sobota 16. augusta 2014

Hra o tróny (George R.R. Martin)

Originálny názov - Game of thrones
Séria - Pieseň ľadu a ohňa
Diel - 1/8
Vydavateľstvo - Tatran
Rok vydania - 2014
Forma - hardcover
Počet strán - 656

Anotácia
Hra o tróny je prvým dielom majstrovskej série najvýraznejšieho súčasného autora v žánri fantasy. Hrou o tróny začal George R.R. Martin ságu, v ktorej spája to najlepšie, čo tento žáner ponúka. Stránky tejto úžasnej ságy sú naplnené tajomstvom, intrigami, romantikou a dobrodružstvom, ktorých čítanie je pôžitkom pre všetkých fanúšikov fantasy.V dávno zabudnutých časoch rozvrátila podivná udalosť kolobeh ročných období. V krajine, kde leto trvá desaťročia a zima celý ľudský život, to pod povrchom vrie. Mráz sa vracia a na ľadových planinách na sever od Zimovresu sa za obranným Múrom kráľovstva začali zhromažďovať temné sily. Na juhu kráľova moc ochabuje – jeho najdôvernejší radca zomrel za záhadných okolností a jeho nepriatelia začínajú vystupovať z tieňa. V centre konfliktu stojí rod Starkovcov zo Zimovresu, ktorý je rázny a neústupný ako zamrznutá krajina, z ktorej pochádza. Kráľ povolá lorda Eddarda Starka, aby sa stal jeho pobočníkom, čo je úloha, ktorá neohrozuje len jeho rod, ale celé kráľovstvo.
Hra o tróny rozpráva príbeh, ktorý prechádza z krutej krajiny ľadu do letného kráľovstva epikurejského bohatstva, kde sa rozpletajú osudy lordov a dám, vojakov a čarodejníkov, vrahov a zloduchov, stretávajúce sa v časoch zlovestných znamení. Záhadná skupina bojovníkov s mečmi z neznámeho kovu, kmeň divochov, privádzajúci ľudí do šialenstva, krutý dračí princ, ktorý vymení svoju sestru za trón, dieťa strácajúce sa v súmraku medzi životom a smrťou a odhodlaná žena, ktorá sa vydáva na zradnú cestu, aby ochránila všetko, čo je jej drahé. Uprostred celého tohto diania, príbehov plných tragédií aj zrady, spojencov aj nepriateľov visí osud rodu Starkovcov na vlásku. Z každej strany čelia útokom a snažia sa zvíťaziť v najkrutejšej z bitiek – v hre o tróny.

Obálka
Obálka je moc pekná. Oveľa krajšia, než česká. Som veľmi rada, že sa Tatran rozhodol zanechať túto obálku. Vadí mi síce tá obria, výrazná medzera medzi R a A a tiež nemusel byť ten reliéf na dýke, ale celkovo sa mi páči. A aj grafické spracovanie knihy. A formát. Oveľa praktickejší, než malý a tučný. 

***

Dlho som sa na túto sériu nechystala, lebo som sa desila tej hrubky. Keď som však zistila, že kniha vyjde aj u nás, tak som svoj postoj prehodnotila a povedala si, že to predsa len skúsim. Seriál mám totiž moc rada.

Preklad

Keď som si však v anotácii prečítala názov Zimovres, moje nadšenie akosi opadlo a musela som to veľmi dlho rozdýchavať. Hoci som sa desila prekladu ešte predtým, po tomto som si nebola istá, či to ešte chcem čítať. A neskutočne som sa bála prekladu Ohaře (Hound). Nakoniec mohol dopadnúť aj horšie ako Pes. Trebárs Dunčo ako ho volal Joffrey. 
Vravela som si, že sa prekladateľky mali trochu odraziť od českého prekladu vzhľadom k tomu, že veľa ľudí sleduje seriál a ten majú buď s českými titulkami alebo českým dabingom (a že tí, ktorí nepotrebujú titulky, tí v pohode zvládnu knihu aj v angličtine). Tým ostatným to bude jedno. Že aspoň pri Zimovrese mohli nechať Zimohrad, pri pravlkoch zlovlky...
Pravda však je, že ten preklad nakoniec vôbec nebol taký strašný ako som sa bála, skôr naopak. Prekvapilo ma, ako rýchlo som si naň zvykla a vôbec mi nevadil. Na Martinuse je recenzia od istého Dušana, v ktorej píše Keď mi to však potom nedalo a začal som pátrať, čo je správnejšie zistil som, že Zimohrad je už od základu zle. Alebo slovná hračka zlovlk / pravlk – až po pátraní som zistil, že vlastne „Dire-wolf“ je pravlk, a zlovlk ani zďaleka. Takže zrejme je náš preklad aj o čosi presnejší. A nechali nám aj Jona Snowa. Nijakého Sneha. 
Akurát sa tam často objavoval pojem meniny, nakoľko je v origináli name-day, hoci tuto to znamenalo narodeniny. To je ale detail. Celkovo som spokojná. A to som sa bála, že mi preklad pokazí celú knihu. Očakávala som fakt veľkú katastrofu. (A nie je tam nijaké Mráz sa vracia miesto Zima sa blíži ako som predtým počula).

,,Nikdy nezabudni kto si, pretože svet na to určite nezabudne. Urob z toho svoju prednosť a nedovoľ, aby sa z toho stala tvoja slabina. Obrň sa tým a nikto to nezneužije, aby ti ublížil."

Postavy
Nebudem tu rozpisovať všetky postavy, to by sme tu boli minimálne do zajtra, tak aspoň k tým hlavným. Tyrion a Daenerys patrili vždy k mojím najobľúbenejším postavám. Tyrion je inteligentný, má podrezaný jazyk a je to nesmierne zaujímavá postava. Daenerys prešla veľkou zmenou. Z toho nesmelého dievčatka sa rýchlo stala žena, ktorú som si tak obľúbila. Vadilo mi však to, keď ju volali Deny. Niekto s takým super menom nemá mať čo také hlúpe prezývky :D

Čo bol pre mňa najväčší šok v celej knihe bol pre mňa Jon. V seriáli ho neznášam fakt brutálne z celej svojej duše. Tu som si ho síce tiež úplne neobľúbila, ale neprekážal mi. Takže za moju averziu očividne môže ten nesympatický herec.
Ďalšia prekvapivá vec bola to, že som Catelyn nemala rada najprv preto, ako sa správala voči Jonovi. Potom už za to mohla sama. Ned bol sympatický, ale priveľmi dobrý a čestný, čo sa mu teda vždy nevyplatilo. 
Arya bola vždy moja najobľúbenejšia postava zo Starkovcov. Napriek svojmu nízkemu veku bola veľmi odvážna a skvelá. Naopak, Sansa sa starala len o to, aby sa správala ako dáma a aby sa zapáčila princovi Joffreymu. A bola strašne naivná. Joffreyho a Cercei mám napriek všetkému celkom rada, rozhodne majú niečo do seba. 
Autor vytvoril veľmi rôznorodé charaktery a každý má svoju osobnosť. 

Beric Dondarrion bol celkom pekný, ale príšerne starý, mal hádam aj dvadsaťdva.

Na konci je rozpísaný zoznam rodov a kto kam patrí, čo je fajn. Bolo tam totiž obrovské množstvo postáv. Tie hlavné boli v pohode, ale v knihe sa vyskytovalo aj kopu rytierov, sluhov a iného s veľmi podobnými menami a sem-tam som sa strácala. Vďaka seriálu som sa však celkom orientovala. Už len kvôli tomuto je dobré vidieť aspoň pár dielov. 
Čo bolo však pre mňa takým menším šokom bol vek postáv. Vedela som síce, že v seriáli to bolo trochu upravené, aby to bolo uveriteľnejšie. A vyšlo im to. Tu mali totiž Robb a Jon štrnásť, Daenerys trinásť, Sansa jedenásť, Arya deväť... ale napriek tomu, že kedysi ľudia dospievali skôr a ja by som už vo svojom veku bola pravdepodobne matkou niekoľkých detí, mi to prišlo často až neuveriteľné. Častokrát sa správali oveľa staršie. Predsa len, štrnásťročné dieťa v Nočnej hliadke? Ďalšie štrnásťročné sa stalo pánom severu (i keď len počas otcovej neprítomnosti)?

,,Keď hráte hru o tróny, tak buď vyhráte alebo zahyniete. Tu niet strednej cesty."


Sú tu kapitoly z pohľadu všetkých Starkovcov okrem Robba a samozrejme Rikkona, Daenerys a Tyriona. Uvítala by som však aj Cercei a Joffreyho. Každá postava mala svoj príbeh. Niektorých boli zaujímavejšie, niektorých menej. Mňa napríklad bavili o dosť menej kapitoly z pohľadu Catelyn Starkovej, Brana či Jona. Zato Daenerysine, Tyrionove či Aryine boli naozaj skvelé. Čo sa však mňa týka, priveľa Starkovcov a primálo Daenerys. 

Obdivujem autorovu fantáziu. Vymyslel úplne nový svet a mal premyslené úplne všetko. Vrátane politiky, histórie, spoločnosti... všetko. Toľko postáv, mien, miest... a on sa v tom vôbec nestrácal. Ťažko uveriť, že to vymyslel len jeden človek. Proste wow. 
Na začiatku sa mi to čítalo celkom rýchlo. Potom to však vystriedalo to, že toho bolo na mňa priveľa a ja som akosi nemala veľmi chuť čítať to a čítala som dosť pomaly. Nie je to kniha, ktorá sa dá čítať vkuse. Chce to prestávky a trebárs aj čítať niečo iné. Lebo sa ľahko môže stať, že vás to prestane baviť. Posledných dvesto strán som sa však opäť rozbehla a kniha sa mi veľmi páčila. Napriek tomu, že ma vďaka seriálu nemalo čo prekvapiť, tak som si čítanie užívala. Je to skvelo napísané. Nie je to však jednoduché čítanie. 
Avšak... Počula som, že je seriál fakt verná kópia knihy. Nečakala som, že až tak. Je spracovaný tak dobre, že ak pozeráte ten, tak nie je nutné čítať knihy, hoci to rozhodne nezaškodí. Rozhodne však stojí za to pustiť sa aspoň do jedného. Ja však neľutujem, že som sa pustila aj do knihy, som naozaj spokojná a odporúčam ju. Ja si rozhodne nenechám ujsť ďalšie diely (dvojka by mala vyjsť už v septembri. Ale myslím, že si ju neprečítam hneď)


Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Tatran.
Môžete si ju kúpiť TU.

Kam ďalej? 

27 komentárov:

  1. Jéjo :) Tak si ma teda pekne nalákala! :D Ale... ešte aj tak uvidím :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hru o trůny si chci taky přečíst:). Je to jeden z mých nejoblíbenějších seriálů:). Akorát,já ho sleduju v angličtině,to mi připadá lepší...:) Už se těším až se zmocnim knihy:)..

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Super recenzia!! :)
    Rada by som sa do knihy tiež pustila, seriál je skvelý a preto si myslím, že kniha musí byť úžasná. Daenerys mám asi najradšej :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja Tyriona, ale Daenerys je pre mňa druhá :3
      Ďakujem :)

      Odstrániť
  4. Já jsem se pokoušela Hru o trůny přečíst, ale nejde to :D Skončila jsem po pár stranách.. Myslím si, že na vině je právě seriál. Mám zhlédnuté všechny díly a když si představím, kolik se toho ještě musí v knize udát, než se propracuji k ději, který neznám ze seriálu - tak mě to prostě odradí a nechce se mi do toho.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V tom prípade je dobré, že u nás zatiaľ vyšla len táto :) Tiež mám pozreté všetky diel :) Ale napríklad prvú sériu som si už poriadne nepamätala. Len pár vecí :D

      Odstrániť
  5. První díl jsem četla taky a hrozně se mi líbil. :3 Hej, hej! Tyrion a Denerys jsou taky mé oblíbené postavy a Aryu mám nejraději ze Starků. :D A hrozně jsi mě potěšila tím, že máš Joffreyho celkem ráda. :3 Už jsem se bála, že jsem jediná, kdo k tomu hajzlíkovi nechová nenávist! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Joffrey je hajzlík, ale má svoje čaro :D

      Odstrániť
    2. Konečně to někdo cítí jako já. :D Všichni ho nesnáší. :D

      Odstrániť
    3. Na jednej strane to dokážem pochopiť, na druhej sa s tým veľmi nestotožňujem. Niežeby som sem-tam nemala chuť ho vlastnoručne podrezať :D

      Odstrániť
  6. Dobre.. presvedčila si ma, nalákala si ma, prečítam si to :D.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ma teší :D Ale čo viem, tak si to chcela čítať už predtým :D

      Odstrániť
  7. Ja aktuálne čitam 3-tiu časť ktorá je asi najlepšia :) Nechápem čo všetci vidia na Daenerys ? Ja ju má rada ale zas až taká úžasná nie je :D hlavne v knihe...Ja milujem Robba :D ale to bude tým hercom asi :D...Táto časť je veľmi podobná so seriálom..ďalšie ale už o niečo menej.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja mám zas rada Robba, ale až taký úžasný nie je :D

      Odstrániť
  8. Moje oblíbená série :)
    Je škoda, že vám změnili Zimohrad na Zimovres ( ikdyž Winterfell opravdu znamená něco s vřesem :D ), ale zato máte nádhernou obálku <3 U nás máme zase name-day přeložený jako den jména.
    Jon je fajn! :D ( ten knižní, v seriálu má celou dobu výraz, kterým prostě všem dává najevo " I know nothing" :D )
    Na tom střídání pohledů je menší nevýhoda - musíš si na svoje oblíbené postavy počkat ( někdy i celou jednu knihu :D )
    Ze seriálu jsem viděla jen čtvrtou řadu. Hlavní dějová linka je stejná, ale řada věcí je pozměněná ( dochází k setkání postav, které se v knize nesetkaly,...)

    PS: Daenerys bude v druhé knize ještě míň , pak ale dostane větší prostor. Cersei dostane ve čtvrté knize dokonce svoje vlastní kapitoly. A Tyrionův humor je nezapomenutelný :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ten Zimovres nie je taká katastrofa, ako som si pôvodne myslela (ako som sa bála :D)
      Škoda, že Cersei až v štvrtej :D Tie musia byť super :D

      Odstrániť
  9. "bol celkom pekný, ale príšerne starý, mal hádam aj dvadsaťdva." 8DDDDD skoro som sa zadrhla kávenkami a mojimi 22 rokmi 8DDDDD a ten autor ktorý má vyše 60 rokov je potom podľa svojej vlastnej knihy hádam praveký človek či čo? 8DDDD zvyknem si zo srandy hovoriť, že starnem, ale takto v knihe aby mi to povedali, tak to nieee 8DDDDD

    Pekná recenzia, vystihla si to dôležité čo som chcela vedieť. Vedela som, že seriál je podľa knihy dosť veľmi, ale aj tak sa vždy oplatí čítať aj knihu alebo skôr knihu. Ja si ale knihy, ktoré majú vyše 15 eur nekupujem, to je trošku priveľa na mňa, vždy čakám na zníženie ceny, aby som sa aspoň s poštovným zmestila do tých 15 eur. Záleží od situácie a knihy či dám toľko na ňu. Táto kniha ma však no síce láka, ale kupovať si ju nebudem v najbližšej dobe. Ale nenahnevala by som sa jej ako výhre, daru či požičaniu, takže ju nezavrhávam 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa zas pobavil ten tvoj pračlovek :D No, to povedala jedenásťročná Sansa :D A tiež som sa na tom dosť smiala :D
      Ja by som si ju tiež nekúpila, proste stojí dosť, za tú sumu by som mala dve iné :D
      A ďakujem :)

      Odstrániť
  10. Načo som to ja narazil. Pozerám, pozerám, či nie sú nejaké nové informácie o preklade tretej knihy. A zrazu čítam: "...recenzia od istého Dušana, v ktorej píše Keď mi to však..."

    Tak hovorím, že to je asi náhoda, otváram stránku, a čo nevidím som to ja! :) A musím povedať, že ma to aj potešilo, že tu ten svoj citát vidím. A ohľadom tých prekladov, vysvetlím podrobnejšie, začnem "Zimovresom"

    - Winterfell - Ak sa pozrieme na slovíčko "fell" ako podstatné meno, tak je to okrem iného pomenovanie istého druhu krajiny, ktorá sa nachádza na kopci, vo vyšších a chladnejších prostrediach najmä v Škandinávii, či v Sev. Anglicku a Škótsku. A slovo "vres" - je názov rastliny, ktorá sa vyskytuje hlavne v kyslých pôdach od nížin až po najvyššie vrchy a tvorí veľké "vresoviská" - čo sú miesta s obrovským počtom vresov. Takže ak si zoberieme Zimovres - ako chladnú, položenú vyššie, s veľkou rozlohou, zapadá nám to do tej formy. :)

    - A Dire-Wolf - bolo skutočné zviera ktoré vymrelo pred cca 8 000 rokmi. A tento Dire-Wolf, ako je aj uvádzané v originále knihy, má slovenský preklad, všeobecne uznávaný aj ako vedecký preklad a to je Pravlk. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som to nejako bližšie neskúmala, myslím, že som len ten Martinus kontrolovala :) Ale rýchlo som si zvykla a nakoniec som bola s prekladom spokojná :)

      Odstrániť
    2. Takisto sa mi preklad páčil a mimoriadne sa mi vydaril. Jediné s čím mám doteraz problém, a to som už na druhej knihe je to Joffreyho "Dunčo" - to mi strašne lezie na nervy. Inak, čo si tam hovorila v článku o tom, že by si uvítala aj kapitoly rozprávané za iné postavy, tak sa ich dočkáš. V každej knihe niekto pribudne, resp. ubudne. :)

      Odstrániť
    3. Dunčo bolo ehm... zázračné oslovenie. Hodné krutého princa.
      Tak ja si nie som istá, či sa budem púšťať do ďalších kníh, pretože mám fakt veľa toho na čítanie a toto nie sú knihy, ktoré človek prečíta za jedno či dve poobedia, preto neviem, či neostanem pri seriály :)

      Odstrániť
    4. "Zázračné oslovenie" - Veľmi trefné a výstižné!
      Tak ti poviem, že som si tie knihy zamiloval, a myslím si, že za celý život neprečítam nič lepšie ako bolo, je a ešte len bude táto sága! A s jednou vecou s tebou nemôžem súhlasiť a to je, že seriál je copright knihy, pretože v knihe je naozaj o milénium viac informácii, veľa vecí je inak. Avšak nie je to až tak viditeľné v prvej knihe, to treba uznať. Ďalej ako čítam, to začína byť niečo úplne iné ako seriál. A dokonca sa "knižní maniaci" sťažujú, že v tretej a štvrej sérii, ktoré čerpajú hlavne z tretej kihy, je dej už úplne o niečom inom, a ostávajú iba tie najhlavnejšie zápletky, ktoré nemožno vynechať. Ževraj si to tí scénaristi menia ako chcú, pridávajú veci čo sa nikdy nestali, a naopak tie dôležité vykopávajú preč. :) Takže si myslím že 5. séria už bude úplne odlišná od kníh, vo všetkých nehlavných dejoch. :D A to sami na tom páči, že čítam niečo iné, ako vidím. :D

      Odstrániť
    5. Film či seriál je vždy iný ako kniha :) Niekedy viac, niekedy menej a niekedy má človek pocit, že okrem názvu a pár mien postáv nemajú tie dve veci vôbec nič spoločné.
      Uvidíme, možno sa do toho raz pustím, zatiaľ to však v pláne nemám :)

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.