piatok 20. decembra 2013

V znamení ametystu (Majka Danihelová)

Séria - Kronika strateného impéria
Diel - prvý
Forma - e-book
Počet strán - 370
Blog autorky - Lyn von Nightlight

Anotácia
V Ametystovom lese žije prírodné spoločenstvo pod ochranou Ametystového lampáša. Doposiaľ si o ňom sedemnásťročná Meggie myslela, že je výplodom maminej fantázie a existuje iba na papieri.
Obdivovala svet plný víl bez krídel, pravidiel a temných tajomstiev - sčasti to pokladala za svoju povinnosť, keďže jej rodičia zomreli. Mala pocit, že čítaním maminých zápiskov uctí ich pamiatku.
Meggien skutočný svet sa ale čoskoro začne rozpadať. Zistí, že ju sledujú čudné fialové vlny, ktoré sa podobajú na polárne žiary, a vidí ich len ona. Po silnej búrke je Prechod medzi svetmi otvorený a Meggie sa za pomoci prorokyne dostáva do sveta, o ktorom si myslela, že existoval len v maminej hlave. Do sveta, kde nie je ľahké prežiť, ak nepatríte k prírodnému spoločenstvu.
Všetko má svoj dôvod a Meggien príchod do lesa je iba slabým odvarom toho, čomu bude musieť čeliť.
Nad krajinou visí temný tieň a Spoločenstvo národov je na pokraji novej Obsidiánovej doby.

Obálka
Prekrásna. Vážne. Ani profesionálni grafici často krát nespravia takú krásnu. Proste vypadá perfektne a nie je jej čo vytknúť.

Postavy
Meggie som hrozne nemala rada... Na začiatku. Prechytračelá, proste všetko vždy vedela. Samozrejme, okrem takých detailov ako sa do toho lesa dostala. Na druhej strane bola niekedy až neuveriteľne hlúpa. Čím viac som z knihy prečítala, tým som mala Meg radšej. Tie vyššie spomínané otravné "kvality" ustupovali do uzadia a na povrch sa predierala jej odvaha a to, ako vždy povie, čo si myslí... Niektorí to proste nazývali drzosťou (ale aby som jej nekrivdila, týmto oplývala od začiatku). Obzvlášť sa mi páčilo... no, jej riešenie problémov s inými ľuďmi.
Nemala som rada Denis. Bola hrozne povrchná, namyslená, panovačná a arogantná pipka. Neustále sa vyvyšovala nad ostatných. Naproti nej jej brat Wen bol veľmi milý a skvelý kamarát. Taký ten typ, čo vás vždy podrží, ktorý je na vašej strane, nech spravíte čokoľvek. Ale proste len kamarát. Podobná bola aj Lia, tú som mala tiež moc rada.
Získali si ma ale Tori a Sky. Tori bol Liin kamarát, trochu ochranársky a zúfalo podobný Meggie... Takže sa vlastne nemohli vystáť. Ale to sa stáva. A práve preto by sa k sebe skvelo hodili.
Rovnako tak aj Sky. Je to ten typ chalana, akého sa proste nedá neobľúbiť. Tajomný, drzý s úžasnými očami... Ehm :D Získal si ma okamžite.
No a Darr... Ten bol riadny sviniar, toho som proste neznášala. Aj Ewana, keď sme už pri tom.

Môj názor 
Ja som na túto knihu bola zvedavá už dávnejšie a keď mi ju Majka ponúkla, že by rada vedela môj názor na ňu, bola som moc rada. 
Na začiatku som mala pocit, že je to až príliš prekomplikované a prešpekuľované. Ono ide o to, že tam bolo dosť opisov, Meggie sa s Ametystovým lesom zoznamovala príliš dlho (skrátka sa to dlho rozbiehalo) a celé to bolo trošku zbytočne natiahnuté. 
Ale.

Ako kniha pokračovala a Meggie odišla od Mai, kniha nabrala spád a ja som si začala čítanie užívať (áno, aj tak mi to trvalo dosť dlho, viem. Ale ja proste nemám rada e-booky. Alebo to bude proste tým, že nemá čítačku). Majka mala premyslené všetky detaily, všetko tam sedelo a vy ste si dokázali ten svet predstaviť. Všetky tie pravidlá, mentalita ľudí a podobné... všetko to tam bolo... Niečo také by som v živote nenapísala... :D Určite ju za to obdivujem :)
No a ten koniec... Ja som proste iba pozerala s vyvalenými očami, že teraz to predsa nesmie skončiť a už vôbec nie takto... Ja proste potrebujem pokračovanie!! 
Majka proste píše veľmi dobre. Jej štýl písania sa číta veľmi dobre a ľahko. Dokáže vás zaujať. A tiež tam bolo niekoľko veľmi pekných myšlienok. 
Každopádne, kniha má veľmi veľký potenciál, zahraničnú kvalitu a dokonca by som povedala, že by mohla mať predpoklad byť celosvetovo úspešná... (teda... vieme, ako to so slovenskými knihami chodí... ale určite na to má...!) 
Proste sa mi kniha fakt páčila, ale kvôli tomu začiatku, kde som sa miestami nudila, jej proste nemôžem dať plný počet T.A.R.D.I.S., čo je škoda...

Veľmi pekne ďakujem Majke za to, že mi umožnila si knihu prečítať :)

5 komentárov:

  1. Čoooo? :D Teraz vyvaľujem oči. Ďalší šok, také pekné slová som nečakala. Ďakujem veľmi pekne. V dvojke sa skúsim polepšiť a nenapísať nudný začiatok :D
    Ešte raz vďaka, že si sa do toho vôbec pustila. Čítanie na mobile alebo z počítača je fakt príšerné, takže sa ti dosť čudujem :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja ti vravím, že si máš veriť, sakra! :D Už to máš rozbehnuté, tak hádam nudný začiatok nebude :D
      Niečo mi hovor :D Veď aj preto mi to tak trvalo :D

      Odstrániť
  2. Ty s tým Tardis 8DDD teraz už chápem, čo to je, predtým som netušila, čo to má byť za búdkové hodnotenie 8D
    Súbor som od Majky dostala medzi prvými, ale stále som nemala čas sa k tomu dostať, som hrozná, pretože nápad sa mi veľmi páči. Som na to zvedavá, len už si na to konečne musím vyhradiť jeden celý voľný deň 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No celkom originálne... Veď si už videla niekoho, kto by hodnotil búdkami? :D
      Ja som to vlastne tiež dostala medzi prvými, nepýtala som si ho, sama mi to ponúkla, že či nechcem :)

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.