štvrtok 24. januára 2013

Krásni a mŕtvi 4 - Phoenix (Eden Maguire)

Originálny názov - Beautiful dead - Phoenix
Séria - Krásni a mŕtvi
Diel - štvrtý
Vydavateľstvo - Fragment
Rok vydania - 2012
Väzba - brožovaná
Počet strán - 280

Anotácia
Jonas , Arizona, Summer - všetkým trom mŕtvym spolužiakom pomohla Darina vyriešiť tajomstvo ich smrti, aby ich duše mohli odísť na večnosť v pokoji.Teraz je na rade ten posledný a najdôležitejší: Krásny mŕtvy Phoenix, Darinin chlapec, jej najväčšia láska. Bol dobodaný v bitke na benzínke. Kto je jeho vrah?Darina vie, že mu musí pomôcť. Ale tiež vie, že tentoraz sa s ním rozlúči navždy. Čas beží, Darinu opúšťajú sily, nenachádza u nikoho pomoc, dokonca samotný Phoenix akoby nechcel spoznať pravdu. Porazí láska smrť?

Postavy
Phoenixa som vždy mala celkom rada, ale Darina nikdy nepatrila medzi moje obľúbené hrdinky. Mám proste voči nej averziu. A v tomto diely bola obvzlášť šialená :D. Smutná, viem. Ale šialená. Miestami som ju mala chuť chytiť, preplieskať, že nech sa už preboha spamätá!
Hunter... je to zvláštne, ale jeho som vždy mala rada. Je celkom starý, viem (alebo si ho len ja predstavujem ako takého starca?). Každopádne, z nejakého dôvodu patrí k mojim obľúbencom.
Nie som si istá, či som mala radšej Brandona alebo Phoenixa (a vlastne aj Zaka, aj on bol Rohr), lebo ako to už s tými zamilovanými býva (a nechcem nikoho uraziť), niekedy bývajú príliš sentimentálny.

Môj názor
Všetky knihy zo série sú také oddychovky, len až do konca, kde sa Darina v každej časti preniesla do minulosti, sa v podstate nič nedialo. Nejasné stopy, jej nádej, že prípad je vyriešený a nakoniec niečo celkom iné. Proste na začiatku oficiálna verzia smrti, Darinino fňukanie, pár objatí, nejaká tá nápoveda a na konci rozuzlenie. Keď sa to tak vezme, vlastne si stačí prečítať takých posledných päť kapitol. O nič neprídete.
Od začiatku knihy som mala vlastnú predstavu konca. Samozrejme, že som bola (zas) úplne vedľa. Ale koniec bol smutný, bolo mi to ľúto. Ja (možno sa to ani niekedy nezdá) som totiž veľká fanúšička happy endov. Pre mňa za mňa, nech aj niekto umrie, ak je to nutné, ale len nech sú moji obľúbenci šťastní...
Doteraz sa mi najviac páčil tretí diel, Summer, ale teraz si myslím, že to najlepšie na koniec. Jasné, platí to aj tu.
Ale viete o som si ku koncu uvedomila? Že som nikdy, nikdy neuvažovala o Krásnych mŕtvych ako o zombiach. Skôr ako o anjeloch. Za to môžu tie zavádzajúce obálky.

Možno vás to prekvapí a možno nie, knihe dávam


6 komentárov:

  1. No som zvedavá na ten koniec, dneska to plánujem dočítať 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No já jsem to pro jistotu po 1 dílu vzdala... Moc mě série neuchvátila :) A Darina je hrozná, strašně mě štve :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Přiznám se, že jsem nečetla dosud ani jeden díl ze série. Moc sem mi do ní nechce z důvodu, že i když je doporučena 13+, necítím, že by se mi kvůli úmrtím četla dobře. Na druhou stranu je podle mě dobře, že velkou roli zde hrají andělé jiným způsobem než v jiných knihách a tím sérii dělají nápaditější a zapamatovatelnější :))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak to máš pravdu...obálka zavádza v tomto prípade veeľmi veľmi :D
    Knižky ma oslovili tématikou, no recenzie na ne nie sú veľmi nadšené,čiže sa do ich rpečítania akosi nehrniem...Určite si ich nechcem kupovať,už teraz mi to príde ako vyhodené peniaze...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zas knihy nie sú nejaké zlé. Jasné, nie je to nič svetoborné, ale je to taká oddychovka, keď sa prehrýzieš neskutočne hlúpou Darinou :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.