štvrtok 6. februára 2014

Carrie (Stephen King)

Originálny názov - Carrie
Vydavateľstvo - Ikar (druhé vydanie), ja som čítala prvé vydanie od vydavateľstva Tatran
Rok vydania - 2. vydanie - 2013, prvé vydanie - 1993
Väzba - pevná
Počet strán - 2. vydanie - 208, prvé vydanie - 212

Anotácia
1. vydanie
Sedemnásťročná Carrie je outsiderka v škole i v živote. Odmalička robí všetko pre to, aby sa vyrovnala ostatným, ale nedarí sa jej. Nepeknú, neobľúbenú, zakríknutú stredoškoláčku ešte aj doma priam terorizuje fanaticky nábožná matka. Carrie si však jedného dňa uvedomí svoje mimoriadne vrodené schopnosti, ktorých rozsah sama sotva tuší. Je telekinetička – silou vôle pohybuje predmetmi. A keď ju na školskom majálese opäť surovo ponížia, jej pomste nič nestojí v ceste.
Autor do deja jedného zo svojich najznámejších trilerov vkladá spomienky či výstrižky z tlače a vytvára tak mozaikový obraz života aj vnútorného sveta nešťastnej Carrie.

Obálka
Obálka k druhému vydaniu je perfektná. Je to vlastne filmový plagát a vypadá skrátka dokonalo. To vydanie, v ktorom som to čítala ja... nuž, ja som sa pokochať obálkou nemohla (minimálne preto, lebo je zabalené do starého obalu... to viete, knižnica). Každopádne, nemusím sa ani rozpisovať, na prvý pohľad vidíte, aká je príšerná :D

***


Toto bola moja úplne prvá kniha od Kinga. Zaujala ma okamžite a vedela som, že si ju proste musím prečítať. A verte mi, že som to ani na sekundu neľutovala. Skôr naopak, ľutovala som len to, že som sa k tomu nedostala skôr.

Spočiatku som mala v tom všetkom mierny chaos. Predsa len sa tam mieša príbeh, útržky z novín, čí z rôznych štúdií, taktiež myšlienky. To vypadalo asi takto:
Rozohnala sa, vložila do toho silu celého ramena a zvuk jej dlane na Carriinom líci 
(ach bože teraz sa tak bojím) - nech tam bolo čokoľvek tak ach bože ach bože ach bože bez čiarok. 
sa podobal plesnutie koženého remeňa svištiaceho vzduchom. 

Potom som si na to zvykla a už to bolo v pohode. 
No a práve, tie úryvky a štúdie. Všetky boli písané po indicente, ktorý sa v knihe odohrával a tak sa čitatelia veľa vecí dozvedeli popredu, čo ja vážne neznášam. Ale viete čo? V tomto prípade mi to absolútne nevadilo. Skôr naopak - ešte viac to podnecovalo moju zvedavosť. Niekedy až na nevydržanie. 

,,Celá rodina bola čudná. Ralph pracoval ako robotník a ľudia z našej ulice vraveli, že do práce chodí každý deň s Bibliou a revolverom tridsaťosmičkou. Bibliu si nosil kvôli desiatovej a obedňajšej prestávke. Tridstaťosmičku zasa, ak by náhodou počas práce stretol Antikrista." 

Carrie bola skvelá postava a podľa mňa aj dosť silná. Keby som ja každodenne zažívala to čo ona, museli by ma prinajlepšom zavrieť do psychiatrickej liečebne alebo prinajhoršom (hoci neviem, či by to v tomto prípade bolo také zlé) ma rýchlo pochovať. Ja sa vôbec nedivím, že jej rupli nervy. Mne by sa to stalo omnoho skôr. 
Každopádne mi jej bolo neskutočne ľúto. Aspoňže mala tie perfektné schopnosti. A na tom majálese bola ako Popoluška. Žial, nie každá rozprávka má šťastný koniec. 
Carriina mama bola príšerná, totálne desná a absolútne šialená. Ten náboženský fanatizmus bol strašne extrémny, niečo takéto som si ani nevedela poriadne predstaviť. Smutné je, že ona tomu čo robí naozaj verila. 
Carrie spolužiačky vážne ubližovali a šikanovali ju, napríklad taká Chris, tá bola proste strašná. Napriek tomu som ich nevnímala toľko ako jej matku. Mala som ich viac tak pomimo. A Tommy bol moc milý, okrem Carrie jediná postava, ktorú som si fakt obľúbila. 

Na film sa chystám, videla som trailer, vypadá to super (i keď ma tam iritujú tie mobily, očividne to nebude verné spracovanie), len si nemyslím, že sa Chloe na tú Carrie hodí... predsa len je na ňu priveľmi pekná. 



Bolo to napísane geniálne, úplne majstrovsky. Realisticky. Všetká tá Carriina bolesť tam bola, nebolo to iba také plytké. Rozhodne to nebola moja posledná kniha od neho. Bolo to smutné. silné, tragické, desivé a vo mne to dokázalo vyvolať toľko emócií, ako máločo. Na túto knihu proste nestačí ani moje hodnotenie. Päť TARDIS je málo. Žiaľ, nemám na výber... 
Asi netreba pripisovať, že túto knihu rozhodne odporúčam každému...


Kam ďalej?

11 komentárov:

  1. Od Kinga jsem zatím nic nečetla, ale rozhodně to plánuju někdy napravit :D. Jinak moc pěkná recenze celkem si mě na knihu navnadila :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som moc rada :) A rozhodne odporúčam začať s Carrie :)

      Odstrániť
  2. Kinga milujem :) Túto knihu som dostala od brata na Vianoce, takže je samozrejme už dávno prečítaná :) úžasný dej, ako vždy, king vie proste zaujať :) čítam ho tak moc, až som písala o ňom seminárnu prácu miesto niečoho iného, čo by sa mi hodilo aj na maturitu ... :)
    Určite odporúčam Muža na úteku, tú knihu somčítala niekoľko krát , ďalej Duma key, vrece kostí :) stojí to za to :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Kniha je perfektná a Carrie bola moja prvá kniha od Kinga. Neviem či sa pustím do iných no začína sa mi páčiť Joyland ktorá teraz vyšla. To ako im Carrie natrela bolo super a vôbec som ich neľutovala. Na konci toho už bolo príliš veľa napísaného a priznám sa že niektoré pasáže som vynechala ako napríklad ta scéna v kostole(alebo niečo také).
    Hneď ako som dočítala knihu som sa pustila na film a bol skvelý a s obsadením som bola nadmieru spokojná. Čo je škoda je to, ako zakončili film a že z toho chceli naozaj urobiť horor a ani im to nevyšlo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ani ja som ich neľutovala, zaslúžili si to :D Ale nedokázala som nič preskakovať :D A na film som moc zvedavá :)

      Odstrániť
  4. Kinga milujem, i keď niekedy mi jeho konce prídu divné ! :)
    Carrie odporúčam a náhodou som včera videla film a musím povedať, že MEGA !!!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja som videla film, ktorý sa mi nesmierne páčil a Chloe je výborná herečka a zahrala to super 8)
    Knihu by som si rada prečítala, možno aj kúpila s tou filmovou obálkou, ale ešte nad tým tak uvažujem skôr 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Videla som všetky verzie Carrie, tá najstaršia sa mi ale páčila asi najviac, rozhodne odporúčam (: Na knihu sa ešte len chystám, od Kinga som zatiaľ čítala len Podpaľačku, rozbiehalo sa to veľmi pomaly ale potom to nabralo celkom fajn spád (:

    http://happystarfish.tk

    OdpovedaťOdstrániť
  7. King ma ako autor zaujal už dávno, len moja lenivosť víťazí - rada by som začala s jeho dielami v poradí akom ich napísal - už len to si nájsť na wiki :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.