné, Harry má mať prednosť :D

      Odstrániť
  4. Ja si ji i ores ty tri hvezdicky od tebe stale chci precist, zjistit jak JK pise cokoli jineho nez Harryho :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Uhh, toto je fakt škoda.:D Ja už som čítala vážne rôzne ohlasy, niekedy by som si knihu chcela skúsiť prečítať, ale už sa do toho tak neženiem.:D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ouuu, tady tu knihu jsem si chtěla moc přečíst.... Po tvé recenzi mám odlišný názor:/. Toto určitě není můj typ....Asi budu stále radši u těch fantasy:).

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tak skúsiť to môžete, niekomu sa tá kniha páčila :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.