piatok 18. januára 2013

Rezistencia (Veronica Roth)

Originálny názov - Insurgent
Diel - druhý
Vydavateľstvo - Slovart
Rok vydania - 2012
Väzba - pevná
Počet strán - 424

Anotácia
Jedno rozhodnutie ťa môže zmeniť alebo zničiť. Každé rozhodnutie má však svoje dôsledky a po napätí, ktoré vzniklo medzi frakciami, sa Tris Priorová snaží zachrániť seba a tých, ktorých miluje. Zápasí s ničivými otázkami o smútku a odpustení, identite a oddanosti, politike a láske. Iniciačná ceremónia Neohrozenosti mala byť pre Tris dňom osláv a radosti, no skončila sa krvavými bojmi. V mysliach a dušiach frakcií sa rozhostil nepokoj, napätie každým dňom narastá. Tris stojí pred výzvou. Aby pomohla sebe a ostatným, musí naplno rozvinúť svoju divergenciu, aj keď nevie, čo všetko tým môže stratiť.

Postavy
Tris stále patrí k mojim najobľúbenejším hrdinkám a Tobiasa mám proste tiež rada, hoci (a sama tomu neverím) mi Tobias liezol na nervy viac než Tris, pretože vyvolával tie zbytočné hádky. K ním sa dostanem neskôr. Ale inak chúďa Tris! Toľko bolesti, čo zažila ona, keď prestúpila k Neohrozeným, nezažije väčšina ľudí za celý život.
Peter mi liezol na nervy rovnako ako v Divergencii, Christina bola zo začiatku strašne iracionálna (chápem, že jej chýbal Will, ale predsa len...A keď som už pri tom, vadilo mi, ako si Tris celú celú knihu vyčítala jeho smrť. Bolo to pre ňu strašné, ale bolo to nutné!). Uriah bol fajn a Lynn ma prekvapila, lebo bola tiež fajn.
A Caleb ma naštval.
Je strašné ako kamaráti bojovali proti sebe. Taký ten princíp - Nezhodneš sa so mnou a odbachnem ťa. A budem mať pokoj.

Môj názor
Do tejto knihy som šla trocha skepticky a s menšími očakávaniami ako do Divergencie, pretože kým som o nej počúvala aká je skvelá, o Rezistencii väčšina tvrdila, že je oveľa horšia. Hlavne kvôli hádkam. Napriek tomu som bola na ňu veľmi zvedavá.
Apropo, hádky. Zo začiatku som si vravela, že aspoň je to vďaka nim realistickejšie. Každí sa predsa háda. Kvôli blbostiam alebo dôležitým veciam Čie chce, alebo nie. Ale začali byť fakt hlúpe, otravné a začali mi liezť na nervy. Veď sú taký pekný párik! Napriek tomu mi to tú knihu neznechutilo.
Kniha bola celkom nepredvídateľná, nie taká, že som už na začiatku tušila celý obsah knihy. Proste ma toho tam veľa prekvapilo, čo bolo super.
Nádherná, dokonalá, úžasná obálka, ešte lepšia než na Divergencii a aj tá bola krásna. Obe patria k mojim najrýchlejšie prečítaným knihám a celá Divergencia je jednou z mojich najobľúbenejších sérií (a že som ich málo nečítala :D)

Takže asi som jedna z mála, ktorým sa kniha páčila a dávam jej


Kam ďalej?

7 komentárov:

  1. Mne sa kniha tiež páčila 8P
    Ja chápem, že si vyčítala Willa, ja by som sa zrútila, keby som mala musela zabiť svojho naj kamoša, to sa nedalo vydržať, súcítila som s ňou 8( A Willa som mala moc rada 8_(

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ešte som nečítala ani Divergenciu ale chystám sa na ňu. :P
    Rezistencia vyzerá celkom zaujímavo :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Rezistenciu práve čítam, ostáva mi zhruba 7 kapitol. Potom sa púšťam do Dedičky, a neskutočne sa teším. Nuž, musím uznať, že Divergencia a Rezistencia majú niečo do seba, aj keď priznám, začiatok série ma veľmi neohúril. Proste to bola nuda. Keď Tris prestúpila, začala sa tá akcia. A Tobias :D Vďaka nemu túto sériu mám rada, aj keď tiež hádky...on je na vine :D Viac menej

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Divergencia sa mi veľmi páčila a tak si už brúsim zuby na Rezistenciu (celkovo je to super séria - obálky, dej, postavy, vykreslenie sveta - určite najlepšie dystópia aspoň pre mňa)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. aj mne sa z doterajších dystópii, ktoré som čítala páčila najviac asi táto. No dobre, aj Hry o život :)

      Odstrániť
  5. Rezistenci si musím přečíst..nějak nestíhám.. :(

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Plno lidí říkalo že dvojka není nic moc,a proto jsem se do toho celkem bála, ale mě se to celkem líbilo, méně než první, protože dvojka byla přece jiná :-), jinak pěkná recenze :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.